3ü
Denizli
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

Gebelik Covid-19 için risk oluşturur mu? Denizli’den uyarı geldi

Gebelik Covid-19 için risk oluşturur mu? Denizli’den uyarı geldi
PAÜ Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD. Dr. Öğretim Üyesi Derya Kılıç Covid-19 hastalığının devam ettiği günlerde gebelerin dikkat etmesi gereken konular hakkında açıklamalarda bulundu. Doktor Kılıç, “Yaşanabilecek herhangi bir sorun, hem anne hem de bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir” dedi.

Yeni Koronavirüs enfeksiyonu (Covid-19) hızla yayılım göstererek pandemiye  dönüşmüş, belirti ve bulguları ile küresel acil halk sağlığı  sorunu haline gelmiştir. Diğer yandan geçtiğimiz yıllarda karşı karşıya kalınan SARS ve MERS enfeksiyonların her ikisinin de gebelik sırasında daha şiddetli seyretmeleri,  özellikle gebelik, doğum ve lohusalık dönemindeki kadınlar açısından günümüzde de endişe uyandırmıştır. Şimdiye kadar bizlere ulaşan kısıtlı bilimsel veriler ise gebe kadınların COVID-19’a karşı normal topluma göre daha duyarlı olmadıkları yönündedir. Ayrıca gebelikte COVID-19 olanların daha şiddetli pnömoni geliştirmediği düşünülmektedir.

Derya Kılıç

PAÜ Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD. Dr. Öğretim Üyesi Derya Kılıç Covid-19 hastalığının devam ettiği günlerde gebelerin dikkat etmesi gereken konular hakkında açıklamalarda bulundu ; Yaşanabilecek herhangi bir sorun, hem anne hem de bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle bu dönemlerdeki kadınların enfeksiyondan korunabilmek için alacakları her türlü önlem oldukça önemlidir. Genel sosyal izolasyon kuralları diğer bireylerde olduğu gibi gebeler için de tartışmasız geçerlidir. Hastane başvuruları ile ilgili olarak, takipte oldukları meslektaşlarımızın önerisi dahilinde gerekli kontrollerini aksatmamaya özen göstermelilerdir. Bunun yanı sıra; ağrı, kanama, su gelişi, bebek hareketlerinin azalması, tansiyon yüksekliği, şiddetli baş ve mide ağrısı gibi şikayetlerin obstetrik (gebelik ve doğumla ilgili) aciller sınıfında olduğu bilinmeli ve diğer acil durumlar ile birlikte bu şikayetlerin varlığında Covid-19 kaygısı nedeniyle hastane başvurularında geç kalınmamalıdır. Hastanelerimizde sağlıklı veya Covid-19’ lu gebelerin sağlıklı şekilde normal kontrollerinin yapılabilmesi ve doğum yapabilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmıştır.

Derya Kılıç

GEBELİK COVİD-19 İÇİN RİSK OLUŞTURUR MU?

Elimizdeki bilimsel veriler sınırlı olmakla birlikte bugüne kadar gebelerin genel popülasyon ile karşılaştırıldığında enfeksiyonun sonuçları açısından daha riskli olmadıkları düşünülmektedir. Ancak gebelikte tüm vücutta olduğu gibi bağışıklık sisteminde de çeşitli değişiklikler oluşur. Şimdiye kadar olan veriler ise korona enfeksiyonu geçiren gebelerin çoğunluğunun gebeliğini ve doğum sürecini sağlıklı şekilde tamamladıkları,  bebeğe bulaşın anne karnındayken olmadığı yönündedir.

Derya Kılıç

GEBELİKTE COVİD-19’ DAN NASIL KORUNULUR, NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Yeni tip korona virüs  damlacık yolu veya kontamine yüzeylere hastanın eli ile temas etmesi sonucunda göz, ağız, burun mukozasına doğrudan temas ile yayılmaktadır. Gebelerin bulaşı azaltmak için el yıkama, el ve yüz bölgesine temaslardan kaçınma, kalabalık ortamlardan uzak durma, toplu taşıma araçlarını mümkün olduğunca kullanmama ve hasta kişilerle teması kesme gibi uyguladığımız genel önlemlere uyması yeterlidir. Elbette ateş, öksürük ve solunum zorluğu gibi semptomların varlığında acilen hastaneye başvuruları gerekmektedir.

Ayrıca sosyal izolasyon kurallarını uyguladığımız şu günlerde gebelerin beslenme kurallarına uyması ve hareketsiz kalmaması özellikle önemlidir.

Derya Kılıç

Gebelikte Covid-19’ un bebeğe geçişi olur mu?

Virüsün anneden bebeğe doğumdan önce ya da doğum sırasında geçiş yapıp yapmadığı net olarak bilinmemektedir. Bu hastalığa yakalanmış gebelerden toplanan sınırlı sayıdaki bilgiler; kordon kanı, bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısı ve anne sütünde yapılan testlerde virüse rastlanmadığı yönündedir. Bununla birlikte Covid-19’un erken gebelik dönemlerinde fetüs üzerinde olumsuz etkisi olup olmadığı da bilinmemektedir. Anomali, düşük ve erken doğumu arttırdığını gösteren bilgi şimdilik yoktur.

Covid-19 tanısı olan kadınlar emzirmeye devam edebilir mi?

Emzirme konusunda net bir bilimsel görüş olmamakla birlikte Covid-19 temaslı veya şüpheli annelerin bebeklerini emzirmesine izin verilebilir. Ayrıca anne sütünün geçmişte Sars çalışmalarında da gösterildiği şekilde içerdiği koruyucu antikorlar ile potansiyel değerini göz ardı etmemek gerekir.  Annede şiddetli enfeksiyon görülmesi halinde emzirmenin devam edip etmeyeceğine sağlık  uzmanları tarafından karar verilmelidir.

 

GEBELİKTE COVID-19 TANISI NASIL KONULUR?

Ateş, öksürük,  kas ağrısı, boğaz ağrısı ve halsizlik Covid-19’ lu gebelerde en sık bildirilen semptomlardır. Ciddi vakalarda pnömoni ve  böbrek yetmezliği de görülebilir. Şüpheli vakalarda, alt ve/veya üst solunum yollarından alınan örneklerin analizi PCR yöntemi ile yapılmaktadır. Bilgisayarlı tomografide (BT) yine tanıda yardımcı yöntemler arasında yer almaktadır.

Covid-19 tanısı alan bir gebe içinde kadın hastalıkları ve doğum, göğüs hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, anestezi, erişkin yoğun bakım ve yenidoğan uzmanlarının da yer aldığı bir ekip tarafından değerlendirilecektir.

PAÜ Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği olarak, belki de sosyal birlikteliğe en çok ihtiyaçlarının olduğu gebelik ve annelik dönemlerini, bu zor dönemde yaşayan kadınlarımıza sosyal mesafe kurallarına mümkün olduğunca uydukları için teşekkürlerimizi sunuyoruz.  Bu süreci sağlıkla atlatmaları için çalışmaya devam edeceğiz.  

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!