Denizli
18 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

İftara Yüzde 25 Zam!

İftara Yüzde 25 Zam!
Türk Büro Sen Denizli Şube Başkanı Hüseyin Utangaç, Ramazan ayında iftar yapmanın maliyetinin geçen yıla göre yüzde 25 daha da arttığını söyledi. 15 saatin üzerinde orucun tutulacağı Ramazanda iftar sofralarının maliyeti de belirlendi.

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin resmi TÜİK verilerine göre hazırladığı araştırma raporuna göre 4 kişilik ailenin 29 günlük oruç açma maliyeti geçen yıla göre yüzde 25 yani 459 lira artarak 2 bin 683 TL olarak hesaplandı. Günlük tutar ise 92,53 TL oldu. Asgari rakamların belirlendiği araştırma, il il bölge bölge olarak ise değişiyor. Araştırmada günlük ortalama 16 saate varan oruç ibadetini yerine getiren bir kişinin, sağlıklı bir şekilde aktivitelerini sürdürebilmesi için günlük yaklaşık 3 bin kaloriye ihtiyacı olduğu vurgulandı. Geleneksel Ramazan yemeklerinden yola çıkılarak hazırlanan tabloda, 4 kişilik bir ailenin günlük iftar bedelinin 92,53 TL; oruç ibadetini yerine getiren bir kişinin yalnızca günlük iftar maliyeti 23,13 TL, aylık ise 670,84 TL olarak belirlendi.

MEMUR MAAŞLARI ERİDİ

Türk Büro Sen Denizli Şube Başkanı Hüseyin Utangaç konu ile ilgili yaptığı açıklamada, ortalama memur maaşının 3 bin 786,21 TL olduğunu belirterek, “Yalnızca oruç açmak için bir memur, maaşının yüzde 71’ini, yani üçte ikisinden fazlasını ayırmak zorunda. Çalışanların kazançları gıda ihtiyacına dahi zor yetiyor, diğer ihtiyaçlar için ise para kalmıyor. Geçen yıla göre oruç açmanın maliyeti yüzde24,8 oranında yükseldi. Bu yıl memur maaşlarına enflasyon farkı hariç yüzde4 yani ortalama 137 lira gibi son derece yetersiz bir zam yapıldı. Bu zam zaten geçtiğimiz dört ayda ortaya çıkan yüzde4’lük enflasyon karşısında eridi, alım gücü 2018 yılının bile gerisine düştü. Henüz Ramazan ayının başında olduğumuz düşünüldüğünde, ay boyunca özellikle gıda ürünlerinin fiyatlarında büyük artışlar bekliyoruz. Bu da iftar sofralarını daha da pahalı hale getirecek. Ay sonunda Ramazan Bayramı’nı idrak edeceğiz. Bayram da yeni masraflar, yeni harcamalar demek.

 ENFLASYON FARKI ÖDENSİN

Bu ay ve devamında ortaya çıkacak enflasyon, memur maaşlarının iyiden iyiye erimesi anlamı taşıyor. Dolayısıyla hiç olmazsa Mayıs ayından itibaren gerçekleşecek enflasyonun derhal maaşlara yansıtılarak, memurlarımızın bu darboğazdan çıkarılması gerekiyor. Huzur ve mutluluğun ayı mübarek Ramazan ayında çalışanlarımızın gıda masraflarını kısarak diğer ihtiyaçlarını görmeye çalışacaklarını, birçok çocuğun bayramı boynu bükük geçireceğini bilmek bizleri ziyadesiyle üzmektedir. Ramazan paylaşmanın, halden anlamanın, huzurun ayıdır. Dolayısıyla ülkemizde üretilen gelirin de adil bir şekilde paylaşılması için tedbirler alınmalı, Türkiye Kamu-Sen’in bugüne kadar ifade ettiği kamu çalışanlarına bayram ikramiyesi verilmesi talebi de bu ay içinde yetkililer tarafından hayata geçirilmelidir. Bu vesile ile tüm vatandaşlarımızın mübarek Ramazan ayını en içten dileklerimle kutluyor, tüm Türk İslam alemine hayırlar getirmesini yüce Allah’tan niyaz ediyorum” dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!