3ü
Denizli
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

PAÜ’lü Öğrenciler Uyduları Yörüngeye Yerleştirecek Roket Yaptı

PAÜ’lü Öğrenciler Uyduları Yörüngeye Yerleştirecek Roket Yaptı

Finalleri 17-22 Eylül 2019 tarihinde yapılacak olan Teknofest İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde finalist olarak yarışacak Hazar takımına Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ ve Üniversite Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından bir ziyaret gerçekleştirildi.

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ ve beraberindeki Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Rafet Kılınçarslan, Prof. Dr. Osman Çiftçi, Prof. Dr. Erdinç Duru, Üniversite Yönetim Kurulu Üyeleri Teknofest 2019 yarışmasında finale kalmayı başaran Pamukkale Üniversitesi Öğrencilerinin kurduğu Hazar Takımının yürüttüğü çalışmaları yakından görmek için takım üyelerini çalışma laboratuvarında ziyaret ettiler. Hazar Takımı Üyeleri takımlarını finale taşıyan süreci ve finalde yarışacak çalışmaları ile ilgili detaylı bilgileri baştaRektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ olmak üzere, Üniversite Yönetim Kurulu Üyeleri ile paylaştılar.

Üç bin metre yüksekliğe dört kilo yük taşıyacak roket projesiile Teknofest 2019 yarışmasında finale kalan Hazar Takımı çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Ülkemizinuydularını uzaya fırlatılması aşamasında roketiçin başka ülkelerebağımlı oluşunu ortadan kaldırmak için çözüm üretmek gayesi ile çalışmalarına başlayan PAÜ’lü öğrenciler ilk adım olarak yük taşıma özelliği olan bir roket geliştirdi. Geliştirilen proje ile Teknofest 2019 yarışmasında finale kalan 36 takım arasında 18. sırada yer alma başarısını gösteren PAÜ’lügençler,yaklaşan final için tüm gayretleri ile hazırlıklarını sürdürüyor.

“Uydularımızı Uzaya Kendi Üretimimiz Roketlerle Yollayalım”

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencisi ve Hazar Takım Kaptanı Mehmet Serhat DurasHazar Takımının kuruluşunu ve yarışmaya katılış sürecini şöyle anlattı: “Ekip arkadaşlarımızla Aralık ayında Hazar adında bir takım kurduk ve bu takımla Teknofest 2019 yarışmasına, Yüksek İrtifa Roket Alanı’nda katılmaya karar verdik. Aralık ayından Nisan ayına kadar teorik çalışmalar gerçekleştirdik ve buna yönelik ön tasarım raporumuzu hazırladık. Ön tasarım raporunun sonuçlanmasından sonra kritik tasarım raporu dediğimiz aşamalar vardı. İşin matematiksel hesabı matematiksel tasarımları devreye girdi. Ardından kritik tasarım raporu sonuçları açıklandı ve uçuşa hak kazanan takımlar arasında kaldık. Başvuru 500 takım üzerindendi ilk elemede 100’e düşürüldü ikinci elemede 36 takıma düşürüldü biz bu 36 ekip arasında 18. ekip olarak uçuşa hak kazandık. Projemizin gelişmesinde ve bu seviyeye gelmesinde her anlamda bizlerden desteklerini esirgemeyen Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Hüseyin Bağ Hocamız başta olmak üzere tüm Pamukkale Teknokent Yönetimine ve çalışanlarına, aynı zamanda bölüm Hocalarımıza kendim ve tüm Hazar Takımı Üyelerimiz adına çok teşekkür ederim.”

Üç Bin Metereye Yük Taşıyan Roket

Hazar Takımı Kaptanı Mehmet Serhat Duras, Hiera3000 adını verdikleri proje hakkında şu bilgileri verdi: “Hiera3000, üç bin metre irtifaya 4 kilogramlık faydalı yük taşıma kapasitesine sahiptir. Uçuşu sağlanan roket, yere sağlıklı bir iniş gerçekleştirecek ve tekrar montajlanıp uçuşa hazır hale getirilecek. Hazırlanan algoritmalar sayesinde bütün bunlar gerçekleşecek.  Bu faydalı yük bir uydu olabilir.Dolayısıyla bu roket yörüngeye bir uydu cihazı oturtabilir. Biz bunun ön aşamalarını gerçekleştiriyoruz. Maalesef ülkemizde bunun üzerine çalışan sadece birkaç firma var. Hazırlamış olduğumuz uyduları başka ülkelerden hizmet alarak gönderiyoruz. Amacımız zamanı geldiğinde kendi üretmiş olduğumuz uyduları kendi üretmiş olduğumuz roketlerle uzaya çıkarmaktır.”

Yazılımları Biz yapıyoruz

Meslek Yüksekokulu öğrencisi iken dikey geçiş sınavıyla PAÜ Makine Mühendisliği Bölümüne yerleşen ve ikinci sınıf öğrencisi olan Hazar Takım Üyelerinden Cem Topuk,Hazar Takımının elektronik kartların tasarımını, yazılımını ve ayrıştırma sistemlerinin tasarlanması aşamasında takıma destek veriyor.

Hazar Takımı ve yaptığı işler ile ilgili bilgi veren Topuk, “Takımolarak Mayıs ayında teorik çalışmalarımızı uygulamaya dönüştürdük.Ben takımda, elektronik kartların tasarımını, yazılımını ve ayrıştırma sistemlerinin tasarlanması aşamasında görev yapıyorum. Kartın üzerindeki yazılım, roketin 3000 metre irtifaya ulaşıp ulaşmadığını algılayacak. Aynı zamanda roketin pozisyonunu ölçecek. Bu telemetre verilerini bize radyo frekans modülleri bildirecek. GPS modülünden aldığı verileri de bildirecek. Bilgisayarda yapmış olduğumuz kendimize ait uygulamalarla o verileri görsel verilere dönüştürerek roketin nerde olduğunu tam olarak biliyor olacağız. Roket iniş yaptığında gidip roketi bu şekilde bulabileceğiz. Okulumuza bize verdikleri büyük destekten ötürü teşekkür ederim. Onların desteği olmasaydı büyük ihtimalle bu kadar ilerleyemeyecektik” şeklinde konuştu.

Tüm Emniyet Sistemi Düşünüldü

Projede roketin ve taşıdığı yükün yeryüzüne emniyetli bir iniş gerçekleştirmesini sağlamak için paraşüt üretimi ve tedarik sürecinden sorumlu Pamukkale Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü 3. Sınıf öğrencisiSena Öğün ise şunları kaydetti: “Üç adet paraşüt düzeneği bulunan Rokette paraşütlerin görevleri şöyle; bir tanesi faydalı yükü başarılı bir şekilde yere indirmek için tasarlandı. Bir diğer paraşüt iseroketin hızını yavaşlatacak olan sürüklenme paraşütü adını verdiğimiz mekanizma ve sonuncusu ise ana gövde ile aviyonik gövdeyi başarılı bir şekilde yere indirecek olan ana paraşüt. Paraşütümüzün üretiminde özel bir dokuma türü olan ve genel olarak paraşütlerde kullanılan kumaş kullanıldı. Paraşütlerimizin testleri 35 metre yükseklikten gerçekleştirdik. Daha öncebirçok test yaptık. Yırtılıyor mu kopuyor mu veya basınca dayanıklı mı?Testlerde herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Gayet başarılı sonuçlar elde ettik”.

Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti:“Bu yıl Teknofest 2019’a Üniversitemizden toplam 5 takım başvuru yaptı. Bunlardan 4 takımımız İstanbul’da gerçekleşecek olan finallere yükseldi. Bu yılki projelere Pamukkale Teknoket Yönetici A.Ş.sponsor oldu, öğrencilerimizden projeleri için gelen taleplerin tamamını karşıladık.PAÜ Yönetim olarak bundan sonra da öğrencilerin projelerine destek vermeye devam edeceğiz”.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!