3ü
Denizli
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

O Genç Kızlarla İlgili Açıklama Şiddet Dürtüsünün Kaynağı…

O Genç Kızlarla İlgili Açıklama Şiddet Dürtüsünün Kaynağı…
Denizli'de 2 çocuğu sokak ortasında tekme ve yumruklarla dövüp, saçlarından yerlerde sürüklediği görüntüler tüm Türkiye’de önemli gündem konularından biri olmuştu. Çocuk ve Genç Psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Önder Öztürk, bu gibi olayların neden meydana geldiğini ve nasıl önlenebileceği noktasında açıklamalarda bulundu.

Denizli’de geçtiğimiz hafta 3 genç kızın, çocuk yaştaki iki kız çocuğunu sokak ortasında tekme ve yumruklarla dövdüğü görüntüler, izleyenleri dehşete düşürmüştü. Genç kızların, çocukları saçlarından yerlerde sürükleyip, kafalarına tekme atıkları anlar işkence sahnelerini aratmamıştı.Çocuk ve Genç Psikiyatristi Yrd. Doç. Dr. Önder Öztürk, çocuklarda ve gençlerde öfke ya da dürtü kontrolünün zayıflıyı birçok nedendenkaynaklanabildiğini belirtti. Psikiyatrist Öztürk, “Bazen çocuklarda dikkat eksikliği hiperaktivite olabiliyor. Dikkat eksikliği hiperaktivitenin verdiği tez canlılıkla beraber çocuklar dürtülerini kontrol edemiyorlar. Öfke anında kendilerini kontrol edemedikleri için bazen sonunu düşünmeden hareketler, aşırı yoğun tepkiler ve bazen de kendileri ve çevrelerine zarar verebilecek davranışlar sergileyebiliyorlar” dedi.

Önder Öztürk

“BAZEN DAVRANIŞ BOZUKLUĞU DURUMLARI BUNA SEBEP OLABİLİYOR”

Çocuklarda ve gençlerdeki öfke ve şiddet patlamalarının nedenlerinden bahseden Dr. Öztürk, “Çocuklarda öfke kontrolsüzlüğü gördüğümüzde mutlaka dikkat eksikliği hiperaktivitenin olup olmadığına bakmamız gerekiyor. Bazen davranış bozukluğu durumları buna sebep olabiliyor. Bazen çocuklarda öfke ve dürtü kontrolünde zayıflık ve agresiflikdepresyondan da kaynaklanabiliyor. Özellikle maskeli depresyon, çocuklarda davranım sorunları şeklinde dışa yansıyor. İç dünyalarında birçok konudan kaynaklı stresin artmasıyla beraber çocuklar depresyona girebiliyorlar. Özellikle küçük yaş grubunda, ergenlik öncesi depresyonlarda dışavurum bazen öfke şeklinde daha yoğun olabiliyor bazı bedensel şikayetlerle birlikte. Çocukluk dönemindeki depresyonun dışavurumu ile ergenlik ve yetişkinlik dönemindeki depresyonun dışavurumu, davranışlara yansıması farklı olabiliyor. O yüzden çocuklarda davranış bozukluğu olduğunda depresyonun olup olmadığının araştırılması gerekiyor. Bazen malum sınav sistemi, çocukların yoğun bir tempo içerisinde, bir maraton içerisinde olması çocukların stresini arttırabiliyor. Stresten dolayı da bazen kontrolsüz davranışlar gerçekleşebiliyor. Bu yüzden öfke ve dürtü kontrolü zayıflayabiliyor. Çocuk küçükken kuralların iyi konulması gerekiyor. En temelde küçük yaş grubunda çocuklarımızı yetiştirirken aile bireyleri arasında kural koymada evetlerin-hayırların ortak olması ve belirli bir tutarlılıkta olması çok önemlidir. Sürekli taviz kuralların konmamasıyla beraber ergenliğe dönük agresyon, sınırlar ve kurallar konusunda ihmaller yaşanabiliyor. Bir çocuk büyürken öncelikle anne-baba otoritesinin çok önemli olduğunu biliyoruz. Sonra okula başlamayla beraber öğretmen otoritesinin çok önemli olduğunun bilincindeyiz. Buradan kesinlikle eğitim sistemimizde aileden gelen eksikliklerin eğitim sisteminde tamamlanması, aynı şekilde sınırların iyi verilmesi gerekiyor. Dolayısıyla öğretmen otoritesinin son derece önemli olduğunun bilincindeyiz” diye konuştu.

“ÇOCUĞU YETİŞTİRME KURALLARI KÜÇÜK YAŞLARDA BAŞLAR”

Bu gibi şiddet olaylarının minimuma indirilmesi için yapılması gerekenlerden bahseder Öztürk, “Çocuk yetiştirilirken, çocuğu yetiştirme kuralları küçük yaşlarda başlar. O dönemden itibaren dikkatli yetiştirmemiz gerekiyor. Kurallara riayet ederek, sınırları belirgin koyarak yetiştirmemiz gerekir. Az önce bahsettiğimiz sorunlar çocuğumuzda varsa uzman eşliğinde danışarak, yardım alarak o oto-kontrolünü, öfke kontrolünü, agrasyon ve dürtü kontrolünü sağlamamız gerekiyor. Okullarda belirli tedbirlerin alınması gerekiyor. Sürekli cezalandıran, sürekli dışlayan, sürekli sistemin dışına bırakan yöntemler değil de, daha yapıcı, daha çözümcü, daha olumlu, çocuğu kazanmayı hedefleyen yöntemlerin benimsenmesi gerekiyor. Aksi takdirde çocuğu ve gençleri kaybetmemiz daha kolay olur.Bizim vakamızda çocuk mağdur ancak, diğer iki çocuğu da korumamız, kazanmamız gerekiyor.  Sistem buna göre geliştirilmesi gerekiyor” diye sözlerini tamamladı.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!