Denizli
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Senet Nasıl Düzenlenir?

Senet Nasıl Düzenlenir?
Senet Nasıl Düzenlenir?

Senetler kişiler veya firmalar arasında düzenlenmektedir. Senedin düzenlenme amacı belirli bir alacak karşılığı ödemenin yapılacağını belirtmektedir. Bir nevi ödeme sözüdür. Ticarette sık sık kullanılan senetler, kişiler arasında da kullanılmaktadır. Kişiler elden bir mal verirken eğer ödemeye gücü yetmiyorsa senet vererek ödeyeceğini taahhüt eder. Bu sayede ticarette güven sağlanmış olur. Ayrıca firmalar almış oldukları senetleri başka firmalara vererek nakit ihtiyacının yerine kullanmaktadır. Senetlerin genel yapısı aynıdır ancak senet doldururken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekmektedir. Kısaca bir senedi nasıl doldurmanız gerektiğini sizlere anlatacağız.

Eğer ki senet alacaksanız ilk önce senedin düzenlenme tarihini yazmayı unutmayın. Siz birine senet verecekseniz senedi dolduranın düzenlenme tarihine ne yazdığına bakın.

İkinci olarak yapacağınız şey ödeme gününü ve vadeyi doldurmak. Kimi senetlerde ödeme günü yerine ödeme tarihi de yazabilmektedir. Bu iki yeri anlaşmanıza göre doldurmalısınız.

>> Senetle Para Veren Yerler

Düzenlenme tarihi, ödeme günü ve vade yazıldıktan sonra ödenecek olan tutarı yazmalısınız. Eğer miktar yüksekse ve tek seferde ödeme gücünüz yoksa ayrı ayrı senetler doldurmanız sizin için daha iyi olmaktadır. Her borç için ayrı bir vade tarihi oluşturarak daha kolay ödeyebilirsiniz. Tabiki bunda karşınızdaki kişi ile anlaşmanıza göre ayarlamanız gerektiğini unutmamanız gerekir. Ödeme miktarını da yazarken #ödenecektutar# şeklinde yazmalısınız. Bu iki tarafınada başka bir rakam yazılmasını engellemek içindir.

Ödeme tutarının yanındaki senet numarasını doldurmanız şart değildir. Firmalar takip için numara vermektedir.

>> Acil Para Lazım

Yazılı kısımda ise senet sizin ise –in eki şirkete ait ise –izin eki eklemelisiniz. Yandaki boşluğa senedin ödeneceği tarihi tekrar yazmalısınız.

Alttaki boşluğa alacaklı kişinin adı yazmanız gerekiyor. Onun altındaki kısma yazı ile ödenecek miktarı tekrar yazıyorsunuz..

‘ödeyeceği “m” bedeli “malen” alınmıştır.’ Koyu renkli eklerle dolduruyorsunuz. Hangi ilde iseniz yanına onu yazıyorsunuz. En alttaki boşluğa da “eyleri’m’” şeklinde dolduruyorsunuz. En alttaki kısma da borçlu kişinin bilgileri yazılmaktadır. Sonda da sağ alt köşeye iki tane imza atıyorsunuz ve işlemleriniz tamamlanmış oluyor.

Kaynak: https://jwoox.com/ekonomi/

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!