3ü
Denizli
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

Denizli Mimarlar Odası Almanya'yı örnek gösterdi! Devlet konut yapıp kiralasın!

Denizli Mimarlar Odası Almanya'yı örnek gösterdi! Devlet konut yapıp kiralasın!
Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Özlem Durdu Kabel, konut fiyatlarındaki artışların dar gelirli vatandaşı mağdur ettiğine dikkat çekerek devletin yerel yönetimler eliyle ucuz konut yapması gerektiğini açıkladı. Kabel açıklamasında, "Türkiye’de konut sorununu bu sarmaldan kurtarmak için, öncelikle salt mülkiyete dayalı geleneksel konut politikalarından sıyrılıp, mülkiyeti belediyede olan ve ömür boyu kirada oturma garantisi veren sosyal belediyecilik anlayışının gerekleri yerine getirilmelidir" dedi. 

Son yıllarda konut fiyatlarındaki artışın ardından 1 Temmuz itibariyle konut kira ücretlerine yüzde 25 zam sınırı getirildi. Buna göre 1 Temmuz itibariyle ev sahibi kiracıya en fazla yüzde 25 zam yapabilecek. Bu sınırı aşanlar hakkında ise cezai işlem uygulanacak. Adalet Bakanlığı tarafından alınan bu kararı haklı bulan da var, ikinci bir sözleşmeyle bu sınırın aşılacağını söyleyen de. Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Özlem Durdu Kabel ise, Almanya'yı örnek göstererek devlete 'konut yap' çağrısında bulundu.

ALMANYA VE AVUSTURYA'DA ÖRNEKLERİ VAR

Yazılı bir açıklama yapan Kabel, anayasa ile güvence altına alınan barınma hakkına dikkat çekerek, devletin vatandaşına bu hakkı tanıma zorunluluğunun olduğunu söyledi. Almanya ve Avusturya'dan örnekler veren Kabel, "Türkiye’de konut sorununu bu sarmaldan kurtarmak için, öncelikle salt mülkiyete dayalı geleneksel konut politikalarından sıyrılıp, mülkiyeti belediyede olan ve ömür boyu kirada oturma garantisi veren sosyal belediyecilik anlayışının gerekleri yerine getirilmelidir. Sosyal devlet” anlayışını uygulayan Almanya gibi ülkelerde eğer düşük bir gelire sahipseniz ya da hiç geliriniz yoksa, size sosyal konut kiralama hakkı bir imkan olarak verilmiştir. Bu konutlar, devlet tarafından yapıldığı için diğer konutlara göre daha uygun fiyatlara sahiptirler. Bu türdeki daireleri kiralamak için öncelikle yaşadığınız şehirden ya da bağlı olduğunuz belediyeden, sosyal konut kiralamaya uygun olduğunuzu belirten bir belge almanız yeterlidir. Bu belge gelirinizin belli bir eşiğin altında olduğunu kanıtlar ve sizin bu konutlarda barınma hakkınızı karşılar. Bu türden başka bir örnek, Viyana Belediyesidir. Viyana’da belediyenin kiraya verdiği 36.000 adet konut bulunmaktadır. Bu örnekte kiralama usulü belediye eli ile gerçekleşmektedir. Yerel  yönetimler, yönettikleri kentlerdeki serbest piyasa koşullarına karşı, kira bedellerinin dengesini sağlayan terazinin diğer kefesi olmalıdır" dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!