3ü
Denizli
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

Denizli’de Korona Riski Sürüyor Okulların Açılmasıyla Birlikte…

Denizli’de Korona Riski Sürüyor Okulların Açılmasıyla Birlikte…
Denizli’de korona virüs yoğunluğu sürüyor. Günlük 300-350 vakanın tespit edildiği şehirde virüsün düşme eğilimi göstermemesi dikkat çekiyor. Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Hakan Erbay, okulların açılmasıyla vakalarda artışın görüleceğini iddia ederken, bazı ölen yaşlıların pozitif olup olmadığının anlaşılamadığını açıkladı.

Denizli’de güncel korona verileri ile ilgili olarak Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Hakan Erbay’dan kritik bir açıklama daha geldi. Haber merkezimize özel açıklamalarda bulunan Erbay, Denizli’de vaka sayısında düşme eğitiminin olmadığını söyledi. Erbay, yeni kurulacak olan laboratuvar ile birlikte test sayısının artacağına dikkat çekerek, test sayısının artması ile vaka sayısındaki değişimin çok iyi gözlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

YÜZDE 20 POZİTİF ÇIKIYOR

Denizli Devlet Hastanesi’nde covid-19 testinin yapılmaya başlandığını açıklayan Erbay, “Denizli Devlet Hastanesinde de başlamış önümüzdeki haftadan itibaren yapılacak yani test sayısı artıyor. Bu iyi bir gelişme tabi test sayılarımız artıyor. Üniversiteye de halen çok hasta başvuruyor ama haftaya beraber değişecek. Son bir aydır yaklaşık olarak daha öncelerde Mart-Nisan ayları gibi bin test yapılırsa 100 vaka ya da 100 pozitif hasta çıkarken son 1 aydır yüzde 20’lere çıkmış vaziyette. Son bir aydır artma eğilimin olduğunu biliyoruz. Günde yaklaşık olarak bin 500 ile bin 700 arası yaklaşık test yapılıyor. Bugünlerde bu da gündelik yüzdeye böldüğümüzde il bazında 300-350 pozitif vaka olduğunu söyleyebiliriz. Tabi bu rakamlar günlük olarak değişiyor. Şuanda pek düşme eğilimi yok, artış pek da yok” dedi.

DENİZLİ SINIRDA AMA…

Prof. Erbay, “Ülkemizi genel olarak kıyaslarsak Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Şanlıurfa gibi illerde bu oran yüzde 30- 40 arasındadır. 3 bine yakın test yapılan bu şehirlerde yaklaşık olarak 700-800 vakaya rastlanıyor. Bunun sebebi ise hijyen kurallarına, sosyal mesafe kuralına, maske takmadıkları için böyle bir oran olduğu söyleniyor. Bizde daha çok bu oran yüzde 20’lerde ama artış olabilir bunun için uygulanması gereken bütün kurallara uyulması lazım.

OKULLARIN AÇILMASI VAKA SAYISINI ARTTIRABİLİR!

Bir de şöyle bir durum var. Okullar açılıyor aileler çocuklarını okula gönderecekler. Çocukların okula başlamasıyla yine bir dalgalanma bekleniyor. Enfeksiyon ve Göğüs Hastalıkları, Anestezi Uzmanları, Yoğun Bakımcılar olarak Kurban Bayramından sonra vakalar arttı okulların açılmasıyla yine bir artış bekleniyor. Onun içinde yine dikkatli olmayı önerebiliriz. Tabi toplum sıkılıyor. Dünya’da da böyle taktiksel olarak bir miktar kısıtlamaların kalkmasıyla vaka artışı gözleniyor. Tabi bunu hemen önlemler getiriliyor. Toplumun birdenbire, aşırı derecede hastayla karşılaştığımızda sağlık birimleri yetersiz kalmasın diye yavaş yavaş bağışık kazanmayı da sağlamak için bu aşamalı kısıtlamalar ile dalgalı seyir halindeyiz. Bütün dünya öyle aslında bir strateji şeklinde ilerliyor. O nedenle dalgalı bir süreç ve zaman zaman dalgalı artış bekliyoruz başlangıca göre yüksek yüzde 20’lerdeyiz bunun artmaması içinde önlemleri çok dikkatli bir şekilde uygulamayı önermemiz lazım.

ÇOK YAŞLILARDA POZİTİF OLDUĞU ANLAŞILAMIYOR

Gündelik ölüm oranı açıklanmıyor. Bazı hastalar çok yaşlı olduğu için pozitif oldukları tam anlaşılamıyor. Ölüm sayısının saklanıyor anlamında söylemiyorum.

OKULLARIN AÇILMASI VAKA SAYISINI ETKİLEYECEK

Okulların açılmasıyla tabiki de etkisi var. Bilim adamları bu süreçte bir artış bekliyorlar. Dalgalanma şeklinde bir strateji halinde. Bazı veliler çocuklarını okula göndermek istemiyor, veliler bu süreçte nasıl davranmalıdır, okula göndermemek çözüm müdür? Okullar açılsa bile alınan önlemler var sınıfların büyüklüğü, her bir çocuk için alan mesafesi 4 metre ayılması, sınıfa belli sayıdan fazla çocuğun alınmaması, mesafeye dikkat edilmesi, hijyen kurallarına maske takımına uyulması gibi okullar açılsa bile kurallara uyulması gerekiyor. Ayrıca denetlemelerinde iyi yapılması gerekir.

Özel okullarda korona virüsün çıkmasıyla belirli süreyle okulların kapatılma süresi var. Bu Devlet okullarında da geçerli mi? Korona virüs çıkan sınıfımı kapatırlar yoksa okulu mu kapatırlar? Bu konuda herhangi bir bilgim yok bunun için Sağlık Bakanlığı’nın ve Denizli İl Hıfzıssıhha Meclisinin kara alması gerekir” açıklamaları yapıldı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 2
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!