Denizli
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

PAÜ’e mobbing cezası! Üniversite tazminat ödeyecek

PAÜ’e mobbing cezası! Üniversite tazminat ödeyecek
Denizli’de YÖK kararıyla görevden alınan eski PAÜ Rektörü Hüseyin Bağ döneminde yapılan atamaların ardından kendisine mobbing uygulandığı iddiasıyla mahkemeye başvuran Kardiyoloji Anabilim Dalı eski Başkanı Prof. Dr. Havane Asuman Kaftan Tellioğlu, açtığı davayı kazandı. Mahkeme, PAÜ’nün Kaftan’a tazminat ödemesine hükmetti.

Pamukkale Üniversitesinde sular durulmuyor. Eski rektör Hüseyin Bağ döneminde sürekli olarak Türkiye gündemine yer almayı başaran üniversite, üçüncü kez bir mobbing davasıyla karşı karşıya. Sözcü’den Selami Aydın’ın haberine göre Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı eski Başkanı Prof. Dr. Havane Asuman Kaftan Tellioğlu, üniversite yönetimine karşı açtığı mobbing davasını kazandı. Denizli İdare Mahkemesi PAÜ'yü tazminat ödemeye mahkûm etti. Daha önce Öğrenci İşleri Daire Başkanı Önder Kompas ile Genel Sekreter Yardımcısı Tamer Ceylan idareye karşı açtıkları mobbing davasını kazanmıştı.

3 YARDIMCI DOÇENT GÖREVDEN ATILDI, HERŞEY BUNUNLA BAŞLADI

PAÜ'de mobbing cezasına uzanan süreç bazı akademisyenlerin FETÖ bağlantısı nedeniyle görevden alınmalarıyla başladı. Operasyonlar sırasında PAÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı'nda görevli 3 yardımcı doçent görevden alınınca boşluğu doldurmak amacıyla ilana çıkıldı. Sınava 19 kişi başvurdu. Sınavda ilk iki sırada yer alan adaylar ile 17'nci sırada yer alan ve o sırada bir kamu hastanesinde çalışan Dr. Mehmet Koray Adalı atama için rektörlüğe önerildi. Üç kişilik jüride yer alan Prof. Dr. Dursun Dursunoğlu, Adalı'yı öneren isim oldu. O dönemde aynı zamanda vekâleten Tıp Fakültesi Dekanı da olan Rektör Hüseyin Bağ üç adayı atadı.

Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Asuman Kaftan, Adalı'nın atamasının haksız olduğunu savunarak Denizli İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, yapılan işlemi ‘kamu yararı ve hizmet gerekleri ile hukuka uygun olmadığı' gerekçesiyle iptal etti. Kararın tebliğinden 13 gün sonra üniversite yönetimi Kaftan hakkında ‘performans sistemini manipüle ederek haksız kazanç sağladığı' yönünde şikâyet bulunduğu gerekçesiyle disiplin soruşturması başlattı. İddiaya göre soruşturma öncesi dekanlık ön inceleme yapmadı. Soruşturmada Kaftan'a kademe ilerlemesinin durdurulması ve aylıktan kesme disiplin cezası verildi.

ADRESE TESLİM İKİNCİ ATAMA KARARI

Soruşturma açılmasından üç gün sonra 1 kardiyolog alımı için yeniden ilana çıkıldı. Bu alımda Adalı'nın asistanlık tez bitirme konusu kadro için ek koşul olarak belirlendi. Adrese teslim kadro ilanı üzerine Kaftan bir kez daha mahkemeye gitti. Mahkeme ek şartta Adalı'nın çalışma alanının tarif edildiğini gerekçe göstererek atamayı iptal etti. Üniversite yönetimi iptalin ardından üçüncü kez ilana çıktı. Yine kişiye özgü ilanda Adalı'nın bir başka çalışması ek koşul olarak arandı. Kaftan'ın üçüncü başvurusu yerel mahkeme tarafından reddedilse de İzmir Bölge Mahkemesi 5. İdari Dava Dairesi istinaf başvurusunu kabul ederek, davanın reddini hukuka aykırı buldu.

Kararla Adalı'nın ataması üçüncü kez iptal edildi. İdare son olarak 2019 yılı sonunda bir kez daha ilana çıkarak yine Adalı'nın çalışma alanlarından birini ek koşul olarak gösterdi. PAÜ yönetimi üç kez kesinleşen mahkeme kararlarına uymayarak Adalı'yı bir kez daha atadı. Bu kadronun iptaline yönelik dava sürüyor.

MAHKEME KARARINI UYGULAMAYAN İDAREYİ ŞİKAYET ETTİ

Kaftan kendisi hakkında verilen disiplin cezasını da yargıya taşıdı. Haksız çıkar sağladığı yönündeki suçlamadan mahkeme kararıyla aklandı. İddialara göre mobbing süreci de bu tarihten sonra başladı. Mobbing davası başvurusunda Kaftan'ı sindirmek ve itibarsızlaştırmak için sistemli bir çalışma yürütüldüğü ifade edildi. 2018 yılı başında hakkında açılan disiplin soruşturması gerekçe gösterilerek Kardiyoloji Anabilim Dalı başkanlığı görevinden alındı. Yerine vekâleten bir başkası atandı. Kaftan idarenin kararına itiraz etse de görevine iade edilmedi. Bu sırada Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı'na mahkeme kararlarını uygulamayan idare hakkında suç duyurusunda bulundu.

‘BU KEZ MOBBİNG DAVASI AÇTI'

Yaklaşık 7 yıldır mahkemelerde mücadele eden Kaftan, tüm davalarını kazanınca Pamukkale Üniversitesi hakkında ‘mobbing' davası açtı. Dava dilekçesinde sistematik olarak manevi tacizde bulunulduğu, mahkeme kararlarına uyulmadığı, çalışma ortamından soyutlanmak istendiği, çalışma huzurunun bozulduğu ve itibarının ortadan kaldırılması amaçlandığı ifade edildi. Kaftan'ın istifaya zorlandığı, akademik çalışmalarının sekteye uğradığı, idari görevlerinden istifa etmeye zorlandığının da yer aldığı dava dilekçesinde; liyakat mücadelesi verdiği ve torpilli atamaya karşı çıktığı için mobbinge maruz kaldığı ifade edildi. PAÜ avukatı ise iddiaların asılsız olduğunu, açılan davaların kazanılmış olmasının mobbing uygulandığı anlamına gelmediğini savundu.

‘ÜNİVERSİTE TAZMİNAT ÖDEYECEK’

Mahkeme kararında Kaftan'ın soruşturma tehdidi altında bırakıldığı ifade edilerek; “Kişilik değerlerine ve sağlığına zarar veren; kötü niyetli, kasıtlı, olumsuz tutum ve davranışlara maruz bırakıldığı tespit edilmiş olup sosyal ortamında eziyet edilmeyi içeren bir psikolojik tacize uğradığının kabulü gerektiği sonucuna varılmıştır” denildi. Kararda idarenin işlemleri nedeniyle uğradığı zararın tazmini için PAÜ tarafından 20 bin lira ödenmesine hükmedildi.

Kaynak: Sözcü Gazetesi

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 2
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!