Denizli
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Sayıları 24 bini bulan Diyaliz Teknikerleri atama bekliyor

Sayıları 24 bini bulan Diyaliz Teknikerleri atama bekliyor
Sağlık sisteminin en önemli yapı taşları arasında yer alan ve sayıları 24 bini bulan diyaliz teknikerleri atama bekliyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın atama sözü verdiği teknikerler yaklaşık 9 ay önce verilen bu söze rağmen atamaların hala yapılamadığına dikkat çekiyor. Diyaliz Teknikerleri Platformu, yasal olarak zorunlu olmasına rağmen diyaliz servislerinde diyaliz teknikerlerinin yerine sertifikasız sağlık çalışanlarının çalıştırıldığına dikkat çekiyor.

Türkiye'de 1993 yılında Ege Üniversitesi'nde ilk kez açılan ve 2 yıl sonra ilk mezunların verildiği ve sayıları 24 bini bulan diyaliz teknikerliği bölümü mezunları atama bekliyor. Türkiye’de bulunan diyaliz merkezi sayısı ise 882 olurken bunları 325'i özel diyaliz merkezlerinde, 502'si sağlık bakanlığı hastanelerinde, 55'i ise de üniversite hastanelerinde yer alıyor. Mevcut 50 üniversitede diyaliz teknikerliği bölümü bulunurken geçen yıl bu bölümler için 4 bin kontenjan açıldı.

 

ATAMA SÖZÜ VERİLDİ

Atamam bekleyen diyaliz teknikerleri Diyaliz Teknikerleri Platformu aracılığıyla seslerini duyurmaya çalışıyor. Platform, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın atama sözüne dikkat çekerken, hala sözün tutulmadığını açıkladı. Yapılan yazılı açıklamada, "Mart 2019 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan Diyaliz Yönetmeliği ile geçmiş yıllarda hemşirelere verilen sertifikasyon uygulaması durdurulmuştur. Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca yaptığı açıklama ile Diyaliz Teknikerlerinin istihdam sorununun çözüleceğini belirtti. Mevcut çalışan hemşirelerin hakları korunduğu için, tam olarak istihdam sağlanamayacaktır. Yeni yönetmeliğe göre Diyaliz Teknikerleri, periton diyaliz alanında çalışabilmesi için periton diyaliz sertifikası bulunma şartı getirilmiştir. Oysa ki 2 yıl boyunca alınan eğitim içerisinde periton diyaliz, teorik ve uygulamalı eğitimlerle verilmektedir. 2019 yılında yayınlanan yeni Diyaliz Yönetmeliğine göre 1 yıl boyunca diyaliz ünitelerinde sertifikasız hemşire çalışabilir ibaresi gelmiştir.

SADECE 174 ATAMA 

Yeni Diyaliz Yönetmeliğine göre 1 Mart 2020'den sonra artık hiçbir yerde sertifikasız sağlık personeli çalışamayacak. Fakat 2019 da yapılan 29 bin 687'lik sayının ilk alımında 85, ikinci alımında ise 89 kadro sayısı verildi. Hala hem özel hem de kamu ve üniversite hastanelerinde binden fazla sertifikasız sağlık personeli çalışmaktadır. 1 Mart 2020'den sonra sertifikasız çalışan sağlık personellerinin yerine kimler çalıştırılacak?.

ÇALIŞMAK İÇİN YETERLİ SAYIDAYIZ 

Diyaliz Teknikerleri olarak, gerek kamu hastanelerinde gerekse özel hastaneler de çalışmak için yeterli sayıya ulaştığımız apaçık ortadır. Hemşirelerin kendi birimlerine çekilerek birimlerdeki hemşire ihtiyacının giderilmesi daha uygun olacaktır. İşin asıl sahibi olan bizlerin Kamu Hastanelerinde görev almak üzere yeterli atama kontenjanlarına sahip olmasını ve bu sorunlarımızın çözülmesini umut ediyoruz" denildi. 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!