Denizli
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Kişi başı 1500 lira ödeme yapılacak! Ayrıntılar ortaya çıktı

Kişi başı 1500 lira ödeme yapılacak! Ayrıntılar ortaya çıktı
Türkiye'nin gözü Ankara'da Kabine toplantısı sonrası çıkacak kararlardaydı. Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantı sonunda flaş kararları açıkladı. Kabinenin gündeminde lokantalar ve kafeler de vardı. İşte 'lokantalara, restoranlara ve kafelere 1500 TL destek ödemesi ne zaman yapılacak?' sorusunun yanıtları ve detayları...

Koronavirüs ile ilgili sözlerine "Vaka, hasta ve vefat sayılarının artması, bizi mevcut uygulamaları gözden geçirmeye mecbur bırakmaktadır." ile başlayan Erdoğan yeni kararları açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çok yüksek riskli grubu teşkil eden kırmızı kategorideki illerimizin sayısı, nüfusumuzun yüzde 80'ini teşkil eden 58 şehre ulaşmıştır." bilgisini paylaştı.

Buna göre; Türkiye'nin tamamında sokağa çıkma sınırlaması akşam 21.00 ve sabah 05.00 olarak haftanın her günü devam edecek.

Kırmızı kategorideki illerde sadece pazar günü uygulanan sokağa çıkma sınırlaması artık cumartesi ve pazar günü olarak sürecek.

LOKANTA VE KAFELER İÇİN FLAŞ KARAR

Lokanta ve kafe gibi işletmeler renk ayrımı olmaksızın tüm Türkiye'de yüzde 50 kapasite ve belirlenen kurallara uygun şekilde çalışabilecek.

Kapanma saati sonrası ve sokak kısıtlaması günlerinde paket servisi devam edecek olup sadece Ramazan boyunca Türkiye genelinde lokanta ve kafeler hizmetlerini paket servis ile sınırlandıracak.

'KİŞİ BAŞI 1500 LİRA ÖDEME'

Erdoğan ayrıca, "Nisan ve mayıs aylarında normalleşme ve ücretsiz izin uygulaması kapsamında sigorta primi desteğinden yararlanamayan lokanta ve kafe çalışanlarımızın da prim yüklerini üstlenecek ve ayrıca bunlara kişi başı 1500 lira nakdi ödeme yapacağız." ifadelerini kullandı.

İŞTE AYRINTILAR

Erdoğan'ın işletmelere 1500 TL'lik destek yapılacağını açıklaması sonrasında Lokantalara, restoranlara ve kafelere 1500 TL destek ödemesi ne zaman yapılacak? sorusu üzerinden yapılan araştırmalar yoğunluk göstermeye başladı. İşte "Lokantalara, restoranlara ve kafelere 1500 TL destek ödemesi ne zaman yapılacak?" sorusunun yanıtları ve detayları...

İŞ VERENLER DE ÖNEMLİ BİR DESTEKTEN YARARLANACAK

Sabah'tan Faruk Erdem'in haberine göre söz konusu destek kısa çalışma ödeneğinden döndükten sonra normalleşme desteği alamayan kafe ve restoranlara yapılacak. Kısa Çalışma Ödeneği bittikten sonra çalışanlar normal mesailerine dönerken iş verenler de önemli bir destekten yararlanacak.

Normalleşme Desteği kapsamında; koronavirüs (Covid-19) kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçesiyle uygulanan kısa çalışma ödeneğinden veya nakdi ücret desteğinden yararlanan sigortalıların aynı işyerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönmeleri durumunda işverenlere prim desteği sağlanıyor.

Teşvik ile, 30/06/2021 tarihini geçmemek üzere kısa çalışmanın/nakdi ücret desteğinin sona erdiği tarihi takip eden aydan itibaren altı ay süreyle işverenlere bu sigortalıların prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanacak sosyal güvenlik primlerinin tamamı tutarında destek sağlanıyor. İşverene her bir ay için sağlanacak destek süresi; sigortalının kısa çalışma ödeneğinden/nakdi ücret desteğinden yararlandığı aylık ortalama gün sayısı ile sınırlı olacak. Bu noktada yapılan destek miktarı 1.341 lira 56 kuruşu buluyor.

RAMAZAN AYINDA PAKET SERVİSE DÖNECEK OLAN KAFE VE RESTORANLARA PRİM DESTEĞİ

Normalleşme desteği alamayacak olan ve yeni kısıtlamalarla Ramazan ayında paket servise dönecek olan kafe ve restoranlara Nisan ve Mayıs ayı boyunca bu prim desteği verilecek. Böylece işçi başına 1.341 lira tutan primler devlet tarafından ödenecek.

Her işçi için işletmelere de 1.500 lira nakdi destek yapılacak. Söz konusu destekle ilgili başvurular e-devlet üzerinden yapılacak. Ancak başvurularla ilgili detaylar ve yararlanacak işletmelerin kapsamı henüz açıklanmadı.

RAMAZANDA ÜLKE GENELİNDE KISITLAMA UYGULANACAK

Alınan tedbirler kapsamında ayrıca, Ramazan ayında ise ülke genelinde hafta sonları sokağa çıkma sınırlaması getirildi. Ayrıca ülke genelinde sahur ve toplu iftar programları da düzenlenmeyecek.

Yeni yayınlanan koronavirüs haritasında ise illerin son durumu belli oldu. Buna göre;

DÜŞÜK

Şırnak mavi kategorideki tek il oldu.

ORTA

Hakkari, Van, Bitlis, Muş, Batman, Siirt, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Uşak

YÜKSEK

Ağrı, Kars, Bingöl, Tunceli, Kahramanmaraş, Adana, Hatay, Kırşehir, Afyonkarahisar, Burdur, Denizli, Manisa

ÇOK YÜKSEK

Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa, Kütahya, Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Aydın, Muğla, Antalya, Isparta, Konya, Karaman, Mersin, Niğde, Aksaray, Nevşehir, Ankara, Kırıkkale, Eskişehir, Bilecik, Düzce, Bolu, Zonguldak, Bartın, Karabük, Çankırı, Kastamonu, Sinop, Çorum, Samsun, Amasya, Tokat, Yozgat, Kayseri, Sivas, Malatya, Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Osmaniye, Elazığ, Erzincan, Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum, Rize, Artvin, Ardahan, Iğdır.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!