3ü
Denizli
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

Veriler Kablo Aracılığıyla Nasıl Aktarılır?

Veriler Kablo Aracılığıyla Nasıl Aktarılır?

Bir kablo aracılığıyla veri aktarımı elektriğin metal bir tel boyunca iletilmesiyle aynı ilkeye dayanır. En basit anlatımıyla kablo üzerinden gönderilen veriler 1’lerden ve 0’lardan oluşan ikili kodlara dönüştürülür. Verileri ileten cihaz, kablo boyunca iki farklı voltajda akım gönderir. Voltajların biri 1’leri diğeri 0’ları temsil eder. Verileri alan cihaz bu akımı ikili kod olarak yorumlar ve verilerin gönderilmeden önceki orijinal biçimine geri dönüştürür. Belirli bir zaman aralığında veri işleme hacmi ve hızı ethernet standartları kapsamında olur. Ethernet günümüzde kullanılan en popüler LAN (yerel alan ağı) teknolojisidir. Bir bağlantı için gerekli olan iletken sayısını, beklenebilecek performans eşiklerini tanımlar ve veri iletimi için genel hatları belirler.

Data Kablosu Nedir?

 

Bir cihazdan bir başka cihaza yazı, video, fotoğraf, program gibi verilerin aktarımını sağlayan kablo türlerine data kablosu denilir. Data kabloları bilgisayar, telefon ve tablet gibi veri bulunduran birçok cihazda kullanılabilen farklı türlere sahiptir. Ethernet kabloları en sık kullanılan data kablo türlerinden biridir. Ethernet kablosu cihazların ağlara bağlanmasını sağlar.

 

Data kablo türleri bir BT ağı içerisindeki bilgisayarları, yazıcıları, sunucuları, CCTV kameraları ve daha birçok cihazı birbirine bağlamaya yarar. Esasen bakır ve fiber olmak üzere iki tür data kablosu vardır. Bu iki tür içerisinde farklı standartlara sahip farklı alternatifler bulunur. 

 

Data kablo türleri iki yönlü veri aktarımını sağlar. Böylece kabloyla uyum içerisinde çalışabilecek şekilde birbirine bağlanmış olan iki cihaz arasında dosyaların aktarımı mümkün olur. Bununla birlikte kabloların yalnızca uyumlu cihazlar arasında veri aktarımını mümkün hale getirdiği göz ardı edilmemelidir. Uyumlu olmayan cihazlar data kablosu ile birbirine bağlansa dahi aralarında veri aktarımı yapılması söz konusu olamaz. 

 

Data kablo çeşitleri elektronik ve birbiriyle uyumlu cihazlarda veri akışının sağlanması amacına yönelik olarak kullanılır. Data kablo seçilirken kabloların uygun uzunlukta olmasına özen gösterilmelidir. Cihazların yanında verilen kablolar söz konusu cihazın bağlantı kurulmak istenen cihazlarla arasındaki veri aktarımını en iyi şekilde sağlayacak özelliğe sahip olur. Bu nedenle bu data kablosu modellerinin kullanımı tercih edilmelidir.

 

Farklı modelleri olan data kablolarının en çok kullanılan türü halojen free data kablolarıdır. Alev geciktirici özelliğe sahip olan halojen free kablolar olası bir yangının eşyalar ve insanlar üzerideki olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik olarak tasarlanır. PVC kablolar olası bir yangın durumunda hidroklorik asit, yoğun duman, karbonmonoksit ve karbondioksit çıkarmaları nedeniyle oldukça tehlikeli kabul edilirler. Halojen free kablolar ise alev yaymayan, alev geciktiricili ve düşük yoğunluklu özellikleri nedeniyle son derece güvenli kablo türleri arasında yer alırlar.

 

Halojen free data kabloları konutlarda, kamu binalarında, endüstriyel binalarda geniş alçak gerilim enerji, kontrol ve haberleşme kablosu olarak kullanılabilir. Ayrıca yangın sırasında yoğun dumana maruz kalmaksızın insanların tahliye edilmesinde, video gözetim ve güvenlik alarm sistemlerinin yangın sırasında da çalışmaya devam etmesinde önemli bir role sahip olurlar.

Kablonun Kalitesi ve Doğru Seçilmesi Performansı Artırır

 

Kablolar elektronik cihazlardan apartman tesisatına kadar oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptirler. NYAF kablolar en çok kullanılan kablo türlerinden biri olup yapılarında birçok farklı tel bulunur. İnce yapıda olan NYAF kablolar 0,5-500 milimetrekareye kadar olan kesitlerde, bakırdan, ince, çok telli ve B grubu teller kullanılarak üretilirler. Yalıtkan olarak termoplastiğin kullanıldığı NYAF kablo modelleri ince tek gövdeli ya da çok telli üretilebilir. 105 C ısıya kadar dirençli olan NYAF kablo bodrum, otopark ve benzeri alanlarda kablo kanallarının içinde veya kroşeyle sabitlenerek kullanılabilmektedir. Dış alan kullanımlarında NYAF kablolar seyyar kablo olarak da tercih edilebilir. 

 

NYAF kablolar topraklama kablosu olarak kullanılabilmelerinin yanı sıra otomatik kumandaların terminal bağlantılarında, hareketli ve taşınabilir cihazların bağlantılarında, nemli alanlarda kablo kanallarının içinde ve elektrik panolarının içinde farklı amaçlarla kullanılabilmektedirler.

 

Esnek yapıdaki NYAF kablo modellerinin en önemli avantajı ince bir yapıda olmaları, içindeki bakır iletken tel dolayısıyla başarılı bir şekilde elektrik akımını iletebilmeleridir. Esneklik gerektiren işlerde kullanılan NYAF kablolar ev aletlerinin içerisinde, sıva altlarında, üstlerinde, kuru alanlarda, panolardaki kumanda devrelerinde kullanılabilir. 

 

Kablo Deposu sektörünün öncü isimlerinden biri olarak müşterilerine en kaliteli ürünleri en uygun fiyatlarla sunma prensibini benimsemektedir.

 

https://www.kablodeposu.com.tr/  adresini ziyaret ederek siz de Kablo Deposu kalitesiyle tüm kablo ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!