3ü
Denizli
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

Denizli'de inşaatlar durma noktasına geldi

Denizli'de inşaatlar durma noktasına geldi
Denizli’de son dönemde artan maliyetler nedeniyle inşaatlar durma noktasına geldi. Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Serdar Alayont, 1 yılda yüzde 100 zamlanan maliyetlerin yanında beton fiyatlarının da Denizli’de çevre illere göre yüzde 50 daha pahalı olduğunu açıkladı. Alayont, çözüm bulunamaması halinde sektörün durma noktasına geleceğini açıkladı. 

Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı Serdar Alayont, son dönemde artan inşaat maliyetlerine dikkat çekti. Yazılı bir açıklama yapan Alayont, maliyetlerin artmasına ve Denizli’deki beton fiyatlarına dikkat çekti. Alayont, “İnşaat malzemeleri fiyatlarına geçtiğimiz aylarda yapılan ve son 20 yılda emsali görülmemiş olan aşırı zamlar, konut yatırımları başta olmak üzere birçok inşaat yatırımının askıya alınmasına veya iptal edilmesine neden olmaktadır. TÜİK tarafından en son açıklanan Eylül ayı “İnşaat Maliyet Endeksi” bir önceki yıla göre %40 oranında artmıştır. Bu rakam aynı tarihler arasındaki “Tüketici Fiyat Endeksi” artış oranının tam 2 katına rast gelmektedir. “İnşaat Maliyet Endeksi” içinde yer alan demir, çimento, cam, ahşap malzeme ve türevleri gibi ana inşaat malzemelerindeki fiyat değişiklikleri incelendiğinde ise bazı kalemlerde son 1 yılda %yüzde 100’ün üzerinde fiyat artışları yaşandığı gözlenmektedir” dedi. 

alayont

DENİZLİ’DE BETON, ÇEVRE İLLERDEN DAHA PAHALI
Başkan Alayont, “Ülkemizde inşaat sektöründe kullanılan malzemelerin önemli bir çoğunluğu ne yazık ki yurt dışından ithal edilmektedir. Pandemiyle birlikte özellikle yurt dışı menşeili malzemelerin tedarik edilmesinin zorlaşması, artan döviz kurları ile birlikte yurt içi üreticilerinin ihracata yönelmesi ve son günlerde yaşanan Türk Lirasının aşırı değersizleşmesiyle birlikte inşaat maliyet artışları reel olarak bir önceki yıla göre yüzde 50’nin üzerine çıkmıştır. Bunun yanında, piyasanın bu spekülatif yapısından faydalanmak isteyen bazı tedarikçi firmalar, stokçuluk ve kartelcilik yöntemleriyle rekabeti yok ederek fiyat birliği politikası gütmektedirler. Bunun en önemli örneği olarak, kentimizdeki hazır beton fiyatlarının komşu illere göre neredeyse %50 daha fazla olması ve bazı ilçelerdeki hazır beton fiyatlarının merkez ilçelerden daha ucuz olması Denizlili inşaat yatırımcısını kaygılandırmaktadır.

ACİL DÜZENLEME ŞART
Merkezi hükümetin inşaat sektöründeki belirsizliğe karşı acilen bir önlem geliştirerek, en başta malzeme fiyatlarındaki fahiş artışlara müdahale etmesi, tekelleşmenin kaldırılması ve kısa vadede inşaat sektörünü istikrarlı bir zemine oturtması kaçınılmazdır. İnşaat faaliyetlerinin ilk aşaması olan mimarlık ve mühendislik hizmetlerinin sağlıklı yürüyebilmesi için gerek sektördeki gerekse ulusal ekonomik çerçevedeki belirsizlikler derhal ortadan kaldırılmalıdır” açıklamasını yaptı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 3
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!