3ü
Denizli
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

İlaç satmayan eczaneye ceza geliyor

İlaç satmayan eczaneye ceza geliyor
İlaç satmayan eczaneye ceza geliyor

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gümüş, 'ilaç bulunamıyor' iddialarına ilişkin vatandaşa ilaç satmayan eczaneler hakkında işlem yapılacağını bildirdi.

İlaç fiyatlarına yapılan zamların dövizdeki artış nedeniyle yapılan bir güncelleme olduğunu söyleyen Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş Gümüş, "Her yılın başında bir önceki yılın döviz kuru değerlendirilerek, döviz artışına paralel bir zam yapılması zorunluluğu var. Bu bir zam değil, döviz kurundaki artışa paralel, firmalarla ilaç alımını garanti altına alabilmek için bir güncelleme" değerlendirmesinde bulundu.

Gümüş yaptığı açıklamada, son günlerde basında sıkça yer alan eczanelerde ilaç bulunamıyor şeklindeki iddialara ilişkin de "Fazla ilaç alan ancak vatandaşa satmayan eczaneler hakkında işlem yapılacak" uyarısında bulundu.

Yeni jenerasyon ilaçları sadece SGK ithal edecek

Türkiye'de hemen hemen hiçbir ilacın temininde sıkıntı yaşanmadığını, henüz ruhsat almamış, yeni jenerasyon ya da yüksek bedelli biyoteknolojik ilaçların ise gereklilik halinde yurt dışından getirtildiğini söyleyen Gümüş, yurt dışından ilaç temininde yıllardır Türk Eczacıları Birliğinin (TEB) yetkilendirildiğini kaydederek bu konuda yeni bir düzenlenleme yapıldığını kaydetti.

Gümüş, "Yurt dışından ilaç ihtiyacı, şu anda TEB üzerinden sağlanıyor ancak bu 2 Mayıs 2017'den itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı (SGK) tarafından getirtilecek. Bu noktadan sonra TEB artık, ilaç temini noktasında devreden çıkacak. Sağlık Bakanlığı onayı ile kurum, söz konusu ilaçları getirecek ve vatandaşlarımıza teslim edecek. Bu süreçle ilgili herhangi bir sorun yok" dedi.

Bir yılda 1 milyar TL'lik ilaç ihracatı

Yılda yaklaşık 1 milyar liralık ithal ilaç alımı yapıldığına, ilacın alıcısının da Sosyal Güvenlik Kurumu olduğuna işaret eden Gümüş, "Artık, aracı çıkartılarak kurum kendisi bu işi yapacak. Bu şekilde ilacın maliyetinde de bir düşüş söz konusu olabilir. Bunu göreceğiz. İthal bir ilaca ihtiyaç duyulduğunda, ilgili hekim bunun kullanılması gerektiğini belirtiyor. Ardından Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, ilgili komisyon marifetiyle değerlendirme yapıyor, gerçekten gerekli olup olmadığı tespit ediliyor. Onaylanması halinde Sosyal Güvenlik Kurumuna uygun olduğuna ilişkin bilgi veriliyor. Kurum, mevcut uygulamada bunu TEB'e iletiyordu, şimdi ise kendi içinde kurduğu bir birim tarafından temin ettirecek. İlaç, PTT aracılığıyla hastanın evine, tedavi gördüğü hastanenin eczanesine teslim edilecek. Dünyada, kendi ülkesinde henüz ruhsatlandırılmamış ilacı temin ettiren başka bir ülke yok" diye konuştu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!