Denizli
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Denizlili Kaşif, kayıp tapınağı buldu

Denizlili Kaşif, kayıp tapınağı buldu
Denizlili araştırmacı Ümit Şıracı, kayıp olan Ay Tanrısına ait Men Tapınağını buldu. Antik Karoura Kentine giden Şıracı, burada tapınağa ait izleri bularak yetkililere haber verdi. Müze Müdürlüğü ekiplerinin bölgede inceleme yaptığı öğrenildi. Kentin, Frigya ve Kaira şehirleri arasında saygı duyulan bir nokta olduğu aynı zamanda Hades'in cehenneme açılan kapılarından birisinin de burada bulunduğu öğrenildi.

Aydın'ın Buharkent ile Denizli'nin Sarayköy ilçeleri arasında yer alan antik Karoura Kentinin kayıp Men(Ay Tanrısı) Tapınağı ve Hades'in cehennem kapılarından birisi Denizlili kaşif ve araştırmacı Ümit Şıracı tarafından bulundu. Geçtiğimiz günlerde bölgeyi ziyaret eden Şıracı, kaplıcaları ile ünlenmiş antik kentte antik Ay Tanrısının tapınağına ait izleri bulmayı başardı. Bölgede detaylı inceleme yapan Şıracı, keşfinin ardından soluğu müze müdürlüğünde aldı.

İNCELEME BAŞLATILDI

Kayıp tapınağın bulunduğu iddiası büyük heyecana neden olurken, Müze Müdürlüğünün bölgede inceleme ve tespit çalışması başlattığı öğrenildi.

ÖNEMLİ BİR MERKEZ

Şehirle ile ilgili günümüze herhangi bir kalıntı kalmadığı belirtilirken yapılan bu keşif büyük heyecana neden oldu. Antik kentin Frigya ve Kaira şehirleri arasında saygı duyulan bir nokta olduğu öğrenildi. Kayıp Ay Tapınağının ise yıllardır arandığı da gelen bilgiler arasında.

ŞEHİRLE İLGİLİ BİLGİ KISITLI

Karoura antik kentinin ne zaman inşa edildiği ise bilinmiyor. Tarih kitaplarında şehirden şu şekilde bahsediliyor:
"Karoura, Karia bölgesinin kuzey-doğusunda, Çubuk Dağı’nın batısındaki ovada olup Phrygia ile Karia arasındadır. Yakınında da Tekeköy kaplıcaları bulunmaktadır.Strabon bu kentten bahsederken kaplıcalarını şöyle anlatır:“…Karura, Phrygia ile Karia arasında bir sınır meydana getirir. Burası bir köydür. Burada hanlar ve bazıları Maiandros nehrinde bazıları da nehrin kıyılarında bulunan sıcak su kaynakları vardır. Bir zamanlar bir genelev idarecisinin çok sayıda kadını ile birlikte hana yerleştiği gece meydana gelen depremle bütün kadınlarıyla birlikte gözden kaybolduğu söylenir. Maiandros dolaylarındaki bütün toprakların depremin etkisi altında olduğunu ve iç kısımlara kadar hem ateş hem de su tarafından oyulduğunu,bu nedenle ovalarda başlayan bu durumun Kharonionlar (zehirli buharlar yayan ve yeraltına geçit veren mağaralar) ülkesine kadar uzandığını söyleyebilirim.“Karoura, kesin olmamakla beraber Luwi dilinde Büyük,Ulu,Yüce anlamına gelen bir sözcüktür.Strabon burada Tanrı Men’e (Ay Tanrısı) büyük saygı gösterilip onun adına bir tapınak da yapıldığını söyler Leodikeia ile Karura arasında büyük saygı gören Men Karus tapınağı vardır.Kentin tarihi ile ilgili bir bilgi olmadığı gibi günümüze de herhangi bir kalıntı gelmemiştir. Köyün yaşlıları bazı mimari parçaların bulunduğunu söylerlerse de bunlar bir kesinlik kazanmamıştır."

Denizlili Kaşif, Yüzyıllardır aranan kayıp tapınağı buldu

Denizlili Kaşif, Yüzyıllardır aranan kayıp tapınağı buldu

Denizlili Kaşif, Yüzyıllardır aranan kayıp tapınağı buldu

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 1
    SEVDİM
  • 12
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!