Denizli
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Mimarlar Odası, "Dijital müzeye değil, Pamukkale‘nin kalbine yapılmasına karşıyız

Mimarlar Odası, "Dijital müzeye değil, Pamukkale‘nin kalbine yapılmasına karşıyız
Denizli’de 1. Derece sit alanı olan Pamukkale Ören Yerine yapılmak istenen Dijital Müze projesine Mimarlar Odası Denizli Şubesi, tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, “Dijital müzeye değil, Pamukkale‘nin kalbine yapılmasına karşıyız” denildi. 

Mimarlar Odası Denizli Şubesi, Pamukkale Ören Yerinde yapılması planlanan Dijital Müze ile ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamada 1957 yılında başlayan yapılaşmanın uzun yıllar sürenin ardından yeniden başladığına dikkat çekildi. Proje hakkında değerlendirmenin yapıldığı açıklamada, “Hierapolis Ören Yeri Dijital Deneyim Müzesi’’ avan projesinin 1. Derece Arkeolojik Doğal Sit Alanı ve Unesco Dünya Kültürel Miras Listesinde yer alan Pamukkale ilçesi 666 parselde yapımının onayı için 28.01.2022 tarihinde Aydın Koruma Kurulunun gündemine getirilmiş ve onaylanmıştır. Aynı kurul projenin Pamukkale ilçesi 6 pafta 983 parsele taşınmasına 26.08.2022 tarihinde karar vererek sözde problemi çözdüğünü düşünmüştür.
“MÜZEYE DEĞİL PAMUKKALE’NİN KALBİNE YAPILMASINA KARŞIYIZ”
Dijital Deneyim Müzeleri, bulunduğunuz yerden dünyadaki önemli müzelere ulaşmak, koleksiyonları görebilmek, arkeolojik buluntularını taramak ve bunu deneyimleyerek yapabilmek için önemlidir. Örneğin; Laodikya’da bulunan kilisede nasıl vaftiz töreni yapıldığını sanki o dönemdeymişçesine deneyimleyebilirsiniz. Buda izleyici ile etkin bir bilgi köprüsü kurmanızı sağlar. Ancak bunu illaki gezmek için geldiğiniz ören yerinde yapmak zorunda değilsiniz. Pamukkale’yi Dünyanın herhangi bir yerindeki dijital müzede deneyimlenmesini ve gezilmesini sağlayabilirsiniz. Bu sebeple devlet teşviki ile Hierapolis Antik Kentinde yapılması planlanan dijital müzeyi Denizli kent merkezine yapabilir hem kentlilerin kullanıma sunabilir hem de kent merkezine daha çok turistin gelmesini sağlayabiliriz.
“MÜCADELEMİZ 1980’DEN BERİ SÜRÜYOR”
Mimarlar Odası 1980’lerden beri Pamukkale’deki doğal ve kültürel tahribat ile mücadele etmeye devam etmektedir. Odamız, koruma alanı içindeki herhangi bir bölgenin yapılaşmaya açılmasına izin vermeyecektir. Kendisi zaten müze olan Hierapolis Antik Kenti ve Pamukkale’nin gelecek kuşaklara aktarılması Mimarlar Odası’nın boynunun borcudur” denildi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!