Denizli
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Sağlıklı Bir Vücut İçin Ayak Sağlığının Önemini Göz Ardı Etmeyin

Sağlıklı Bir Vücut İçin Ayak Sağlığının Önemini Göz Ardı Etmeyin

Yaşam boyunca bizleri taşıyan ayaklarımız ne yazık ki; kilo fazlalığı, yanlış ayakkabı seçimleri ve bazı hastalıkların etkisi ile zaman içerisinde yıpranıyor. Ayaklarda ortaya çıkan sorunlar kişilerin hayat kalitesini düşürdüğü gibi psikolojilerinin bozulmasına da neden olabiliyor. Bu tarz sorunlar alanında deneyimli ve podolog olarak adlandırılan podoloji uzmanı tarafından uygulanan tedaviler sayesinde kolaylıkla çözümlenebiliyor. Podoloji İstanbul ve Türkiye’nin diğer illerinde giderek ön plana çıkan bir alan olarak dikkat çekiyor.

 

Bakımlı ayaklara ve sağlıklı tırnaklara sahip olmak estetik görünümün yanı sıra genel vücut sağlığı açısından da son derece büyük önem taşıyor. Günlük hayat içerisinde en sık karşılaşılan ve sosyal hayatı olumsuz etkilemesi nedeniyle bireylerin yaşam kalitesini de düşüren ayak sağlığı problemleri arasında ilk sırada tırnak batması bulunuyor. Tırnak batmasında; tırnağın dış köşeleri yan köşelerde bulunmakta olan yumuşak dokunun içerisine gömülüyor. Buna bağlı olarak da kızarıklık, şişlik, ağrı ve enfeksiyon oluşabiliyor. Tırnak batmasına neden olan etkenlerin arasında; tırnakların yanlış kesilmesi, yanlış ayakkabılar kullanılmasının tercih edilmesi, travma, tırnak kalınlaşması, aşırı kilo, tırnağın yapısal olarak genişliği, ayakta aşırı terleme ve başparmağın içeri dönük olması yer alıyor.

 

Deri eklerinden biri olan tırnakların görevinin el ve ayak parmaklarının uç kısımlarının korunması olduğu biliniyor. Bazı kişilerde tırnakların yanlış kesilmesi, travmalar ya da kalıtsal nedenler tırnaklar ile ilgili sorunların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Tırnak batmasını önlemek için kişisel önlemler alınabilse de bazen bu önlemlere rağmen tırnak batması ortaya çıkabiliyor. Tırnağın büyürken tırnak yatağından çıkıp derinin içerisine girmesiyle oluşan tırnak batması bu kısımda enfeksiyon oluşturması nedeniyle parmakta sızıya, ağrıya, kızarmaya ve ödeme neden olabiliyor. Yataktan çıkıp deri altına giren tırnak mikro organizmaları kimi zaman mantarları da beraberinde taşıyabiliyor. Bu durumda derinin ve tırnağın altında iltihaplanma oluşabiliyor. İltihabın ilerlemesiyle kızarıklıklar, ağrılar, yanmalar ve akıntılar başlıyor. Tırnak yatağından gelen akıntı aynı zamanda ayakların da kötü kokmasına neden olabiliyor.

 

Tırnak batmasının en büyük nedeni ayağın anatomisi ile uyumsuz, sıkı ayakkabılar olup bunlar tırnağın şeklinin bozulmasına neden olabiliyor. Ayak anatomisine uygun, ön tarafı nedeniyle ayak tırnaklarını sıkıştırmayan ayakkabılar soruna çözüm olabiliyor. Tırnak batmasına yol açan diğer önemli etken ise tırnakların yanlış şekilde kesilmesi oluyor. Tırnaklar çok derinden ve gömük kesilince büyüme deri altına doğru olabiliyor. Tırnak batmalarının engellenebilmesi için tırnağın düz kesilmesi gerekiyor. Ayrıca yanlış ve özensiz yapılan pedikür işlemleri tırnağın enfeksiyon kapmasına ve tırnak yatağından çıkıp batmasına neden olabiliyor. Tırnakların darbe sonucu yaralanması üzerine altında hematom toplanıp zedelenmesi de enfeksiyon kaynağı olabiliyor.

 

Tırnak Mantarı Tedavisini Ertelemeyin

 

Tırnak mantarı tedavisi İstanbul içinde pek çok uzman tarafından tedavi edildiği gibi tırnak batması tedavisi İstanbul ve diğer illerimizde kolaylıkla çözümlenebilen ayak sorunlarının başında geliyor. Görüntü açısından kişiye büyük rahatsızlık veren tırnak mantarının bulaşıcı bir hastalık olduğu biliniyor. İyi temizlenmeyen ve gün içerisinde terden dolayı nemli kalan ayaklarda sıklıkla görülebilen tırnak mantarında, hasar gören zedelenmiş durumdaki tırnağın her zaman için temiz tutulması gerekiyor. Tırnak mantarı genellikle tırnağın alt kısmında ve sarı renkle başlıyor. Tırnak mantarı; tırnak matriksini, tırnak yatağını ya da tırnak yatağı dahil olmak üzere tırnak ünitesinin herhangi bir bileşenini içerebiliyor. Ağrıya, şekil bozukluğuna ve rahatsızlık hissine neden olabilen tırnak mantarı kişide ciddi fiziksel ve mesleki sınırlamalara neden olabiliyor. Ayrıca tırnak mantarı rahatsızlığından kaynaklanan duygusal ve psikososyal etkiler kişinin yaşam kalitesi üzerinde de olumsuz etkilere yol açabiliyor.

 

Başlangıç safhasında kişide fiziksel belirtiler ortaya çıkmadan önce tırnağın görünümü ile ilgili şikayetler yaşanmaya başlıyor. Hastalığın ilerlemesi ile birlikte yürümede, ayakta durmada ve egzersiz yapmada güçlükler yaşanmaya başlanıyor. Ardından ağrı ve rahatsızlık hissinin artması söz konusu olabiliyor. İleri evre tırnak mantarı enfeksiyonları, şiddetli ağrıya ve kalıcı tırnak hasarına yol açabiliyor. Birçok hastalık tırnak mantarını taklit edebildiğinden tanı koyulmasında direkt mikroskobi ve mantar kültürü, tanıda şüphe olması durumunda ise biyopsi kullanılabiliyor.

 

Tırnak mantarı tedavisinde ağızdan alınan ilaçlar, lokal kremler ile cilalar ve lazerle tırnak mantarı tedavisi yöntemleri uygulanıyor. Oral antifungal ilaçlara genellikle tırnak mantarı tedavisinde ilk tercih olarak başvuruluyor. Çünkü bu ilaçlar enfeksiyonu tropikal ilaçlara oranla daha hızlı temizliyorlar. Oral antifungal ilaçlar yeni tırnakların enfeksiyondan arındırılmasına yardımcı olmalarının yanı sıra enfekte olan kısmın da yavaşça değişmesini sağlıyorlar. Siklopiroks olarak isimlendirilen antifungal oje de tırnak mantarı tedavisinde kullanılan seçenekler arasında yer alıyor. Enfekte tırnaklara ve çevrelerindeki dokuya günde bir kez uygulanan ilaçlı oje uygulanmaya başlandıktan yedi gün sonra uygulamanın yapıldığı tüm tabakalar alkol ile temizleniyor ve yeniden uygulamaya başlanıyor. Doktorlar bazı durumlarda antifungal ilacın doğrudan tırnak altındaki enfeksiyona uygulanabilmesi için geçici olarak tırnağın çıkarılmasını önerebiliyorlar. Enfeksiyonun şiddetli ya da aşırı ağrılı olması durumunda kalıcı olarak tırnağın alınması ihtiyacı oluşabiliyor.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!