Denizli
14 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Denizlili Sepet Ustası Muharrem Kaya'ya "Yaşayan Sanatçı" Unvanı

Denizlili Sepet Ustası Muharrem Kaya'ya "Yaşayan Sanatçı" Unvanı
Denizli'nin Çal ilçesinde, babasından öğrendiği tekniklerle 45 yıldır sepet ören ve bölgenin geleneksel sepet örme kültürünü yaşatan Muharrem Kaya, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "Yaşayan Sanatçı" unvanına layık görüldü. Kaya’nın doğal malzemelerle ürettiği el emeği sepetler, büyük ilgi görüyor.

Çal ilçesine bağlı Akkent Mahallesi'nde yaşayan Muharrem Kaya, 1980’li yıllarda babası Ahmet Kaya’dan öğrendiği sepet örme sanatını yıllardır yaşatmaya devam ediyor. 1960’larda 'Zeyve' adıyla bilinen mahallede örülen sepetler, “Zeyve Sepeti” olarak anılıyor. Kaya, "Sepetçiliği rahmetli babam Ahmet Kaya’dan öğrendim. O yıllarda çok sayıda sepet ustası vardı ama çoğu rahmetli oldu. Şimdi bu geleneği sürdüren pek kimse kalmadı. Ben Zeyve sepeti örmeyi devam ettirmek istiyorum," dedi.

Babasından öğrendiği sepetçilikle ‘sanatçı' unvanını aldı

Doğal Malzemelerle Geleneksel El Sanatı

Kaya, sepetlerini hayıt, söğüt, karaağaç ve dut gibi doğal malzemelerden özenle örüyor. Hayıt bitkisinin sağlamlığı ve güzel kokusu nedeniyle özellikle tercih edildiğini belirten Kaya, "Bu bitkileri Menderes Vadisi’nin çeşitli bölgelerinden toplarız. Üzüm sepetleri, ekmek sepetleri, yumurta sepetleri gibi farklı boyutlarda ve işlevlerde sepetler yapıyoruz," ifadelerini kullandı. Kaya'nın ürünleri tamamen doğal ve el yapımı olmasıyla dikkat çekiyor.

Babasından öğrendiği sepetçilikle ‘sanatçı' unvanını aldı

Sepet Örme Teknikleri ve El Aletleri

Sepet örme işleminin detaylarını anlatan Muharrem Kaya, "Sepet örerken büyük bıçak, küçük bıçak, budama makası ve yargı gibi basit el aletleri kullanıyoruz. Önce sepetin altlığını yaparak başlıyoruz. İnce çubukları yardığımız çubuğun içinden geçiriyoruz ve sıkı bir şekilde örüyoruz," dedi. Sepetlerin yapım süresi, büyüklüğüne ve kullanılan malzemelere göre değişiyor.

Babasından öğrendiği sepetçilikle ‘sanatçı' unvanını aldı

Sanatını Yeni Nesillere Aktarıyor

Muharrem Kaya, sepetçiliğin gelecek nesillere aktarılması için halk eğitim kursları düzenliyor ve internet üzerinden eğitimler veriyor. "Bu meslek deden babadan bize miras kaldı. Bu bilgilerin kaybolmaması için kurslar açarak öğrencilere sepet örmeyi öğretiyorum," diyen Kaya, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan aldığı "Sanatçı" unvanı ile gurur duyduğunu belirtti.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: İHA


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yaymlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!