Denizli
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Denizli'de görülmemiş israf köprü varken yanına bir köprü daha

Denizli'de görülmemiş israf köprü varken yanına bir köprü daha
Denizli'de Kale ilçesinde geçen dönem İlçe Belediye Başkanı Erkan Hayla tarafından yaptırılan ardından da ruhsatsız diye DSİ tarafından kapatılan köprü yeniden kullanıma açıldı fakat bu kez de çürük diye yanına DSİ tarafından yeni köprü yapıldı. 10 milyon liraya mal olan köprü, kamudaki israfı bir kez gündeme getirdi.

Sözcü.com.tr'nin haberine göre; Denizli'nin Kale ilçesine bağlı Müslügüme Köyü'ndeki derenin üzerine dört yıl önce belediye ve vatandaş işbirliği ile köprü yapıldı. Köprü hala kullanımdayken çürük ve riskli olduğu ileri sürüldü. DSİ bölgedeki köprünün yanı başına ikinci bir köprü inşa etti. İkinci köprünün inşaatı sırasında malzeme getiren kamyonlar çürük olduğu ileri sürülen ilk köprüden geçirildi. İsrafın boyutunun 10 milyon lira olduğu ileri sürülüyor.

Müslügüme Köyü

KÖYLER ARASINDAKİ BAĞLANTI KURULDU

Köprü projesi ilk kez 2016 yılında gündeme geldi. Denizli'nin Kale ilçesi ile ulaşımının sağlanmasını isteyen Müslügüme köylüleri bölgedeki derenin üzerine köprü yapılmasını istedi. Kale'nin daha sonra partiden ihraç edilen AKP'li belediye başkanı Erkan Hayla da Müslügüme'nin yanı sıra Yenidere, Ortaköy ve Belenköy köyleri ile Muğla'ya bağlı 17 köyün ilçeye bağlantısını sağlayacak köprünün inşasına başladı. DSİ'nin tip köprü projelerinden birini uygulayan Hayla köylülerin de maddi desteğini alarak köprü inşaatına başladı.

Müslügüme Köyü

AÇILIŞ YAPILMADAN MÜHÜRLENDİ

Hayla'nın köylülerin ve belediyenin kaynakları ile inşa etmeye başladığı köprüde çalışmalar sürerken sel felaketi yaşandı. Yapının bir bölümü çöktü, ekipmanlar dere boyunca dağıldı. İnşaatta 400 bin liraya yakın zarar oluştu. Buna rağmen inşası süren köprü 2017 yılı sonlarında tamamlandı. Fakat açılışı yapılmadan izinsiz yapıldığı ve güvenli olmadığı gerekçesi ile mühürlendi, köprüye zincir çekildi. İlerleyen süreçte bölge halkının talebi ile köprü açılarak kullanıma başlandı. Bu süreçte Hayla AKP'den ihraç edildi. 31 Mart 2019 seçimlerinde Demokrat Parti'den aday olduysa da belediye başkanı seçilemedi.

YANINA İKİNCİ KÖPRÜYÜ YAPTILAR

‘Muhsin Yazıcıoğlu Dostluk Köprüsü' adı verilen köprünün yanı başına DSİ tarafından ikinci bir köprü yapıldığı ortaya çıktı. DSİ'nin yaptığı kontrollerde köprünün çürük olduğu ve araç trafiği için risk oluşturduğu gerekçesi ile ikinci bir köprüyü yatırım programına aldığı öğrenildi. İnşaatı tamamlanmak üzere olan yeni köprünün maliyetinin 10 milyon lirayı bulduğu iddia ediliyor. İnşaat sırasında ağır yük taşıyan kamyonların ve 170 tonluk kazık makinesinin çürük olduğu öne sürülen köprüden geçirildiği belirtildi. İnşaatta kullanılan ekipmanın büyük bölümünün eski köprü kullanılarak alana ulaştırıldığı iddia ediliyor.

İHALE ETSEYDİM MALİYET İKİ KATINA ÇIKARDI

Köylülerin de yardımı ile köprüyü 2 milyon liraya yaptığını söyleyen Hayla, “Ben ihale yapsaydım bu köprünün maliyeti 4,5 milyon lirayı bulurdu. Bu yeni köprüyü 5-6 milyon liraya ihale ettiler. Fakat üzerinden bir hayli zaman geçti. Kimse hikaye anlatmasın. Bu köprünün maliyeti 10 milyon lirayı bulur. Tamamen israf. Canım yanıyor. İkinci bir köprüye hiç gerek yoktu” diye konuştu.

“İNSANLAR CEPLERİNDEN PARA VERDİ”

Hayla SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamada; “Bu bölgede insanlar köprünün olmaması nedeniyle çok büyük çileler çekmiş. Özellikle ihtiyarlar katırlarla mal taşıdıklarını zaman zaman katırların ve insanların suya kapıldığını anlatıyorlar. Bir de su başında mal geçiriciler varmış, onlar da çok para isterlermiş. Biz temel attığımızda 84 yaşında bir kadın geldi. 6 yaşından beri köprü yapılacak diye duyuyormuş. İnanmamış gözleri ile görmek istemiş. Bu yöredeki insanlar köprü yapılsın diye ceplerinden para verdi. Bir köylü tarlasını satıp yardım etti. Burada inşaat sırasında çok çile çektik. Özellikle işçilerim rezil oldular. O köprünün yapılmasında o kadar çok yokluk çektik ki anlatamam” diye konuştu.

“BENİ YARGILAYACAKLAR”

Bölgede Roma döneminden kalan bir köprü daha olduğunu ve köprü yapmak için en uygun noktanın orası olduğunu söyleyen Hayla, “Bu bölgede her iki yaka büyük kaya zeminlere sahip. Fakat buranın sit alanı olacağı düşüncesi ile köprüyü buraya yapmadım. Zaten ben inşaata başladıktan sonra köprüyü orada yaptığımı düşünüp SİT alanı ilan edildi. Köprüyü yaptırmamak için her şeyi yaptılar. Bitirdim açılış yapamayacağım söylendi. Çürük dediler üzerinden dev makineler geçirdiler. Bağlantı yolları yok. Yeni köprü yapacağına asfalt yapılmalıydı. Madem köprü çürük güçlendirme yap. O köprü hayatta göçmez. Ama onlar köprüyü göçürecekler. Beni yargılayacaklar parasını benden isteyecekler” ifadelerini kullandı.

kaynak sözcü.com.tr

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 1
    KOMİK
  • 2
    İNANILMAZ
  • 2
    ÜZGÜN
  • 3
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!