Denizli
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Gıdada 'fahiş fiyat' hamlesi!

Gıdada 'fahiş fiyat' hamlesi!
1 Ekim'de başlayacak olan Meclis'in gündeminde, perakende sektöründeki fahiş fiyat artışlarına karşı alınacak önlemler öncelikli bir yer tutuyor. Meclis'in yeni yasama yılında, Perakende Yasası'nda gerçekleştirilecek değişikliklerle bu soruna çözüm bulunması hedefleniyor.

Yaklaşan kış ayları öncesinde gıda fiyatlarındaki yüksek artışların önüne geçmek amacıyla yapılacak düzenleme kapsamında, ana tedarikçilere destek verme, yeni aktörleri teşvik etme ve perakendecilerin kâr marjının daraltılması gibi önemli maddeler yer alıyor. Bu adımlarla, zincir marketlerin rekabeti bozan uygulamalarının önlenmesi ve tüketicilere daha ulaşılabilir fiyatlar sunulması amaçlanıyor.

Rekabet Kurumu'na yeni yetkiler verilerek, zincir marketlerin rekabeti bozan adımları atmadan önce müdahale edilmesi sağlanacak. Hükümetin bu düzenlemelerle, perakende sektöründeki fiyat artışlarına karşı etkin bir mücadele yürüterek vatandaşların temel ihtiyaçlarını daha uygun fiyatlarla karşılamasını sağlamayı hedeflediği belirtiliyor.

Bu çerçevede yapılacak değişikliklerin, perakende sektöründe daha adil bir rekabet ortamı oluşturarak tüketicilere ekonomik açıdan daha avantajlı bir pozisyon sunması bekleniyor.

Yeni yasa teklifi kapsamında, piyasadaki tüm aktörlerin hak ve menfaatlerinin gözetileceği bir eş güdüm ortamının oluşturulması planlanıyor. Bu çerçevede, kırılganlıkların minimize edilmesi ve olası kırılma durumlarında hızlı aksiyon alabilme yeteneğinin sağlanması amaçlanıyor.

Yasa teklifi, piyasada faaliyet göstermek isteyen aktörlere fırsat tanıyacak düzenlemeler içeriyor. Özellikle şirketlerin yurt dışına açılma süreçlerine teşvik ve imkanlar sağlanacak. Tedarik zincirindeki akışı hızlandırmaya yönelik olarak bu alanda faaliyet gösteren aktörlerin güçlenmesi desteklenecek.

Yapılacak düzenlemelerle, perakende sektöründeki yayılımın hızlanması ve gelişiminin desteklenmesi planlanıyor. Bu bağlamda, yaygın ve erişilebilir perakende aktörlerinin kâr marjlarının daraltılması, ancak piyasa sirkülasyonunun ve hacminin büyütülmesi hedefleniyor.

Küçük esnafın ticari alanlarını korumak adına da önlemler alınacak. Bu kapsamda, hafta sonları ana tedarikçilere saat sınırlaması getirilecek ve işletmelerle küçük esnafın bir arada bulunduğu alanlarda mesafe şartı aranacak. Bu tedbirlerle küçük esnafın rekabet ortamındaki konumu korunmaya çalışılacak.

Sektör temsilcileri ekimde dinlenecek

Yapılacak düzenlemeyle, piyasada tam rekabete yakın bir düzen canlı tutulacak. Bu kapsamda Rekabet Yasası'nda yeni bir düzenleme yapılacak. Piyasadaki rekabeti sağlayan Rekabet Kurumu'na yeni yetkiler verilecek. 

Rekabet Kurumu, piyasada rekabeti bozucu davranış yapmadan önce olaya müdahale edebilecek. Piyasayı bozacak hareketler sezildiği anda müdahale imkanı tanınacak. 

Yasanın düzenlenmesi kapsamında eylül başında sektör temsilcileriyle bir araya gelinmişti. Ekim ayında da sektör temsilcileri ve STK'lar yeniden dinlenerek düzenlemeye son şekli verilecek. 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!