Denizli
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Kale’nin güzellikleri bu festivalde

Kale’nin güzellikleri bu festivalde
Kale Belediyesi tarafından bu yıl ilki gerçekleştirilecek olan ‘Kale Turizm Günleri’ 14 – 19 Mayıs tarihlerinde yapılacak. Kale Belediye Başkanı Mehmet Salih Sağınç, Kale’de tarihle buluşmaya doğa ile iç içe bir gün geçirmeye davet etti.

Pandemi nedeniyle uzun süredir yapılan etkinlikler bu yıl kısıtlamaların kalkmasıyla birlikte yeniden yapılmaya başladı. Etkinliklerin yapılmasıyla ilgili ilk adım atandan biri Kale Belediye Başkanı Mehmet Salih Sağınç oldu. 14 – 19 Mayıs 2022 tarihleri arasında yapılacak olan ‘Kale Turizm Günleri’ açılışla birlikte yöresel ürün pazarı, Yörük yaşam Kültür Sergisi, Fotoğraf sergisi, Kale yayla evleri İnceğiz kanyonu seyir tepesi gezisi, tekne turları, Tabea Antik Kenti ve Cevherpaşa Cami gezisi gibi birçok etkinliği içinde barındırıyor.

‘Kale Turizm Günleri’ ile ilgili basın mensuplarıyla bir araya gelen Kale Belediye Başkanı Mehmet Salih Sağınç ve Kalebey Yerel Eylem Grubu Derneği Müdürü Salih Tayfun Dindar 14 – 19 Mayıs tarihlerinde yapılacak olan ‘Kale Turizm Günleri’ etkinliği hakkında bilgi verdi.

kale belediyesi

“KALE BELEDİYESİ OLARAK İLÇEMİZİN GELİŞİMİNE KATKI SAĞLAYACAK”

Pandeminin de etkisiyle, 2 yıllık bir süreçte herhangi bir etkinlik festival programı için bir araya gelemediğinin altını çizen Başkan Sağınç; “Tekrar bu pandeminin etkisinin ortadan kalkmasıyla; eski, serbest, kısıtlamaların olmadığı günlere dönmemizle birlikte Kale Belediyesi olarak ilçemizin gelişimi, tanıtımı için çalışmalarımıza tekrar başladık. Bunlardan biri olan Kale Turizm Günleri etkinliğimizin tanıtımı için buradayız. Kale Turizm Günleri; etkinlikten ziyade Kale’nin tarihi doğa güzelliklerinin tanıtımına yönelik, Kültürünün gastronomisini tanımına yönelik bir etkinlik olacak.  6 gün boyunca sürecek olan bir etkinlik.  14 Mayıs Cumartesi günü saat 10.00’da kortej yürüyüşü ve açılışla birlikte programımızı başlatacağız. Bu etkinlikte; tarihinden doğasına, kültürüne çeşitli yönleriyle Kale’yi tanıtmak” dedi.

YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜN ESKİ YAŞAMIN TANITILACAK

Başkan Sağınç “Kale ilçe merkezinde çarşı meydanında başta Yörük Kültürünün eski yaşamın tanıtılmasında yeni nesillere aktarılmasına yönelik bir Kıl çadır kurulması gerçekleştirilecek. Ve onun içerisinde de geçmişte atalarımızın kullanmöış olduğu eşyalardan tutunda değişik alet edevatlar kurulduğu bir sergi salonu niteliğinde olacak. Bunun yanında aynı çarşı meydanında değişik stantlarımız yer alacak. Burada başta yerel ürünler olmak üzere; Kalemizin çoğrafi işaret tescilli Kale biberi başta olmak üzere tescil için başvurularını yaptığımız işlemlerinin devam ettiği Kale Baklavamız, Kale Üç Kulak tatlımız tescilli biberimizle yapılmış olan birçok kişinin geldiğinde tattığı, ikram ettiğimiz Kale biber tatarımız yer alacak. Bireysel stantlarında açılacağını duyurduk. Kale’nin gerek gastronomisi gerekse yöresel ürünlerinin tanıtımının yapıldığı stantlarda yer alacak” şeklinde konuştu.

FOTOĞRAF SERGİSİ

Cumartesi günü açılış programından sonra Kale’nin tarihi ve doğal güzelliklerinin sergileneceği fotoğraf sergisinin olacağını belirten Başkan, “Bu açılış ve sergilerin gezilmesinden sonra da Kazı çalışmalarının devam ettiği Tabea Antik Kentimizde birtakım tarihi eserler çıkartılmış durumda. Eski Kaya Mezarları, ambarlar ve Ege Bölgesindeki Kalemişi süslenmeli caminin serisinin bir parçası olan Cevherpaşa Cami içine alan bir gezi rotası oluşturuldu. Kazı Başkanımız olan Kale Yüksekokulu Müdürümüz Prof. Dr. Mustafa Beyazıt hocamız ve onun ekibinin rehberliğinde Tabea Antik Kenti gezimiz  gerçekleşecek. Ondan sonra program akışımızda sloganımızdan anlaşılacağı üzere “Tarihten doğaya Kale” tarihle aşır neşir olduktan sonra doğanın Güney Egeye mirası olarak nitelendiğimiz İnceğiz Kanyonu gezimiz programı başlayacak.  Orda da iki rotamız var; birincisi İnceğiz Kanyonu Seyir Tepesi gezisi

 İkincisi de İnceğiz Kanyonu Tekne turları olmak üzere belediyemiz olarak bu yıl başlatılan çalışmadır. Geçen yıllarda hazırlığını yapmıştık, pandemi kısıtlamalarından dolayı, geçen yıl yaşadığımız kuraklıktan dolayı kanyonda su yoktu bu nedenle tekne turlarına başlatamamıştık. Bu sene çok güzel kış geçirdik; kar yağışı, yağmurlarla. Şu anda da Kemer Barajının doluluk oranı yüzde 95’ler civarındadır. Yüzde 100’lere ulaşmıştı fakat son günlerde ekim sezonu olduğu için Aydın bölgesinde; pamuk ekimi, hububat sulamasında yüzde 5’lik bir eksilme meydana geldi. Ama çok iyi bir doluluk oranı yüzde 95. Bu yaz çok verimli bir yıl geçecek. Yazın sonunda kadar bu tekne turlarımız devam edecek.  Biz şuanda çok mutluyuz” dedi. 

“DENİZLİ TURİZMİ İÇİN BÜYÜK BİR KAZANIM”

Başkan Sağınç açıklamasının devamında şunları söyledi: “Denizli’de turizm anlamında Denizli için büyük bir kazanım olduğunu düşünüyoruz. Kale’nin tanıtımında da bunun çok büyük rol alacağını ümit ediyoruz. Kale’ye tarihle buluşmaya doğa ile iç içe bir gün geçirmeye davet ediyoruz.  B etkinliklerimiz 6 gün boyunca sürecek. Açılışımızın olduğu Cumartesi günü programınızın ana akışı diğer günlerde de devam edecek. İkinci günü Kale Meslek Yüksek Okulu’nda Pamukkale Üniversitesi Turzim Fakultesi Öğretim Üyesileriyle birlikte başta  yerel halk olmak üzere kamu kurumunda çalışan personeller ve gelecek olan bir turizm semineri düzenliyoruz. Orada turizme dair bilinmesi gereken  her konuda bilgi verilecek.”

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!