3ü
Denizli
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

Denizli’de çiftçinin dolu topu isyanı, “Bu böyle olmaz, ürünlerimiz kuruyacak’

Denizli’de geçen yıl kuraklıkla birlikte ortaya çıkan dolu topu sorunu devam ediyor. Çivril’in Kıralan Mahallesi’nde bir çiftçi, yağışın başlamasının hemen ardından kullanılan dolu topuyla yağışın sona erdiği anları görüntüleyerek dolu topunun kuraklığa neden olduğunu belirterek çözüm istedi. Devlet tarafından desteklendiği ortaya çıkan dolu topunun kullanımı konusunda çıkmaz sürüyor.

Dolu topu, özellikle meyve bahçelerinde üreticinin meyve döneminde oluşabilecek dolu zararına karşı son yıllarda oldukça sıkça kullanılan bir sistem. Devlet tarafından desteklendiği ortaya çıkan dolu topu sistemi, dolu riskine karşı otomatik bir şekilde çalışarak dolu bulutlarını dağıtıyor. Yağışla birlikte çalışan sistemden gönderilen topun bulutları dağıttığı, bu sayede dolu riskini sıfıra indirdiği de gelen bilgiler arasında.

MEYVE BAHÇELERİNİ BASTILAR

Meyve bahçelerini doluya karşı koruyan bu sistem, Denizli’de son 2 yıldır büyük tartışma konusu haline geldi. Öyle ki, geçen yıl Baklan ve Çivril ilçesinde kuraklığa rağmen bahar aylarında yağışlı günlerde bu topların kullanıldığı ve bölgenin yağış alamadığı iddia edildi. İki ilçede çiftçiler, yağışı engellediği için dolu topu kullanan meyve bahçelerini bastı. Sistemi kullanan çiftçilere ait dolu topu mekanizmaları, jandarma gözetiminde söküldü ve bir daha kullanılmadı.

KULLANAN DA ÇİFTÇİ KULLANILMASINI İSTEMEYEN DE…

Sistem ile ilgili en büyük çelişki ise bu sistemi kullananın da kullanılmasını istemeyenin de çiftçi olması. Meyve bahçesindeki ürünlerini dolu zararına karşı korumaya çalışan çiftçi ile yağışın gerçekleşmemesi nedeniyle ürünleri kuraklıkla mücadele eden çiftçi, son 2 yılda sık sık karşı karşıya geldi.

ÇİFTÇİ VE ZABITA AVA ÇIKMIŞTI

Denizli’de geçen yıl yaşanan olayların ardından bu yıl, Çivril Belediyesi Zabıta ekipleri belediye başkan yardımcısının da yer aldığı denetimle çiftçilerle birlikte dolu topu avına çıkmıştı. Sistemin kurulu olduğu alanları gezen ekipler, dolu topunun kullanılmaması, kullanıldığı takdirde ise cezai işlem uygulanacağı konusunda uyarılarda bulunmuştu.

YİNE KULLANILIYOR İDDİASI

Dolu topu avına rağmen, sistemin yine kullanıldığı iddia ediliyor. Çivril’in Kıralan Mahallesi’nde yaşayan bir çiftçi, yağışın başlamasının hemen ardından kullanılan dolu topunun etkilerini göstermek için video çekti. Kendine has üslubu ile olayı anlatan çiftçi, “Görüyorsunuz, yağış başladı 5 dakika sonra hemen sona erdi. Dolu topu meyve bahçelerinin orada kullanıldı ve bulutlar hemen dağıldı. Bu böyle olmaz. Ürünlerimiz kuruyacak. Yetkililer bunu görsün ve çözüm üretsin” dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 3
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 7
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!