Denizli
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Öğrenim Kredileri Kabusa Dönüşmemeli

Öğrenim Kredileri Kabusa Dönüşmemeli
Kredi Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) aldığı öğrenim kredilerine gelen yüksek faizlerine bir tepki de Eğitim İş Denizli’den geldi. Başkan Namık Kemal Aydoğan, “Bu arkadaşlarımız düzenli bir işe giremedikleri için bu kredileri ödeyememekte. Bu borçları nasıl ödesinler?” dedi

Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) geri ödemeli kredi alan öğrencilerin kredi borçları enflasyon ile birlikte katlanarak artmaya devam ediyor.   Birçok mezun, faiziyle birlikte hesaplanan kredilerinin geri ödeme oranlarını paylaşarak sosyal medyadan tepki gösterdi. Devletten kredi alan öğrencilere 74 bin liradan 152 bin liraya kadar değişen tutarlarda borç çıktığı, paylaşılan fotoğraflara da yansıdı. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Eğitim İş Denizli Şube Başkanı Namık Kemal Aydoğan, “Bir ülkenin gelişmişlik ölçütlerinden en önemli olanı yetişmiş eğitimli kadrolarına nasıl sahip çıktığıdır.

ÖĞRENCİLER HEDEFLERİNDEN KOPMAKTA…

Eğitim sistemimizin sürekli değişmesi, kalıcı bir devlet politikasının oluşturulamaması öğrencilerimizi hedeflerinden koparmakta, hayallerinden uzaklaştırmaktadır. Çocuklarımız lise çağlarından itibaren Avrupa, Amerika gibi dış ülkelerde hayatını kurmayı hedefler haline gelmiştir. Bunun sebebi gençlerimizi sağlıklı bir şekilde yetiştiremeden oldubittiyle hayata başlatmaktan, onlara güvenceli bir çalışma ortamı sağlayamamaktan kaynaklanıyor. Üniversite öğrencilerimiz bu kadar plansız ve günübirlik politikaların kıskacında lisanslarını yükseköğrenimlerini tamamlıyorlar. Bu süreçte ailelerimizin ekonomik durumları yetersiz olunca burs ya da kredi destekleriyle diplomalarına ulaşabiliyorlar. Geleceğimizin güvencesi olan gençlerimiz yalnız bırakılmamalı” dedi.

“HÜKÜMET AİLELERİ ÖĞRENCİLERİ MAĞDUR EDİYOR”

AK Parti’nin sosyal devlet ilkesini işletmediğini değinen Başkan Aydoğan, hükümetin aileleri ve öğrencileri mağdur ettiğini söyledi. üniversite öğrencilerini artan enflasyona karşısında da koruyamadığını cümlelerine ekleyen Başkan Namık Kemal Aydoğan, açıklamasının devamında şunlara söyledi:

“Bugün binlerce üniversite öğrencimiz eğitimleri süresince aldıkları öğrenim kredisinin geri ödemesi altında ezilmektedir. Öğrenim kredisi ticari krediler gibi değerlendirilmemeli, devlet güvencesi altında olmalıdır. Mezun olunca uzun yıllar iş bulmakta zorlanan genç arkadaşlarımız ve aileleri, kredilerini ödeyemeyince icralık duruma düşürülmemeli.

350.000 den fazla öğrencimizin hayatları, adreslerine gelen icra mektuplarıyla daha da zorlaştı. Bugün aylık 850 lira öğrenim kredisi kullanmış olan öğrencimiz aylık 2.500 lira geri ödemeyle karşı karşıya kalmaktadır.

Öğrenimi boyunca 28.000 lira kredi kullanan bir öğrencinin geri ödemesi 70.000 lira ile 92.000 lira arsında değişmekte.

Bu arkadaşlarımız düzenli bir işe giremedikleri için bu kredileri ödeyememekte. Bu borçları nasıl ödesinler?

Kısa vadede öğrenim kredi borcunun faizi derhal silinmelidir.

Futbol kulüplerine, mütaahhitlere her türlü “yapılandırma” desteği sağlayan AKP hükümeti üniversite öğrencilerimizi daha fazla ezmemeli, icra mektuplarıyla Z kuşağını hizaya getirme anlayışından vazgeçmelidir.

Eğitimiş olarak Eğitim Fakültesindeki öğretmen adayı üniversitelilerimize ekonomik ve sosyal destek vermeye devam ediyoruz. Devletimiz sosyal devletin gereği olarak Anayasamızın emrettiği eğitim hakkını dolaylı olarak gasp etmemelidir.”

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!