3ü
Denizli
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

Denizli’de 6 yıl önce diktiği pikan cevizi, meyve vermeye başladı. 

Denizli’de 6 yıl önce diktiği pikan cevizi, meyve vermeye başladı. 
Diğer ceviz türlerine göre iç randımanı ve besin değeri yüksek ve az masraflı olan pikan cevizinin Buldan’da da yetişebildiğini söyleyen Başkan Mustafa Şevik,  “Ekiplerimiz, 6 yıl önce diktiği fidan meyve vermeye başladı.   Pikan cevizinin Denizli’de ve Buldan’da da yetişebileceğini gördük. Park ve bahçelerimize dikeceğimiz pikan cevizi fidanları ile Buldanlı çiftçilerimize öncülük edeceğiz” dedi.

Denizli’de ilk kez 6 yıl önce Buldan Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri tarafından dikilen pikan cevizi fidanı ilk meyvesini verdi.  İlk hasadını Belediye Başkanı Mustafa Şevik’e getiren Park ve Bahçeler Müdürlüğü personeli Ergun Seçgin,   özellikle Akdeniz, Ege ve Karadeniz sahil bandında 500 rakımın altında yer alan 14 ilde üretimi yapılan pikan cevizinin, 690 rakımlı Buldan’da da denediklerini ve başarılı olduklarını belirtti.  Pikan cevizi ile ilgili Başkan Şevik’e bilgi veren Seçgin,  6 yıl önce Aydın’dan getirilerek diktikleri ve bu yıl 15-20 kilogram pikan cevizi hasadının yapıldığını söyledi.

PARK VE BAHÇELERE DİKİLECEK
Yerli cevizlere göre iç randımanının yüksekliği, ılıman iklim bölgelerinde daha az masrafla yetişebilmesi, zengin besin içeriğinin olması nedeniyle tercih edilen bir ceviz türü olduğunu ve bugün kilogramının 130 TL’den satıldığını dikkat çeken Başkan Şevik, “Pikan cevizi, Buldanlı çiftçilerimiz için alternatif ürün olabilir.  Biz belediye olarak öncülük yapmak istiyoruz.  Belediyemizin fidanlığında yetiştirdiğimiz pikan cevizi fidanlarını, park ve bahçelerimize dikerek çiftçimize örnek olmak istiyoruz.  Pikan cevizi üretiminin artması Buldan ekonomisine artı katacaktır. Buldan, tarihi, kültürü ve doğal güzelliklerinin yanı sıra tarım kentidir. Tarım ürün çeşitliliğinin artırılması için belediye olarak gerekli desteği vermeye hazırız” dedi.

PİKAN CEVİZİNİN FAYDALARI

Pikan cevizi, ağaçta yetişen yemişler arasında en yüksek antioksidan oranına sahip yemiştir. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan antioksidanlar, kanser ve enfeksiyon riskini azaltmada da etkili rol oynar. Pikan cevizi; folik asit, A, C ve E vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko gibi minerallerin önemli bir kaynağıdır.

İçerdiği E vitamini sayesinde özellikle kalp krizi, felç gibi hastalıklara karşı koruyucu, diyabet riskini azaltıcı ve bağışıklık sistemini de güçlendirici etkiye sahiptir.

Daha önemlisi B kompleks grubu vitaminlerinden B1, B2, B3, B5 ve B6 zengini olan pikan cevizi, iştahı dengeler ve vücudun ihtiyacı olan kaloriyi kullanmasında yardımcı olur. Günde bir avuç tüketilen pikan cevizi, beyin gelişimine katkı sağlar.

 

 

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!