3ü
Denizli
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

Milletvekili Tin, “Temyiz Edilen Kararların Kapsamı Genişliyor”

Milletvekili Tin, “Temyiz Edilen Kararların Kapsamı Genişliyor”
AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, Yargı Reformu Stratejisi temelinde hazırlanan ilk paketin TBMM Genel Kurulunda yapılan görüşmelerin ardından yasalaştığını ve bugün yayımlanan Resmi Gazete ile de yürürlüğe girdiğini söyledi. Şahin Tin; “Hak ve özgürlüklerin korunduğu iyi ve etkin işleyen adalet sisteminin oluşturulması hukuk devletinin olmazsa olmaz temel kuralıdır. Bu nedenle hazırlanan yargı reformu strateji belgesinin odağında ‘adalet ve güven’ var” dedi.

AK Parti Denizli Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Şahin Tin, Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında belirlenen amaç ve hedefler doğrultusunda düzenlemeler içeren kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştığını ve bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini söyledi. Yargı Reformu Stratejisi temelinde hazırlanan ilk pakete ilişkin değerlendirmelerde bulunan Milletvekili Şahin Tin; “Adalet sisteminin tam ve eksiksiz işlerliğini sağlamak adına önemli düzenlemeleri ilk günden beri hayata geçiriyoruz. Geçtiğimiz hafta TBMM Genel Kurulunda yapılan görüşmelerin ardından kabul ettiğimiz ve bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, adalet sisteminin daha etkin ve hızlı işlemesine zemin teşkil edeceği gibi güven veren bir adalet anlayışına da güç sağlayacaktır” dedi.

 

“TÜM PAYDAŞLARA BÜYÜK KOLAYLIKLAR SUNUYOR”

Düzenlemenin ayrıntılarına ilişkin bilgiler paylaşan Milletvekili Şahin Tin; “Adalete erişimin sağlanması ve hukuki güvenliğin güçlendirilmesi son derece önemli. Bu bağlamda hazırlanan ve yürürlüğe giren bu yargı reform paketinin ilk adımı önümüzdeki beş yıl için önemli bir yol haritası olacak niteliktedir. Gelişen ve değişen dünyanın şartlarının daha da üstünde bir adalet anlayışının sistemsel olarak oturtulması ve işlerliğinin kazandırılması ülkemizin adalet sistemini insan ve güven odaklı bir yapıyla kurduğunun açık bir göstergesi olacaktır. Bu sebeple belirlenen amaç ve hedeflerin ayrıntılarına baktığımızda başta vatandaşlarımız olmak üzere yargı sisteminin tüm paydaşlarına büyük kolaylıklar sunduğunu görmek mümkün” dedi.

 

“BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ YARGI ANLAYIŞI DAHA DA GÜÇLENDİ”

Yapılan bu düzenlemeye göre baroya kayıtlı en az 15 yıllık avukatlara yeşil pasaport verileceğini ifade eden Milletvekili Şahin Tin; “Bu yasal düzenleme birçok kolaylığı beraberinde getirirken, güven temelinde bağımsız ve tarafsız yargı anlayışını daha da güçlendiriyor. Buna göre haber verme sınırlarını aşmayan veya eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmayacak. Seri muhakeme usulü ile basit yargılama usulü, yargı sistemine dahil ediliyor. İdari yargıda ses ve görüntü nakledilmesi yoluyla duruşma yapılmasının önü açılıyor. Soruşturma aşamasında tutukluluk süresi, ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde 6 ayı, görevine giren işlerde 1 yılı geçemeyecek. Suçun sübutuna doğrudan etki edecek mevcut bir delil toplanmadan düzenlenen, soruşturma veya kovuşturma yapılması izne veya talebe bağlı olan suçlarda izin alınmaksızın veya talep olmaksızın düzenlenen iddianameler iade edilecek” dedi.

 

“TEMYİZ EDİLEN KARARLARIN KAPSAMI GENİŞLİYOR”

“İş ve çalışma hürriyetinin ihlali; güveni kötüye kullanma; suç eşyasının satın alınması veya kabul edilmesi suçları da uzlaştırma kapsamına alındı” diyen Milletvekili Şahin Tin; “Bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin temyiz edilebilecek kararlarının kapsamı genişletiliyor. Uzlaştırma ve ön ödeme kapsamındaki suçlar hariç, cumhuriyet savcısı, üst sınırı 3 yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlarda, kamu davasının açılmasını 5 yıl süreyle erteleyebilecek. Cinsel istismar mağduru çocukların soruşturma evresindeki beyanları, bunlara yönelik hizmet veren merkezlerde cumhuriyet savcısının nezaretinde uzmanlar aracılığıyla alınacak. Hakaret, halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit, suç işlemeye tahrik, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama, cumhurbaşkanına hakaret, devletin egemenlik alametlerini aşağılama, Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni ve devletin kurum ve organlarını aşağılama, silahlı örgüt, halkı askerlikten soğutma suçları nedeniyle verilen bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kararları temyiz edilebilecek. Kamu davasının açılmasının ertelenmesine ilişkin hapis cezalarının üst sınırı 15 yaşını doldurmamış çocuklar bakımından 5 yıl olarak uygulanacak” diye konuştu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!