Denizli
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Tüp Bebek Nedir, Nasıl Yapılır?

Tüp Bebek Nedir, Nasıl Yapılır?

Tüp bebek;  çocuk sahibi olma konusunda başarılı olamayan, çeşitli sebeplere bağlı olarak çocuk sahibi olamayan çiftlere özel olarak kullanılan destekleyici bir üreme yöntemidir. Kısırlık tedavisi gören çiftlerde en yoğun olarak tercih edilen tedavilerin başında tüp bebek tedavisi geliyor. Bu tedavi birçok destekleyici yöntem ve uygulamayla yapılıyor.

Günümüzde gelişen uygulamalar sayesinde tüp bebekte başarı oranı son derece yüksektir. Sebebi belli olmayan kısırlık, tüp tıkanması, enfeksiyon, erkekte düşük sperm kalitesi, kilo ya da yaşa bağlı olarak çocuk sahibi olamıyorsanız bu tedaviyi tercih edebilirsiniz.  Kadın üreme hücresi olarak bilinen yumurtalar ile erkek üreme hücresi olan spermler toplanır ve vücut dışında laboratuvar ortamında döllenme gerçekleştirilir. Böylece başarılı bir gebelik sürecine girilmesi sağlanır.

Dölleme işlemi sırasında yumurtalar bölünerek embriyo sürecine girer. Embriyo elde edildikten sonra anne rahmine yerleştirilme süreci başlar. Bu aşamada hastanın durumuna göre farklı yerleştirme teknikleri uygulanabilir. Embriyo anne rahmine transfer edildikten sonra gebelik doğal gebelikle aynı şekilde yürümektedir.

Detaylı bilgi için: Tüp Bebek Nedir, Nasıl Yapılır?

Tüp bebek nasıl yapılır?

Tüp bebek tedavisi belli aşamalarla gerçekleştirilir.  Bu tedavi genel olarak farklı yöntemler uygulanabilse de belli aşamalarla yürütülen bir tedavidir;

Ovulasyonindüksiyon aşaması

Adet sürecinde üçüncü günde overlarda yumurta elde edebilmek için ilaç kullanımı başlanabilir. Bu süreçte temel amaç sağlam bir yumurta oluşmasını sağlamaktır. Doktorunuzun kontrolü altında yumurtaların ovulasyonunun sağlanmasına odaklanılır.

Yumurta toplama aşaması

Bu aşamada bir önceki sürece bağlı olarak elde edilen sağlıklı yumurtalar toplanır. Halk arasında çatlama iğnesi olarak bilinen HCG hormonu ilaçları sonrasında ortalama 36 saat sonra işlem yapılır. Yumurta toplama işleminde genel anestezi yapılır. İğne yardımıyla tüm yumurtalar toplanır. Daha sonra kanama kontrolü yapılarak olgun yumurtalar için döllenme süreci laboratuvar ortamında gerçekleştirilir.

Sperm alma aşaması

Yumurta toplanırken diğer bir yandan erkekten de sperm örnekleri alınır. Bunun için mastürbasyon yöntemi kullanılmaktadır. Ancak bu yolla sperm alınamıyorsa ya da erkek bu konuda talepte bulunursa TESE ya da biyopsi yapılarak da sperm alınabilir. Alınan spermler laboratuvarda uzmanlar tarafından semenden ayrıştırılmaktadır. Yumurta toplama ve sperm aşamaları ortalama eş zamanlı olarak yapılmaktadır.

Döllenme aşaması

Bu aşamada sağlıklı spermler ve olgun yumurtalar laboratuvar ortamında bir araya getirilerek başarılı döllenme sağlanır.  Sağlıklı olan spermler doktor tarafından olgun yumurtaya enjekte edilir. Daha sonra birkaç gün beklenir ve burada ek uygulamalarla başarılı bir döllenmenin olması desteklenebilir. Bu aşama sonunda temel amaç sağlıklı embriyoların oluşmasını sağlamaktır.

Embriyo transferi aşaması

Yumurta toplama işleminin ardından 2-7 ün arasında embriyo transferi yapılmaktadır. Başarılı bir döllenme sonunda oluşan embriyolar anne rahmine transfer edilmektedir. Bu işlem ağrısız olarak gerçekleştiği için anestezi genellikle yapılmaz. Özel olarak yapılan bir işlem sayesinde birden fazla embriyo rahim içine gönderilmektedir. Embriyo transferi sonrasında ise 6-10 gün arasında gebeliğin oluşup oluşmayacağına bakılır.  

Tüm bu aşamalar tamamlandıktan sonra gebeliğin başarılı bir şekilde oluşup oluşmadığına bakılır. Doktorunuz süreç boyunca sizi takip ettiği için bir sorun çıktığında hemen doktorunuza başvurabileceğinizi unutmayın.

Tüp bebek tedavisi kaç yaşına kadar uygulanır?

Tüp bebek tedavisi sürecinde anne adayının yumurtalık rezervlerine bakılmaktadır. Adet sonrası üçüncü günde hormon testleri yapılır ve ultrasonografi yardımıyla yumurtalık rezervine bakılır. Rezerv tespiti sonrasında uygunluk varsa 45 yaşına kadar tüp bebek tedavisi başarılı olarak yaptırılabilir.

Yaş ilerlemesine bağlı olarak kromozomlar olumsuz etkilenebilir. Özellikle 38 yaşından sonra tüp bebek tedavisine başlayacak anne adaylarında ek uygulamalar sayesinde embriyonun durumu değerlendirilir. Kadınlarda 35 yaş sonrası yumurta sayısında büyük oranda azalma görülür. Ayrıca yumurtlama yeteneğinde bozulmalar olabilir. Bunun sonucu olarak tüp bebek tedavisinde başarı oranı düşebilir. Ancak ek uygulamalar sayesinde uzmanlar başarı oranını yukarı çekmektedir.

Tüp bebekte başarı oranı nedir?

Tüp bebek tedavisinde başarı oranını etkileyen birçok faktör vardır. Annenin yumurtalık kalitesi,  erkeğin sperm kalitesi gibi birçok etken süreci etkileyebilir. Ayrıca anne adayının yaşı gibi durumlarda başarı oranını etkiler. Bu yüzden tüp bebekte başarı oranı belirli faktörlere göre değişir. 30 yaşından daha küçük kadınlarda başarı oranı daha yüksektir. 40 yaş üstü kadınlarda bu oran daha düşük olur. Ancak günümüzde kişiye özel tedavi seçenekleri ve gelişmiş ek uygulamalar sayesinde tüp bebek oluşumunun alt nedenlerine bakılarak işlem yapıldığından başarı oranında artış görülebilir.  Tüp bebek tedavisi tek bir kere uygulanacak diye genel bir kural yoktur. Çiftler için sonraki uygulamalarda başarısızlığa yol açan durum değerlendirildiği için başarıyı yakalama şansı da yükselmektedir.

Tüp bebek kimler için uygundur?

Doğal yollarla bebek sahibi olamayan her çift için tüp bebek tedavisi uygulanabilir. Özellikle korunmadan düzenli cinsel ilişkisi olan çiftlerde 1 yıl içinde gebelik süreci başarılı olamadıysa kısırlık tedavisi ya da yardımcı üreme tedavileri tercih edilmeye başlayabilir.

Gebelik sürecini başlatmak isteyen ve 30 yaş üstü kadınlarda 6 aydır menstrual bir kanama olmadıysa,  düzensiz ve ağrılı kanamalar, pelvik ağrı, tekrarlayan düşük gibi durumlarda da tüp bebek yöntemine başvurabilirsiniz. Erkeklerde sperm sayısının düşük olması, testis ve prostat gibi sorunların olması ya da farklı cinsel durumlara bağlı olarak başarılı gebelik için tüp bebek tedavisi seçenekleri denenebilir.

 

Kaynak: https://havvaagargun.com/

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!