3ü
Denizli
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

Oyun Şirketi Kurmak İsteyenler, Bu Yazıyı Okumadan Geçmeyin

Oyun Şirketi Kurmak İsteyenler, Bu Yazıyı Okumadan Geçmeyin

Teknolojinin, internetin ve mobil cihazların çeşitlenmesi ve her kesimden insan için kolay ulaşılabilir hale gelmesiyle birlikte oyun sektörü de hızlı gelişme gösteren sektörler arasında yer alıyor. Oyun sektöründeki bu büyüme yalnızca Türkiye’de değil dünya genelinde de dikkat çekici bir seviyede bulunuyor. Oyun şirketi kurmak isteyenler; şahıs şirketi, limited şirket ya da anonim şirket türlerinden istediklerini seçebiliyorlar. Diğer sektörlerde olduğu gibi oyun sektöründe de ağırlıklı olarak limited ya da anonim şirket türünün tercih edilmesinin nedeni, kişisel gelir vergisi uygulamasının dışında kalma isteği oluyor. Şahıs şirketleri kurulduğu durumlarda girişimci kişisel gelir vergisine tabi olmakla birlikte limited ya da anonim şirket kuruluşu yapıldığında kişisel gelir vergisine tabi olunması gibi bir durum ile karşı karşıya kalınmıyor.

 

Oyun şirketi açmak isteyen girişimciler şahıs şirketi kurulumu yaptıklarında; Steam gibi dijital platformlara yüklenen ürünlerden elde edilen gelirin büyük bir kısmı Kişisel Gelir Vergisi’ne KDV’ye ve stopaja gidiyor. Anonim ya da limited şirket kuruluşu tercih edildiğinde ise gelir vergisine tabii olunmuyor. Ayrıca yurt dışı satışlarında geçerli olan WBEN8 formu doldurularak ABD’de vergi mükellefi olunmadığı beyan edilere %60 oranında stopajdan da muaf olunuyor. Şahıs şirketine oranla limited ya da anonim şirketler daha güvenilir bir imaj çizdiğinden yatırımcı ya da sponsor bulunması süreçlerinde de avantaj yaratabiliyor.

 

Oyun Şirketi Kurulum Aşamaları Nelerdir?

 

Oyun şirketi kurmak isteyen kişiler, kurulum maliyetlerinin daha uygun olması nedeniyle çoğunlukla faaliyetlerine şahıs şirketi kurarak başlamayı tercih edebiliyorlar. Bu aşamada kuruluş maliyetlerinin uygunluğu ile şahıs şirketi vergi uygulamaları arasındaki artı eksi dengesinin iyi hesaplanması gerekiyor. Çünkü, vergi konusu söz konusu olduğunda şahıs şirketleri limited ve anonim şirketlere göre dezavantajlı bir duruma gelebiliyor.

 

Bununla birlikte yalnızca oyun şirketleri için değil teknoloji geliştiren tüm firmalar için anonim şirket olarak kuruluşun tercih edilmesinin birtakım avantajları bulunuyor. Anonim şirketlerde, hisse sahipleri hisselerini iki yıl ellerinde tuttuktan sonra sattıklarında vergi ödenmesi yükümlülüğü ile karşı karşıya kalmıyorlar. Şahıs firmaları ile kıyaslandığında anonim şirketlerde vergi oranı sabit olduğunda elde edilmesi olası gelir seviyesine göre şahıs şirketlerine oranla daha az vergi ödenebiliyor. Ayrıca, anonim şirketlerde pay devri işlemlerinin daha kolay ve hızlı bir şekilde yapılması da avantajlar arasında sayılabiliyor.

 

Oyun firmalarının oyunlarını nerede ve nasıl yayınlayacağı da vergisel avantajlardan yararlanılıp yararlanılmayacağı konusunda belirleyici olabiliyor.

 

Genç Girişimci Şirketi Nasıl Kurulur?

 

Günümüzde iş alanları giderek genişlemekte olup yeni nesil iş üretme alanındaki girişimler de giderek popülerleşiyor. Ancak özellikle gençlerin, son derece yaratıcı projelere imza atma konusundaki girişimleri sekteye uğrayabiliyor. Bu aşamada devreye devlet destekleri giriyor ve cinsiyet far etmeksizin bazı koşulları yerine getiren gençlere farklı miktarlarda girişimcilik desteği veriliyor. Genç Girişimci desteği adıyla anılan proje kapsamında kendi işini kurmak isteyen gençlere yönelik destek sağlanıyor ve fikirlerini hayata geçirmelerine de yardım ediliyor.

 

Bu kapsamda yeni iş kuran gençlere; faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren geçerli olmak üzere üç yıl boyunca elde ettikleri kazancın bir kısmının vergi dışı bırakılması ve gençlerin girişimci yönünün desteklenmesi için vergi ve sigorta prim teşviki getiriliyor.

 

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na göre 10.02.2016 tarihinden itibaren; zirai, ticari ve mesleki faaliyet nedeniyle kendi adlarına ilk kez vergi mükellefiyeti tesis olunacak olan genç girişimler; faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi süresince elde ettikleri kazançların 75.000 TL’lik kısmı için gelir vergisinden istisna tutuluyorlar.

 

Genç girişimci şirketi kurmak bu avantajlar açısından oldukça cazip görünüyor. Bu avantajlardan yararlanmak için; ticari, mesleki ya da zirai faaliyetler nedeniyle adlarına ilk kez gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunması gerekiyor. Ayrıca mükellefiyet başlangıç tarihi itibariyla 29 yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişiler yararlanabiliyorlar. Kazanç istisnasından yararlanan mükellefler; beyana tabi kira, sermaye iradı, ücret, menkul sermaye iradı, diğer kazanç ve iratları olması durumunda yalnızca ticari, mesleki ve zirai kazançları dolayısıyla teşvik uygulamasından yararlanabiliyorlar. Teşvik kapsamında bulunan mükellefler, bir vergilendirme döneminde zirai, mesleki ve ticari faaliyetlerinden birinden ya da birkaçından kazanç elde ettikleri takdirde teşvik, beyan edilmiş olan gelirlerin tamamına uygulanıyor.

 

Vergi teşviki, üç vergilendirme dönemi ile sınırlı oluyor. Önceki faaliyetlere devam edilirken yeni bir faaliyete başlanılması durumunda teşvik süresi uzatılmıyor. Söz konusu teşviklerden yararlanmakta olanların vereceği yıllık gelir vergisi beyannamesinin gelir bildirimi tablosuna o yıl elde etmiş oldukları gelir üzerinden teşvik tutarının düşülmesinden donra kalan tutar gelir olarak yazılıyor.

 

İzmir mali müşavir hizmetleri kapsamında yapılan tüm işlemlerin ücretlendirilmesi noktasında İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından belirlenen tarifeler baz alınıyor.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 1
    SEVDİM
  • 2
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 1
    ÜZGÜN
  • 1
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!