Denizli
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

“ÖZLEM DOKTOR GÖREVE İADE EDİLSİN”

“ÖZLEM DOKTOR GÖREVE İADE EDİLSİN”
“ÖZLEM DOKTOR GÖREVE İADE EDİLSİN”

Denizli Tabip Odası geçen hafta Giresun’da eşinin ilaçlarını yazdırmak üzere Aile Sağlığı Merkezi hekimine başvuran Yusuf Topal’ın, hastayı muayene etmeden ilaç yazmasını talep etmesi buna karşılıkta hekimin kanunen hastayı görmeden ilacı yazamayacağını söylemesine rağmen...

Denizli Tabip Odası geçen hafta Giresun’da eşinin ilaçlarını yazdırmak üzere Aile Sağlığı Merkezi hekimine başvuran Yusuf Topal’ın, hastayı muayene etmeden ilaç yazmasını talep etmesi buna karşılıkta hekimin kanunen hastayı görmeden ilacı yazamayacağını söylemesine rağmen hasta yakının uzun süren ve giderek şiddete yönelen yaklaşımı sonucu hekimin beyaz kod sistemini işleterek güvenlik güçlerini çağırmak zorunda kalması sonucu hasta yakını asm dışına çıkarılmış ve şahsın dışarıda da güvenlik güçlerine direnmeye devam etmesi sonucu oluşan müdahaleler ardından yaşamını yitirmesi ile acı bir şekilde sonlanmasına yönelik basın toplantısı düzenlendi.
Denizli Tabip Odasında düzenlenen basın toplantısına Denizli Tabip Odası Yönetim Kurulu Adına C. Meral Alten, Denizli Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Gökçe’nin yanı sıra çok sayıda hekim ve basın mensubu katıldı. Yaşanan olayla ilgili açıklamalarda bulunan Tabip Odası Yönetim Kurulu Adına C. Meral Alten, olay sonrası hayatını kaybeden Yusuf Topal’ın ailesine baş sağlığı diledi.
Kamuoyunda ilaç yazmadığı gerekçesiyleDr. Özlem Yağdıran’a yönelik algı hareketi yürütüldüğünü dile getiren Alten,“Hasta muayene edilmeden, görülmeden ilaç yazılması, rapor düzenlenmesi kanunlarımıza göre suç olup, resmi evrakta sahtecilik, kamu kurumu aleyhine nitelikli dolandırıcılık ve görevi kötüye kullanma eylemi olarak tanımlanmaktadır. Hassta yakınına yardım, iyi niyet gibi nedenlerle bu uygulamayı göz ardı eden hekimler hakkında soruşturmalar açılı, disiplin, para ve hapis cezası ile karşı karşıya kalabilmektedir. Bu nedenle hasta yakınına hekimin hastayı görmeden reçete yazmasını istemesi kanunen suç olup, burada hekimin reçeteyi yazmaması doğru olandı” dedi.

 

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ GÜVENLİĞİ BEYAZ KODLA SAĞLANIYOR

Sağlık Bakanlığının Beyaz Kod Adlı uygulamasını da değerlendiren Alten, “Sağlık Bakanlığı görevi başındaki hekim ve sağlık personelinin çalışmasını engelleyen, hakaret ve şiddet uygulayan hasta ve yakınlarına karşı güvenlik güçlerinden yardım isteme sistemi olan beyaz kod uygulamasını başlatmıştır. Bu uygulama hekim kendini koruyamayacak duruma geldiğinde işletilen ve uzun bürokratik işlemler gerektirdiğinden bunu talep eden hekimi de bunaltan ve bu nedenle de çok zorda kalmadan başvurulmayan bir sistemdir. Nitekim Giresun’da da hasta yakını 8.45’te polikliniğe gelmiş kendisine hasta olmadan kanunlara göre ilacın yazılamayacağı belirtilmiş saat 11 ‘de hasta yakınıyla iletişim sonlandırılamayınca beyaz kod işleme konulmuştur” diyen Alten, sistemin işlemesi sonucu sağlık merkezine gelen polisler Yusuf Topal’ı dışarıya çıkardıklarını sağlık merkezi dışında gelişen olaylarla hekimin ilişkisi olmadığını ifade etti.

MESLEKTAŞIMIZ YASA VE MEVZUATLAR DOĞRULTUSUNDA KENDİNİ KORUMUŞTUR
basın ve sosyal medya da başlatılan linç kampanyasına tepki gösteren Alten, “Yasa ve mevzuatların emrettiği kuralları uygulayan meslektaşımız hasta olmadan reçeteyi yazmadığı ve korunma ihtiyacı ile beyaz kodu işlettiği için basın ve sosyal medyada suçlu ilan edilerek linç kampanyası oluşturulmuş ardından sağlık bakanlığı kendi koyduğu yasa ve mevzuatı uygulayan hekimini açığa alarak cezalandırmıştır. Bu tutum son dönemlerde giderek artan sağlıkta şiddet ortamını daha da körükleyici olacaktır” diyen konuştu.
 

ÖZLEM YAĞDIR’AN GÖREVE İADE EDİLSİN
Yaşanan olayda mesleki etik ve ilke çerçevesinde haksız yere görevinden alınan Dr. Özlem Yağdıran’ın göreve iade edilmesinin yanı sıra basında çıkan hekime yönelik linç kampanyasını da değerlendiren Alten, “Sosyal medya ve basında çıkan hekime karşı çıkan linç kampanyasına yönelik haberlerin engellenmesi için gereken yapılmalıdır.
hasta hekim ilişkilerini zedeleyecek yöndeki haberler özellikle sağlık personeline yönelik olumsuz haberler kadar hekimin ve sağlıkçıların yönünden de olayların değerlendirilmesi ve medyada yer alması dileğimizdir.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!