3ü
Denizli
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

Denizlililer dikkat koronadan korunayım derken sağlığınızdan olmayın!

Denizlililer dikkat koronadan korunayım derken sağlığınızdan olmayın!
Denizli Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Nuran Aktekin, Covid-19 pandemi döneminde maske kullanımı ve sık dezenfektan kullanımına bağlı olarak birçok kişide cilt sorunları meydana geldiğini belirterek bu durumu engellemek için neler yapılabileceği konusunda açıklamada bulundu.

Covid-19 virüsünün neden olduğu, ülkemizle birlikte tüm dünyayı etkileyen pandeminin, tüm toplum kesimlerinde ve özellikle sağlık çalışanlarında bazı cilt sorunlarında artışa neden olduğunu dile getiren Cildiye Uzmanı Dr. Nuran Aktekin, sık dezenfektan kullanımına bağlı el egzaması, maske kullanımına bağlı yüzde kızarıklık, soyulma hatta yaralanma ya da yüzdeki aknelerde alevlenme yakınmaları ile dermatoloji polikliniğine başvuruların bu süreçte fazlalaştığını söyledi.

Cilt Sağlığınız İçin Maske Kullanımında Bunlara Dikkat!
Maske kullanmanın koronavirüs yayılımını azaltmada hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Uz. Dr. Aktekin, bazı önlemlerle maskeye bağlı deri reaksiyonlarının önlenebileceğini belirterek şu önerilerde bulundu:
- “Öncelikle maskeler yüze tam ve rahat oturmalı, ne sıkı ne de çok gevşek olmalıdır. Her iki durumda da elimizle sık sık düzeltmek zorunda kalacağımız için elimizden maskeye ve yüzümüze mikrop bulaştırabiliriz.
- Maske kumaşları naylon, polyester vb. suni ürünler değil, doğal, renkiz ve pamuklu kumaştan olmalıdır.
- Gün içinde ter nedeniyle nemlenen maskeleri değiştirmeliyiz. Yıkanabilen maske ise tercihen sıcak suyla, parfümsüz ve hipoallerjenik çamaşır deterjanı ile yıkanmalıdır.
- Maske takılan zamanlarda retinol ve salisilik asit gibi cildi soyan bakım ürünleri kullanılmamalı ve makyaj yapılmamalıdır. İlla ki yapılacaksa yağsız ürünlerle hafif bir makyaj olabilir.
- Yine maskenin altında kalan ve kuruyan dudaklarımızı saf vazelinle nemlendirebiliriz.
- Dezenfektanlar yüze uygulanmaz, dışarıdan eve geldiğimizde yüzümüzü parfümsüz, hafif bir yüz temizleyicisiyle yıkadıktan sonra seramid ve hiyaluronik asit gibi cildin ihtiyacı olan maddeleri içeren bir kremle nemlendirmeliyiz” şeklinde konuştu.

 Cildiye Uzman

El Hijyeni Sağlarken Egzama Olmamak İçin Ne Yapılmalı?
El egzamalarını azaltmak adına da uyarılarda bulunan Uz. Dr. Nuran Aktekin, el yıkarken hafif non-alkali sabunlar kullanılması, el yıkanan suyun soğuk olması, ellerin yaklaşık 20 saniye yıkanması ve sabun artığı kalmayacak şekilde durulanması gerektiğini söyledi. Eldiven giymeden önce ellerin kuru olması ve hijyen aralarında uygun bir nemlendiriciyle nemlendirilmesi önerilerinde bulundu.

Uz. Dr. Aktekin, son olarak bu tedbirleri almanın hem sağlıklı bireylerde hem de sağlık çalışanlarında el ve yüzdeki istenmeyen deri reaksiyonlarını azaltacağını vurguladı.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!