Denizli
23 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Sağlıklı yaşamın vazgeçilmezlerinden: Gıda Takviye Ürünleri

Sağlıklı yaşamın vazgeçilmezlerinden: Gıda Takviye Ürünleri

Sağlıklı Yaşam dünyasını yakından takip edenler bilir; sağlıklı bir beden ve zihnin destekçisi gıda takviye ürünleri son zamanlarda oldukça merak ve ilgi odağı haline geldi. Çoğunlukla zindeliği ve güçlü bir bağışıklığı destekleyen bu takviyelerin içerikleri arasında vitamin ve mineraller de var.

Geniş seçenek yelpazesi arasından kendi vücudunuza uygun olanı bulmadan evvel, gıda takviyelerini küçük bir keşfe çıkalım.

Bitki içerikli:

Doğanın kadim gücünün bir göstergesi olan bitkisel gıda takviyeleri, doğa ve bilimin uyum içinde bir araya gelmesiyle ortaya çıkar. Bedenimizin neye ihtiyacı olduğunu anlamak kadar, bu bitkisel takviyelerin içeriklerinin nereden geldiğini, nasıl üretildiğini de anlamak önemlidir.

 

Bitkisel kaynaklı gıda takviyeleri elbette reçeteli ilaçlara göre çok daha az dozda aktif etken madde içerir. Bu takviyelerin etki seviyeleri de içerdikleri ekstrelerin miktarı ve çeşidine göre farklılaşıyor. Zerdeçal, sarımsak, ginseng, alıç ekstresi, sarı kantaron mutlaka bugüne kadar duyduğunuz bitkisel takviyeler arasındadır. Doğanın çeşitliliğinin bir yansıması olan bu takviyeler, herkesin kendi ihtiyacına göre aradığını bulabileceği uçsuz bucaksız bir sağlık evreni. Son zamanlarda Çin Tıbbı’nın popülerlik kazanmasıyla, Gingko Biloba veya Çin Lychee’si gibi gıda takviyeleriyle karşılaşmanız da olası.

Bitkisel lifler:

Liflerin ise sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olduğu biliniyor. Çoğu zaman et ağırlıklı beslenenlerin veya kabızlık gibi sindirim düzensizliği olanların tercih ettiği lif takviyeleri, günlük içeceklere eklenerek de kolayca tüketilebilir.

Mineral ve vitamin içerikli:

Genellikle reçeteye ihtiyaç duymadan temin edilebilen bu takviye grubundan seçim yapmadan önce, vücudun eksiklikleri belirlenmeli. C ve E gibi vitaminlerini gıdalardan da almak elbette mümkün, ancak yetersizlik durumunda gıda takviyeleri de etkili ve sağlıklı bir çözüm olabilir.

Doymamış yağ asitleri:

En faydalı gıda takviyelerinden biri olarak kabul edilen Omega-3, sadece balık tüketmeyenler için değil, beslenme kısıtlaması olmayanlar için de önemli. İyi kolesterol olarak da bilinen HDL değerlerini sağlıklı bir seviyeye çektiği bilimsel olarak kanıtlanan Omega-3, sinir sistemi, kalp ve gözler başta olmak üzere, hem çocuklar, hem yetişkinlerde sağlıklı bir beden için çok değerli.

Sporcu takviyeleri:

Genellikle profesyonel atletlerin optimum performansa erişmeleri için kullanılan sporcu takviyelerinin amaçları arasında kas kütlesinin gelişmesine yardımcı olmak ve metabolizmayı harekete geçirmek var.

Kilo kontrolüne yardımcı:

Kilo vermek veya kilo kontrolü yapmak isteyenlere destek amacıyla üretilen takviyeler üç grupta toplanır.

İştah kapatanlar: Tokluk hissini tetikleyerek, normalden daha az besin tüketilmesine yardımcı olur.

Yağ blokerleri: Adından da anlaşılabileceği gibi, yağların vücut tarafından emilmesini engeller.

Yağ yakıcılar: Daha hızlı yağ yakılması için metabolizmayı harekete geçirir.

 

Bağışıklığı destekleyenler:

Özellikle içinde bulunduğumuz salgın döneminde sağlıklı bir bağışıklık sisteminin önemi oldukça büyük. Bağışıklığı destekleyen gıda takviyelerinin en popülerleri Omega-3, E, C, A vitaminleri ve çinkodur. Ancak bağışıklığımızı korumak için gıda takviyelerinin yanı sıra, uyku, beslenme ve düzenli egzersizi de ihmal etmemek gerekir.

 

Gıda takviyesi keşiflerine devam

Size gıda takviyesi denince akla gelen en temel ve herkesin fikir sahibi olmasının faydalı olduğu bilgileri aktardık. Ancak kemik sağlığı,yorgunluğun giderilmesi gibi, daha birçok spesifik fiziksel veya ruhsal sağlık problemi için üretilen nokta atışı gıda takviyeleri de bulunuyor.

Son olarak, artık hepimiz sağlıklı bir bedene sahip olmanın mucizevi bir yöntemi olmadığını biliyoruz. Gıda takviyelerinin de, adı üzerinde, birer “takviye” olduğunu anlamak ve sağlıklı gündelik rutinlerimizle desteklenmeleri gerektiğini anlamak çok önemli. Öte yandan, beslenme programınıza ekleyeceğiniz gıda takviyesini seçerken de içerikleri inceleyerek, bedeniniz için en doğru ve sağlıklı tercihi yapmaya dikkat etmenizi öneririz. 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!