3ü
Denizli
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

Denizli ihracatında önemli artış

Denizli ihracatında önemli artış
Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu, Türkiye ihracatının ekim ayı rakamlarına göre 20,2 artışla rekor kırdığını ifade ederek, “TİM tarafından açıklanan Denizli ihracatı da 28,4 yükselişle 424 milyon dolar olarak kayıtlara geçti” dedi. 

DENİB Başkanı Hüseyin Memişoğlu açıklanan ekim ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi. İhracatın 17 aydır aralıksız arttığına dikkat çeken Memişoğlu, “Ekim ayı ihracat rakamları açıklandı. Ülkemiz ihracatı ekim ayında yüzde 20,2 artışla 20,8 milyar dolar olurken, TİM tarafından açıklanan Denizli ihracatı 28,4 yükselişle 424 milyon dolar olarak kaydedildi. Türkiye ihracatında ulaşılan bu değer, tüm zamanların en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçerken yeni bir rekor daha kırılmış oldu. DENİB üyeleri tarafından kaydedilen ekim ayı ihracatı ise, yüzde 21,4 artışla 306 milyon $’a ulaştı. Böylelikle, ihracat artış trendimiz 17. aya taşınmış oldu. İhracatımızın 2020 yılının haziran ayından bu yana aralıksız artmasında şüphesiz tüm ihracatçılarımızın çok büyük payları var. İlimiz ve ülkemiz ekonomisine katkılarını sürdüren ihracatçılarımıza teşekkür ediyoruz” dedi. 

“Ülkemiz ürünlerine ciddi talep var”
Sözlerine devam eden Memişoğlu, “Pandemi sonrasında ortaya çıkan güncel koşullar değerlendirildiğinde, ülkemize yönelik ciddi bir talep olduğunu görüyoruz. Hem jeopolitik konumumuz hem de ihracat tecrübemiz sayesinde lehimize gelişen bu durumun ihracatımıza da güçlü bir şekilde yansıdığına şahit oluyoruz. Son 12 aylık veriler incelendiğinde; ülkemiz ihracatının 215 milyar doların üzerine çıkması, Denizli ihracatının ise 4,4 milyar dolar seviyelerinde seyretmesi bu tezi destekler nitelikte. Her iki değerin de tarihi rekor olarak kayıtlara geçtiğinin altını çizebiliriz. Öte yandan kilogram başına ihracat değeri olarak adlandırdığımız birim fiyat artışına da ayrı bir paragraf açmamız gerekiyor. Geçtiğimiz sene 1,65 dolar olan ihracattaki birim fiyatımız bu sene 2,05 dolar olarak karşımıza çıkıyor. Denizli İhracatçılar Birliği olarak katma değerli ihracat noktasındaki çalışmalarımızı da hız kesmeden sürdürüyoruz” şeklinde konuştu. 

“Lider sektör tekstil-konfeksiyon”
İhracatta zirvede bulunan İngiltere ile olan ihracatın arttığını da dile getiren Memişoğlu,”İlimizin ekim ayındaki ihracatı sektörel olarak incelendiğinde, önde gelen sektörlerimizdeki artışların dikkat çekici olduğunu görüyoruz. İhracatımızda lider konumda bulunan tekstil-konfeksiyon sektörünün ihracatı yüzde 11,5 artışla 162 milyon dolara ulaştı. Benzer şekilde; elektrik-elektronik sektörü ihracatını yüzde 19,3 artırarak 64 milyon $’a taşırken, demir-demir dışı metaller sektörünün ihracatı yüzde 23,1 yükselişle 56 milyon dolar oldu. Madencilik sektörünün ihracatı ise yüzde 9,6 arttı ve 22,5 milyon dolar olarak gerçekleşti. İlimizin ekim ayındaki ihracatı ülke bazında değerlendirildiğinde, ihracatımızda zirvede bulunan İngiltere'ye olan ihracatımızın 14,1 arttığını ve 60,8 milyon dolara ulaştığını görüyoruz. Ekim ayı ihracatımızda ikinci sıradaki Almanya’ya ihracatımız yüzde 7,68 artışla 38,2 milyon dolar, ABD’ye ihracatımız yüzde 7,4 azalışla 35,3 milyon dolar, İtalya'ya ihracatımız yüzde 47,6 artışla 28,7 milyon dolar ve Fransa'ya ihracatımız yüzde 84 artışla 21 milyon dolar olarak kaydedildi” ifadelerini kullandı. 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 5
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!