Denizli
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Kaynak Nedir? Kaynak Çeşitleri Nelerdir?

Kaynak Nedir? Kaynak Çeşitleri Nelerdir?

Kaynak Nedir? Kaynak Çeşitleri Nelerdir?
Termoplastik ve metal gibi çeşitli malzemelerin birleştirilmesinde kaynak işlemi kullanılabilir. Bu yöntem, ısı ve basıncın ayrı olarak veya bir arada kullanılmasıyla aynı türden veya erime sıcaklıkları birbirlerine yakın malzemelerin birleştirilmesini sağlar. Genellikle metal malzemelerin ve bir dolgu malzemesinin eritilmesi ve birleştirilmesi tekniğine dayanan kaynak işlemi, kullanım alanlarına ihtiyaçlarına göre birçok farklı şekilde gerçekleştirilebilir.

Kaynak Türleri Nelerdir?
Kaynak çeşitleri kullanım alanlarının ve kullanıcıların ihtiyaçlarına değişiklik gösterir. Kaynak çeşitlerine göre işlemin maliyet ve sağlamlık gibi avantajları oluşabilir.

Örtülü Elektrot Ark Kaynağı
Kaynak donanımlarının taşınabilir ve hafif olması sayesinde dar alanlarda kullanılabilen bu kaynak yöntemi, açık veya kapalı alanlarda gerçekleştirilebilir. Birleşme noktasında oluşturulan ark sayesinde gerçekleştirilen kaynak işlemi bu yöntemde elle gerçekleştirilir.

Elektrik Direnç Kaynağı
Nispeten pahalı olan bu kaynak yöntemi verimlidir ve çok az kirlilik oluşturur. Bu yöntem metal parçaların elektrik akımı kullanarak ısıtılması ve bağlantı noktalarında metalin eritilmesi prensibiyle çalışır.

Özlü Telle Ark Kaynağı
Metal parçaların birleşme noktalarında özlü tel elektrodunun oluşturduğu ark kullanılarak gerçekleştirilen kaynak yöntemidir. Isı dolayısıyla ayrışan teller ortama gazlar yayar ve bu gazlar birleşme noktasında sağlamlık için kullanılır.

Gaz Altı Kaynağı
Elektrot yakılarak ısı üretilir ve bu ısı kullanılarak parçaların birleştirilmesi sağlanır. Isı üretmek için tüketilen elektrot aynı zamanda eriyerek bağlantı noktasında ihtiyaç duyulan birleştirme metali olarak kullanılır.

TIG Kaynağı
Tükenmeyen bir elektrot olan tungsten kullanılarak gerçekleştirilen kaynak yöntemidir. Tungsten elektrotlar yakılarak kaynak için ihtiyaç duyulan ısı üretilir ancak elektrot tükenmediği için sürekli elektrot değiştirmeye gerek kalmaz. Tungsten elektrotlar tükenmemesinin yanı sıra daha sağlam kaynak işlemlerinin gerçekleşmesine olanak tanır.

Oksi-Asetilen Kaynağı
Oksijen ve asetilenin yakılmasıyla ortaya çıkan ortalama 3100 santigrat derecelik ısının kullanıldığı kaynak yöntemidir. Ekonomik ekipmanları ve basit kullanımları sayesinde oldukça sık tercih edilen bu yöntem aynı zamanda metallerin kesim işlemlerinde de kullanılır.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!