3ü
Denizli
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

İlaç Değil Zehir Satıyorlar

İlaç Değil Zehir Satıyorlar
İlaç Değil Zehir Satıyorlar

Türkiye’de 2000’li yılların başında başlayan bitkisel ilaç satışı son yıllarda hızla artarak devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’ndan hiçbir onay alınmadan yapılan bu ilaçlar artık saadet zincirleri altına yapılıyor. Kronik hastalığı bulunan hastaların şifa arayışında umut tacirlerinin ortaya çıktığını belirten Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gökhan Önem, umut tacirlerinin ilaç değil zehir sattığını söyledi.

Son yıllarda giderek artarak kontrolsüz şekilde bitkisel ürünlerin ilaçmış gibi kullanıma sunulması halk sağlığı açısında endişe veriyor. Özellikle ekran başına geçen bazı kişilerin açıkladığı kürlerinden fırsat bilen kişiler hemen işi ticarete dökmesi başlayan bu süreç uzak doğu kökenli bir mantardan üretilen ürünlerle saadet zinciri haline düşen bu ürünler artık sağlık için değil insanların birbiri üzerinden para kazanılması için kullanılıyor. Öyle ki artık birçok kronik hastalığı tedavi ettiği ileri sürülen bu ürünler sokaklarda elden satış ve broşürlerle satılır hale geldi. Sağlık Bakanlığı’ndan herhangi bir izin alınmadan bitkisel gıda takviyesi olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onay verilerek yapılan bu satışların tedavi ile yakından ilgisi olmadığını ifade eden Denizli Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gökhan Önem, ilaç olmayan ürünlerin ilaçmış gibi satılmasına karşı Sağlık Bakanlığı’nın acilen denetim yapması gerektiğini belirtti.

UMUT TACİRLİYİ YAPIYORLAR

Bu satışların bazı bilim adamlarına dayanılarak yapıldığını belirten Önem, “Kronik hastalığı olan vatandaşlarımızın şifa arayışlarını kullanan maalesef birçok umut taciri bulunmaktadır. Satılan bitkisel ürünlerin hiçbiri ilaç statüsünde olmayıp bitkisel ürün olarak ruhsatları Sağlık Bakanlığı’ndan değil Tarım Bakanlığı’ndan alınmaktadır. Bitkisel ürün olarak ruhsat alındıktan sonra bu ürünler sanki ilaçmış gibi pazarlanmaya çalışılmaktadır. Oysa herhangi bir hastalıkta bir ilacın kullanılabilmesi için bilimsel dört aşamadan geçmiş olması gerekmektedir. Ürün ancak bu aşamalardan sonra ilaç olarak ruhsatlandırılabilir. Bu ürünün hangi hastalıklarda kullanılacağı, hangi doz ve sıklıkta kullanılacağı, yan etkileri ve diğer ilaçlarla etkileşimi yapılan çalışmalarla tespit edilmiş olması gerekir. 

TIP EĞİTİMİ ALMAYANLAR BU ÜRÜNLERİ SATIYORLAR

Piyasada bitkisel ürün adı altında birçok hastalığa iyi geldiği iddia edilerek satılan bu ürünler herhangi bir tıp eğitimi almamış, hastalıkların mekanizmalarını bilmeyen kişiler tarafından pazarlanmaya çalışılmaktadır. Oysa bir hastalığın tanısını koymak, gerektiği durumlarda ilaç tedavisini düzenlemek sadece hekimlerin yetkisindedir. Hastalıkların tedavisi için satılmaya çalışılan ve ilaç olarak satılması yasal olmayan bu ürünlerin denetlenmesi Sağlık Bakanlığı tarafından yeterli düzeyde yapılamamaktadır. Bu ürünler el ilanı ve reklamlar yoluyla ilaçmış gibi yaygın şekilde pazarlanmaktadır.

BİZ DENETİM YAPAMIYORUZ BAKANLIK ACİLEN YAPMALI

Tabip Odası olarak Vatandaşlarımıza önerimiz ilaç olarak satılan bu ürünlere itibar etmemeleri, hastalıklarının tedavisinde hekim önerileri dışına çıkmamalarıdır. Aksi durumda şifa ararken istenmeyen olumsuz durumlarla karşılaşabilirler. Biz de Denizli Tabip Odası olarak Bitkisel ürün adı altında ilaç gibi pazarlanmaya çalışılan bu ürünlere ilişkin tespit edildiğinde hukuki yollara başvurarak halk sağlığının korunması yönünde görevimizi yerine getirmeye çalışıyoruz. Ancak yasal olarak denetleme yetkimiz olmadığı için bu tür ürünleri ilaç olarak pazarlayanları vatandaşlarımızın ihbar etmesini rica ediyoruz. Sağlık Bakanlığı’nı da denetlemelerin arttırılması için göreve davet ediyoruz” dedi. Gökhan KARAISLI

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!