3ü
Denizli
19 Mart, 2024, Salı
  • DOLAR
    30.36
  • EURO
    32.97
  • ALTIN
    1985.0
  • BIST
    8487.2
  • BTC
    43506.093$

Deplasman Golü Kuralı Nedir?

Deplasman Golü Kuralı Nedir?

Dünya üzerinden her gün binlerce müsabaka oynanmaktadır. Bu müsabakaların tamamında oyun akışını ve sürekliliğini sağlamak adına bazı kurarlar belirlenir ve uygulanır.
Deplasman Golü Kuralı
Dünya üzerinde oynanan birçok müsabaka ve turnuva eleme usulü oynanmaktadır. Bu müsabakalarda eşitlik bozulmadığı takdirde deplasman golü kuralına başvurulmaktadır. Bu kurala göre takımların sahalarında yaptığı her içi maçta da eşitlik bozulmadığı takdirde rakip takım evinde daha fazla gol atan takım müsabakanın galibi olur. Bu durum halk arasında rakip takım evinde atılan gol 2 sayılır olarak bilinir.Bu eşitlik durumu bozulmadığı takdirde uzatma dakikaları ve ardından iki takımın seri penaltı atışları ile devam etmektedir.

Deplasman Golü Kuralının Kullanımı
Bu kural;

Şampiyonlar ligi
Avrupa ligi
Konfederasyon kupası
Dünya kupası
Avrupa futbol şampiyonası
Gibi eleme usulü ve iki sahada da yapılan maçlarda kullanılmakta olan bir kuraldır. Bu kural birçok organizasyonda kullanılır. Ancak bazı organizasyonlar bu kuralı kullanmamaktadır. Deplasman golü uygulaması yerine bazı organizasyonlar uzatma dakikaları bazı organizasyonlar ise direkt olarak penaltı atışlarına geçmektedir.

İngiltere futbolunun en prestijli kupalarından biri olan EFL CUP iki takımın attığı gol toplamı normal süre içinde eşit ise deplasman golü kuralını sadece uzatma dakikalarında uygulamaktadır.

Deplasman Golü Kuralı İlk Olarak Ne Zaman Kullanıldı?
Bu kural ilk defa 1967 yılında oynanan ve Budapest Honved takımın Dukla Prag takımını elediği UEFA Kupa Galipleri Kupasında kullanılmıştır.

Deplasman Golü Kuralı Olmasına Rağmen Uygulanmayan Organizasyonlar
Deplasman golü kuralı tarihte birçok maçta alınan bazı kararlarla uygulanmayarak futbol mazisinde hatrı sayılır bir iz bırakmıştır. Bu maçlardan bazıları şu şekildedir;

Dünya üzerinden aynı stadyumu kullanan birden çok takım bulunmaktadır. Deplasman golü kuralı her iki takım aynı stadyumu kullansa dahi geçerli olmaktadır. Ancak 2002 yılında oynanan Şampiyonlar ligi yarı final müsabakasında karşı karşıya gelen Milan ve İnter takımları karşılaştı ve iki maç sonunda tur atlayan taraf Milan olmuştur. Ancak organizasyonda Milan taraftarına her iki maçta da rakip takıma göre daha fazla bilet ayrılmıştır. Buna benzer bir durum Brezilyada oynanan bir organizasyon maçında uygulanmamıştır.

Yine uluslararası bir turnuvada bu kural uygulanması gerekirken hakem hatası ile kural uygulanamamıştır. Karşılaşma uzatmaya gittikten sonra deplasman takımının uzatma sonunda tur atlaması gerekirken hakem maçı penaltılara taşımış ve maç sonucunda ev sahibi takım tur atlamıştır.

Deplasman Golü Kuralı Kaldırıldı Mı?
1965 yılında kullanılmaya başlanan bu kural yıllarca birçok organizasyonda kullanıldı. Birçok takımın kaderini belirleyen bu kuralın avantaj sağladığı veya müsabakayı kaybettiği anlar yaşandı. Ancak UEFA aldığı karar ile deplasman golü uygulamasını 24 Haziran 2021 tarihinde UEFA tarafından düzenlenmiş olan bütün organizasyonlardan kaldırarak turnuvalarda bu kural ile takımların sağlamış olduğu avantajı ortadan kaldırmış oldu.

Kaynakça
SporDurağı. “Spor Terimleri”. Erişim 10Haziran 2022. https://sporduragi.com/

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!