Denizli
18 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Nilgün Ök, 2022 Yılı Ek Bütçesini Değerlendirdi

Nilgün Ök, 2022 Yılı Ek Bütçesini Değerlendirdi
Denizli AK Parti Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Nilgün Ök, TBMM Genel Kurulu’nda oylanarak kabul edilen 2022 Yılı Ek Bütçe Kanunu’nu  değerlendirdi. Ök; dünyada hızla yükselen enflasyon, tedarik zincirleri ve lojistik alanındaki sıkıntılar, emtia fiyatlarındaki rekor seviyeler ile jeopolitik gerginlikler tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de makroekonomik görünüm ve varsayımlarda değişimlere yol açtığını belirterek söz konusu gelişmelerin gelir tahminini ve ödenekleri artırdığını dile getirdi.

2022 yılında öngörülen gelirlerin 2022 yılı mayıs ayı sonu itibarıyla gerçekleştiğini  geriye kalan 7 aylık dönemde ise gelir artışı sebebiyle ortaya çıkan ilave gelir fazlalığı ile birlikte vatandaşlarımızın refahını artırmak ve ülkemizin stratejik öneme sahip yatırımlarını hızla tamamlanabilmesini sağlamak amacıyla Ek Bütçe Kanun Teklifi ihtiyacının ortaya çıktığını vurgulayan Nilgün Ök; buna bağlı olarak da teklifle 2022 yılı bütçesinin başlangıç ödeneklerine 1 trilyon 80,5 milyar lira eklendiğini, bütçe gelir tahmininin de aynı tutarda artırıldığını belirtti.

 “Emekli ve kamu çalışanlarının maaşlarında yaklaşık yüzde 40 artış olacaktır."

Ök, "Yılbaşında öngörülen bütçe açığı 78 milyar liraya düşmüş, kamunun borçlanma ihtiyacı azalmıştır. 2002 yılında toplanan her 100 liranın 86 lirası faize giderken bugün bu rakamın 15 lirası faiz ödemesinde kullanılmaktadır. Dolayısıyla harcamalardaki faiz oranı, ek bütçede yüzde 8,3'e gerilemiştir.

1 trilyon 81 milyar tutarındaki bu ek bütçenin 216,9 milyarını personel ödemelerine, 154 milyarını emekli aylıklarının iyileştirilmesine ayırdık. Böylece emekli ve kamu çalışanlarının maaşlarında yaklaşık yüzde 40 artış olacaktır. Bununla birlikte vatandaşlarımızın hanelerinde tükettikleri enerjiyi piyasa fiyatlarının çok daha altında kullanımlarını sağlamak için 134,5 milyar ayırdık.

Stratejik yatırımların hızla tamamlanması için 109 milyar lira, mahallî idarelerin daha etkin çalışabilmesi amacıyla 103,3 milyar lira; ayrıca engelli, evde bakım destekleri, yaşlı ve muhtaç ailelere yardım ödemeleri ile sosyal yardım amaçlı giderler için 44,8 milyar lira ilave ödenek sağlamış olacağız.

Çiftçilerimize verilecek ilave tarımsal destekler için de 37,1 milyar TL ayrılmıştır. Dolayısıyla bu ek bütçe, dar ve orta gelirli vatandaşlarımıza doğrudan doğruya yapılacak olan desteklerin karşılanabilmesi için önemlidir.

Bu bütçenin tamamı hiçbir şekilde vatandaşımıza ilave vergi yükü konulmadan, vatandaşımızın vergi miktarlarını artırmadan, güçlü büyümenin getirmiş olduğu vergi miktarlarındaki artışlarla karşılanacaktır.”

“2022 yılı ek bütçesi, milletimizin ekonomik standartlarını yükseltmeye yöneliktir.”

Küresel ekonomide yaşanan dalgalanma emtia fiyatından artışa, tedarik zincirinden kırılmaya kadar etkisini sürdürüyor. Türkiye, bu krizi fırsata çevirmek için tüm imkânlarını seferber etmiştir. Ülkemizi orta ve uzun vadeli hedeflerine ulaştırmak için tüm gayretleri ile çalıştıklarını ifade eden Nilgün Ök, “Ülkemizi, eskiden olduğu gibi denklemin dışına itmek isteyenlerin kur, faiz ve fiyat artışları üzerinden yapılanları görüyoruz. 2022 yılı ek bütçesi, milletimize sunacağımız hizmet hamlesi olup vatandaşımızın ekonomik alım gücünü yükseltmeye yöneliktir.” diyerek 2022 yılı ek bütçesinin ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diledi.

 

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 4
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 4
    ÜZGÜN
  • 3
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!