3ü
Denizli
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

Denizli’den Erken Menopozla İlgili Uyarı Geldi

Denizli’den Erken Menopozla İlgili Uyarı Geldi
Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uz. Dr. Mehmet Demir, kadınların menopoz döneminde anksiyeteli, kızgın veya üzgün olabildiğini, bazılarının hızla yaşlandığını ve ölebileceklerini düşündüklerini belirterek, bu dönemin son derece doğal bir süreç olduğunun bilinmesi gerektiğini söyledi.

Menopozda kısa dönemde sıcak basması, vajinal kuruluk, uyku bozuklukları, depresyon, seksüel fonksiyon bozuklukları, bilişsel bozukluklar ve eklem ağrılarının görülebileceğini uzun vadede de kemik kaybı, kardiyovasküler hastalıklar ve cilt değişikliklerinin oluşabileceğini belirten Uz. Dr. Mehmet Demir menopoza geçiş dönemi olan perimenopozdan bahsetti: “ Bu dönemde menopoz döneminde semptonların yanında 25-35 gün olan adet döngüsü bu dönemde 40-50 güne çıkar. Son adet döneminden 1-3 yıl öncesinde, geçiş dönemi dediğimiz dönemde ise adetlerin atlandığı durumlar görülür. Yine bu dönemde adet miktarında da düşüşler olmakla beraber bazı kadınlarda uzun süren ve fazla miktarda olan kanamalarda görülebilir. 12 aylık adetsiz bir dönemden sonra kadın postmenopozal döneme girer” dedi.

Menopoza döneminde hormon tedavisinin kişiye özgü değerlendirilmesi gereken bir tedavi olduğunu ve sıcak basması olan kadınlarda oldukça etkili bir tedavi yöntemi olduğundan bahseden  Uz.  Dr. Mehmet Demir;  “Yapılan çalışmalara göre belirtileri olan 60 yaş altında ve menopozun ilk 10 yılı içinde  olan hastalarda altta yatan herhangi bir hastalık yok ise ( Kardiyovasküler,meme kanseri, inme, karaciğer, emboli öyküsü) 5 yıla kadar riskleri ve yararları hastaya anlatılarak verilebilir.Hormon tedavisinde en düşük efektif dozda ve en kısa süreli tedavi amaçlanmalıdır. Daha uzun kullanımın kişiye göre riskleri ve yararları değerlendirilmelidir. Hormon tedavisi sıcak basmasına ve vajinal kuruluğa iyi gelmekle beraber kardiyovasküler hastalıklardan veya kemik hastalıklarından korunmak için uygulanmaz” dedi.

Erken Menopoz Ne Zaman Görülür, Ne Yapmak Gerekir?

40 yaşından önce menopoza girmenin erken menopoz olarak adlandırıldığını ve en sık görülen sebebinin yumurtalık yetmezliği olduğunu belirten Demir; “  Bazı kadınların bu dönemde bir süre için adetleri normal seyredebilir hatta gebe bile kalabilirler. Normalde yumurtalıklar ayda yaklaşık 1 kez yumurta salarlar. Ama bazı nedenlerden dolayı (genetik, kanser tedavileri, otoimmün hastalıklar) yumurta salımları ya azalır ya da tamamen durur. Erken menopoz da ilk olarak adet dönemlerinde atlamalar veya adet miktarında azalma ile başlar. Diğer bulguları menopozun kısa dönem semptomları ile aynıdır. Altta yatan herhangi bir hastalık yok ise hormon tedavisini bu hastalara başlıca kemik mineral yoğunluğunu onarmak ve kemik erimesinden korunmak için normal menopoz yaşına kadar kullanmasını öneriyoruz. Hormon tedavisi ayrıca vajinal kuruluk ve sıcak basması gibi semptomları olan hastalara da faydası olmaktadır. Bu dönemdeki hormon tedavisi de postmenopozal dönemden farklı olarak kesintili yani normal adet döngüsü taklit eden bir tarzda verilmektedir ve hastanın adet görmesi sağlanmaktadır” dedi.

 

Menopozun doğal bir süreç olduğunu ve bu dönemde yaşanan sıkıntıların hekimler tarafından çözülebileceğini belirten Uz. Dr. Mehmet Demir, “ Menopoz tanısı alan kadınlar duygusal yönden hassas olabilmektedir. Hızla yaşlandıklarını ve öleceklerini düşünebilmektedir. Ama bunlar doğru değildir. Bu duygulardan uzaklaşmak için doktorları ile görüşmeli ve kafalarına taktıkları soruları sormalı ve her zaman tıbbi yardım alabileceklerini unutmamalıdırlar” dedi.

 

 

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!