3ü
Denizli
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

PAÜ’lü Öğretim Üyesi, Halil İnalcık Özel Ödülü’nün Sahibi Oldu            

PAÜ’lü Öğretim Üyesi, Halil İnalcık Özel Ödülü’nün Sahibi Oldu            
Pamukkale Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Beyazıt “Osmanlı İlmiye Mesleğinde İstihdam (XVI. Yüzyıl)” isimli yayını ile Halil İnalcık Özel Ödülüne layık görüldü. 

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından Üniversitelere yönelik nitelikli Türkçe telif eser üretimini amaçlayan 2019 yılı TESEP kapsamında; İki Telif Eser Ödülü, bir Halil İnalcık Özel Ödülü ve üç Kayda Değer Eser (Mansiyon) Ödülü olmak üzere toplam altı Türkçe bilimsel telif eser TÜBA-TESEP Ödülü’ne layık görüldü. Bu yılın Halil İnalcık Özel Ödülü ise Pamukkale Üniversitesinin oldu.

2019 yılı TÜBA-TESEP Ödüllerinde Halil İnalcık Özel Ödülü’ne layık görülen PAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Beyazıt çalışmasında; XVI. Yüzyıl’da Osmanlı Devletinde adli, idari, dini ve eğitim öğretim hizmetlerini yerine getiren ilmiye sınıfının istihdamını konu edindi. Prof. Dr. Beyazıt, Osmanlı ilmiye zümresinin istihdamının klasik biçiminin tespitini yaparak yüzyılın ikinci yarısında yaşanan değişimin sebeplerine ve özelliklerine odaklanmanın yanı sıra, İlmiye mesleğine nasıl girilebildiği, mesleğe girenlerin hangi sosyal tabandan geldikleri, nüfus artışına bağlı olarak mesleğe giren sayısında artış olup olmadığı ve devletin bu hususta aldığı tedbirlerin neler olduğuna ilişkin sorularıncevaplarını da arıyor. Ödüllü çalışmada aynı zamanda ulemaların, kadılık ve müderrislik yolunda nasıl ilerledikleri, mekânda ve grup içinde nasıl hareket ettikleri araştırılıyor ve ulemanın göreve atanma ve görevden ayrılma süreçleri sebepleriyle birlikte değerlendiriliyor.

Yapılan çalışma ve kazanılan ödülle ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Yasemin Beyazıt, Halil İnalcık’ın Osmanlı tarihçiliğinde bir duayen olduğunu, yüzlerce eser vererek Osmanlı tarihini Türkiye’de ve dünyada önemli bir çalışma alanı haline getirdiğini, pek çok öğrenci yetiştirdiğini, hocanın vefatının ardından TÜBA’nın TESEP kapsamında onun adına özelödül vermeye başladığını ve kendisinin de bu ödüle layık görüldüğü için büyük mutluluk yaşadığını ifade ederek ödülün öğrencileri, asistanları için bir örnek oluşturmasını temenni ettiğini söyledi.

 

 

 

Rektör Bağ, Prof. Dr. Beyazıt’ı Tebrik Etti

 Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ, aldığı ödül sonrasında Prof. Dr. Yasemin Beyazıt’ı 2019 yılının son senato toplantısına davet etti. Burada Prof. Dr. Beyazıt, hazırladığı yayın ve kazandığı ödül ile ilgili Senato Üyelerini bilgilendirdi.

Pamukkale Üniversitesi akademisyenlerinin uzun ve titiz çalışmalarının ardından elde ettikleri başarı ve ödüllerin, tüm Üniversiteye gurur ve mutluluk yaşattığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağ, başarılarından dolayı Prof. Dr. Yasemin Beyazıt’ı tebrik ederek, kendisine şilt ve hediye takdiminde bulundu.

 

Prof. Dr. Yasemin Beyazıt’a Ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Takdim Etti

 “Osmanlı İlmiye Mesleğinde İstihdam (XVI. Yüzyıl)” isimli yayını ile 2019 yılı Halil İnalcık Özel Ödülü’ne layık görülen Pamukkale Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yasemin Beyazıt,30 Aralık Pazartesi günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet, Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen 2019 yılı TÜBA ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri Töreni’nde ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.

 

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!