Denizli’nin balına havadan denetim
Denizli'nin Buldan ilçesinde, Türkiye-Malta ikili işbirliği programı kapsamında verimli bal üretimi için bilimsel araştırmalar gerçekleştirildi.
Bu çalışmalar, Işık Üniversitesi, Malta Üniversitesi, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Arıcılık Araştırma Enstitüsü ve Kadir Has Üniversitesi ortaklığında yürütülen "ICT-enabled Bee Foraging Sites and Beekeeper Routes Optimization for Efficient Honey Production (BEE-OPTECH4Honey)" isimli proje kapsamında yapıldı.
Bu proje, ICT ve GIS tabanlı bir model kullanarak bal arısı nektar alanlarını ve arı kolonilerinin göç yollarını optimize etmeyi, böylece Türkiye ve Malta'daki bal üretim miktarı ve kalitesini artırmayı hedefliyor. Buldan'da üretilen kekik balının karakterizasyonu ve optimizasyon çalışmaları ile arıcılık işletmelerinin ürettikleri balların miktar ve kalitesinde artış sağlanması amaçlandı.
Bal üretim miktarı ve kalitesini artırmayı hedefliyor
Projenin saha çalışmaları, Buldan Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ve Denizli Arı Yetiştiricileri Birliği'nin katkılarıyla gerçekleştirildi. Çalışmalara Işık Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Şahin Aydın, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Arıcılık Araştırma Merkezi Birim Sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Gökhan Akdeniz ve Malta Üniversitesi'nden Biyolog Arthur Lamoliere katıldı.
Coğrafi İşaret Çalışmalarına başlandı
Denizli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Aytekin, Buldan kekik balına coğrafi işaret almak için çalışmalar başlattıklarını belirtti. Aytekin, "Bu sayede bal üreticisinin gelir düzeyinde artış olacağını ümit ediyoruz. Bilimin ışığında gerçekleştirilen çalışmalar, yöremize, arımıza ve üreticimize olumlu katkılar sağlayacaktır. Bütün arıcılar adına emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSNİZ
Kaynak: İHA
- 0SEVDİM
- 1ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yaymlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.