3ü
Denizli
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

Kocaçukur’a Pamukkale Belediyesi Eli Değiyor

Kocaçukur’a Pamukkale Belediyesi Eli Değiyor
Beyaz Cennet Pamukkale’nin hemen eteğinde yer alan Kocaçukur’a Pamukkale Belediyesi eli değiyor. En son 11 yıl önce temizlenen ve dibinde çamur oluşan gölde temizleme çalışmaları başladı. Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, “Halkın Pamukkale’ye ulaşabileceği ilk adım olan Kocaçukur’u eskisinden daha güzel hale getireceğiz” dedi.

Dünyada eşi benzeri bulunmayan Pamukkale travertenlerinin hemen altında yer alan ve işletmesi 2017 yılının Aralık ayından bu yana Pamukkale Belediyesi’nde bulunan Kocaçukur yenileniyor. İçinde 20 bin metrekare büyüklüğünde gölet bulunan Kocaçukur’da Pamukkale Belediyesi temizlik çalışmaları başlattı. Aydın Bölge Koruma Kurulu ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’ndan yapılacak olan çalışmalarla ilgili gerekli izinleri alan Pamukkale Belediyesi, çalışmalara başladı. Ekipler ilk olarak gölde bulunan suyu boşaltırken, buradaki ördek, kaz ve balıklar oluşturulan geçici havuzlara alındı. Göl içinde ve çevresinde çalışmalar yapılırken, gölün zemininde biriken çamurlar da temizlenecek. Peyzaj çalışmalarının da tamamlanmasından sonra, gölet tekrar suyla doldurularak Kocaçukur yenilenmiş olacak. Çalışmaların yaklaşık 1 hafta içinde tamamlanması planlanıyor.

 

“KOCAÇUKUR HAYAT BULACAK”

Pamukkale Belediye Başkanı Avni Örki, Kocaçukur’da çalışmaların hızlı bir şekilde gerçekleşeceğini ifade ederek, “Pamukkale travertenlerinin alt bölgesinde yer alan Kocaçukur’da 20 bin metrekareden daha fazla alana sahip gölet var. Bu gölette en son 2009 yılında temizlik çalışması yapılmış. Biz 2017 yılının Aralık ayından beri işletmesi Pamukkale Belediyesi’nde olan bu bölgede çalışma yapmak için Aydın Bölge Koruma Kurulu ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’ndan gerekli izinleri alarak çalışma başlattık. Yıllardır çalışma yapılmadığı için göletin zemininde çamurlar birikmiş. Bu ister istemez gerek sivrisinek gerekse diğer bakteriler konusunda rahatsızlıklar vermeye başladı. Aynı zamanda koku oluşmuş. Gerekli izinleri aldıktan sonra koronavirüs nedeniyle turizm sezonu kapalıyken çalışma başlattık. Burada yapılacak olan çalışma ile göleti eski doğal haline getirmeyi amaçlıyoruz. Göletin zemininden 400 kamyona yakın çamur çıkaracağız. Bu çalışmaları yaparken gölette bulunan ördekler, kazlar ve balıklar için geçici yaşam alanı oluşturuyoruz. Göletimizin ilk etabını temizledikten sonra suyu temiz alana verip ördeklerimizi, kazlarımızı ve balıklarımızı bu alana getireceğiz. Ayrıca antik havuzda bulunan suyu aynı sıcaklıkta travertenlerin eteğindeki havuzlara taşıyarak halkın antik havuzdaki suyla daha uygun bir şekilde buluşmasını sağlayacağız. Tek amacımız Pamukkale’nin daha güzel hale gelmesini sağlamak. Yapılacak olan çalışmaları en kısa sürede tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

 

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 1
    ÜZGÜN
  • 1
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!