3ü
Denizli
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

Doğa Yok, Gelecek Yok!

Doğa Yok, Gelecek Yok!
Özge Meltem Alacacı, "Doğa Yok, Gelecek Yok!"

İnsan yaşamı ve bu yaşamınsürekliliği ekosistemle olan düzeyli ve seviyeli ilişkisi ile mümkündür. Her şeyin başında olduğu gibi, burada da başlangıç saygı ve sevgidir. Ekosistem, tüm bonkörlüğü ve emre amade hali ile bu seviyeli ve düzenli ilişkinin gereklerini yerine getirirken, maalesef insan, bu ilişkiyi baltalayacak pek çok hareket tarzı içine girmektedir. Oysaki insan, saygıyı ve sevgiyi unutmasa, bu ilişki büyüyerek çoğalacak, bereket getirecek, her iki tarafı da besleyip büyütecektir. Ama elindeki değere kıymet biçemeyen insan, dünyanın her yerinde ekosistemle ilgili akıl dışı eylemler içine girmektedir.

Ülkemizde de güzelliklerin artmasını, doğaya pozitif katkı sağlayacak işlerin yapılmasını beklerken, gün geçmiyor ki akla, bilime, doğaya muhalif eylemler gerçekleşmesin. Pamuklara sarıp sarmalayarak korumamız gereken yerler,birilerine ya rantolarak servis ediliyor, ya da akla uygun olmayan uygulamalarla heba ediliyor.

Doğa’nın canını acıtmaya yönelik son olay, Kaz Dağları’nda yaşanıyor. Burada yaşayan binlerce ağacın kesilmesi, toprağı, havayı ve suyu zehirleyecek siyanür havuzlarının yapılması ve yer küreyi delik deşik ederek altın çıkarılmasına girişilmesi ‘’Ama artık yeter’’ dedirtecek cinsten.  Bütün bunları bilfiil yapacak olan yabancılar, izin verenler ise, güya bu toprakların sahibi, güya diyorum çünkü bu toprakların sahibi olsalar bunu müsaade etmezler. Bu toprakların sahibi değiller, bu doğanın parçası değiller. Maddi kazanç uğruna gözleri hiç bir şey görmeyen, değer biçemeyen, kıymet bilemeyen kendilerini karar verici zanneden bir güruh sadece. Bırakın başkalarının çocuklarını, kendi çocuklarını bile düşünmeyen bir güruh sadece.

Doğa yaşamazsa biz de yaşamayız, doğa nefes alıp vermezse biz de nefes alıp veremeyiz. Toprağı zehirlersen sana zehir verir. Ekosistem bozulursa insan bozulur. Ekosistem yok olursa insan yok olur.

Bunun ayırdına varamayan bazı insanlar, organizasyonlar, gruplar, şirketlerve hükümet oluşumları ekosistemi yakıp, yıkan, talan eden Kaz Dağları örneğindeki gibi eylemler içerisindeler ve bu eylemleri beyhude bir açıklama gayretiyle ve mikro beyin kapasitesi ile savunma cümleleri kurmaya çalışmaktalar. Söylediklerine kendilerinin inanıyor olmaları da, inanmadıkları halde para uğruna inanıyormuş gibi görünmeleri deölçülemeyecek derecede acıdır.

Anlamakta kifayetsiz kaldığımız, bu, oturduğu dalı kesme durumunda, elinde para olsa da o daldan düşecek, para olmasa da düşecek olmalarını, kendilerinin anlamıyor olması. Burada kazançlı çıkan yok; biri kesiliyor, biri düşüyor.

Kaz Dağları, Muğla Güvercinlik Koyu, Artvin Cerattepe, Trabzon Uzungöl ve daha niceleri ilk değiller ama son olsunlar, artık yeter!

 

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!