Denizli
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Denizli’den Hükümete faiz eleştirisi

Denizli’den Hükümete faiz eleştirisi
DESİAD Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şenel, Hükümet’in düşük faiz politikasını eleştirdi. Tüm dünya Merkez Bankalarının enflasyona karşı yüksek faiz uygulamasına rağmen Türkiye’nin düşük faize yöneldiğini aktaran Şenel, artan risk yüzünden sanayicinin üretim yapmamayı düşünme aşamasına geldiğini aktardı.

Türkiye’de son dönemde döviz kurlarının rekor kırmasının ardından STK’ların tepkilerine bir yenisi daha eklendi. Denizli Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği(DESİAD) Başkanı İbrahim Şenel, yaptığı yazılı açıklama ile devletin uyguladığı düşük faiz politikasını eleştirdi. Şenel, “İş dünyasını temsil eden pek çok STK’dan benzer seslerin yükselmesine rağmen, uygulanan ekonomik politikaların aynen devam ettiğini, uyarıların ve önermelerin dikkate alınmadığını görmekte ve gelinen süreci endişe ile takip etmekteyiz” dedi.

SANAYİCİ ÜRETMEMEYİ DÜŞÜNÜYOR

Diğer ülkelerin faiz yükselttiğini aktaran Şenel, “Pandemi sonrasında dünya piyasalarında oluşan yüksek enflasyon karşısında gelişmiş ve gelişmekte olan piyasaların ve Merkez bankalarının faiz yükseltme kararlarına karşılık Türkiye Merkez Bankasınca düşük faiz politikası tercih edilmiştir. Bu tercih beraberinde TL’nin hızlı değer kaybını getirmiş, aşırı değerli yabancı paralar ise ihracat yapabilmek için ithalat yapmak zorunda olan sanayicilerimizin üzerindeki baskıyı arttırmıştır. Bu baskı sebebiyle fiyat belirleyemez hale gelen sanayicilerimizin ve tüm sektörlerin üretimden vazgeçmeyi düşünür hale gelmesi endişe vericidir. Sadece kamu bankaları eliyle verilen düşük faizli fakat kısa vadeli krediler, sanayicilerimizin kaygılarını gidermekten uzaktır. Zaten ortaya çıkan sonuç da ekonomi yönetiminin beklentilerine uymamaktadır. İndirilen faiz oranlarının piyasada bir karşılığı yoktur. Kamu bankaları dahil bütün bankalar hala önceki oranlardan fonlama yapmaktadır. Ayrıca yatırım için gerekli olan uzun vadeli kredi imkanı verilmemektedir.

ÜLKEMİZE DUYULAN GÜVEN AZALIYOR

Yüksek kurun da tetiklediği hızla yükselen enflasyon, sokakta, çarşıda pazarda yaşanan fiyat artışları, yiyecek içekten kira fiyatlarına kadar sirayet etmekte ve vatandaşın alım gücü düşmektedir. TL’nin yabancı para birimleri karşısından aşırı değer kaybı ve hızla artan ülke risk primi, dış kaynak temini konusunda zaten yaşadığımız problemlerin büyümesine ve ülkemize duyulan güvenin azalmasına sebep olmaktadır.

MERKEZ BANKASI GÜVEN ARTTIRICI ÖNLEM ALMALI

Bütün bu süreçlerin sonucunda ülkemizde yaşanan sorunların yalnızca ekonomik temelli konulardan kaynaklanmadığı açıkça görülmektedir. Başta TCMB ve ekonomi ile ilgili tüm kurumların güven arttırıcı tedbirlerin alınmasına öncelik vermesi gerektiği aşikârdır. Sağduyulu kararların ivedi şekilde hayata geçirilmesi, iş aleminin önünü görebilmesine imkan verecek bir iletişim yönteminin tercih edilmesi toplumsal güvenin sağlanmasına katkı sağlayacak ve tüm kesimler için umut oluşturacaktır. Ülke olarak en çok ihtiyacımız olan şeyin bu topyekûn umut olduğunu düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 2
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!