Denizli
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Yılbaşında kısıtlama olacak

Yılbaşında kısıtlama olacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs salgınına yönelik yaptığı açıklamada, 31 Aralık saat 21.00'den itibaren 4 Ocak saat 05.00'e kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağını söyledi.Ayrıntılar gelecek...

Hafta sonları sokağa çıkma yasağı 3 haftadır tüm Türkiye'de uygulanıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 31 Aralık yılbaşı gecesi sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağını belirtti. Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklama yaptı. Yılbaşı öncesi ve sonrası kısıtlamalar olacağı bilgisine ulaşıldı.
Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarda bulunması bekleniyor. Sağlık Bakanı Koca Yılbaşı gecesi ile ilgili kısıtlamanın altını çizmişti.

Yılbaşında 4 gün yasak var mı?

Bilim Kurulu toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın konu hakkındaki açıklaması şu şekilde; *Yılbaşı ile ilgili yılbaşı gecesi dahil olmak üzere Sayın Cumhurbaşkanımız açıklamıştı biliyorsunuz. Yılbaşı gecesi de kısıtlama tabi ama 4 güne çıkarabilir miyiz bunu salgının gelecek haftaki sonuçları belirleyecektir.


(İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ile gönderilen “Sokağa çıkma kısıtlamaları” konulu genelgede hafta içi saat 21.00-05.00, hafta sonu cuma 21.00'dan pazartesi 05.00'a kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağı belirtilmişti.)

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyla ilgili, ''Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sokağa çıkma sınırlaması 31 Aralık Perşembe saat 21.00' den 4 ocak saat 05.00'e kadar kesintisiz uygulanacaktır.'' dedi.

Salgına rağmen yılın ilk 11 ayında 851 yeni fabrika üretime başladı. Eylülde işsizlik oranı geçen seneye göre 1,1 puan gerileyip 12,7 olarak gerçekleşti. 

Talep cephesindeki daralmalara bağlı olarak herkes gibi bizim dış ticaretimiz de küresel gelişmelerden etkileniyor. Herşeye rağmen, yatırım, istihdam ve üretimi sürdürmek için tedbirler almaya devam edeceğiz. Salgının ülkemizde görülmeye başladığı günden itibaren tüm vatandaşlarımızla birlikte, esnafımızın, tüccarımızın yanında olduk. Verdiğimiz karşılıksız nakit desteğin karşılığı 45 milyar lirayı buldu. Türkiye'de gerçekten çalışmak, üretmek, işini sürdürmek veya büyütmek isteyip de devletten beklediği desteği alamadığını söyleyen kimse yoktur.

"BİRİKİMLERİNİZİ TL'YE ÇEVİRİN"

Esnaflarımıza ve tüccarlarımıza destek olmayı sürdürüyoruz. Halkımızın tasarruflarını Türk Lirası olarak değerlendirmesini teşvik etmesini istiyoruz. Türk Lirası mevduatlarında ve katılım hesaplarında stopaj oranlarını düşürmüştük Mart sonuna kadar uygulanmaya devam edecek. Türk Lirası cinsi varlıklara güveni artırmak için piyasa dostu adımlar atıldı. Kasım ayından itibaren sermaye girişlerinde artış Türk Lirası'nda değerlenme başladı.

Son dönemde uluslararası yatırımcıların yaklaşık 11 milyar dolar civarında sermaye girişi gerçekleştirmiş olmasını da önemli görüyorum. 

Salgın nedeniyle zor durumda olan vatandaşlarımızın yanında olmaya devam ederken kamu harcamalarındaki disiplini gözardı etmiyoruz. Değerlendirmeler 2020 yılını yüzde 4,5'in altında gerçekleştireceğimizi gösteriyor.

Salgın sürecinde bankacılık sektörümüz sağlıklı yapısını koruyarak çalışmalarına devam etti. Bankalarımız uluslararası standartların öngördüğü asgari düzeyin oldukça üzerinde bulunuyor. Geçtiğimiz hafta itibarıyla bankalarımızın döviz açık pozisyonu bulunmadığı gibi sektörde 3,2 milyar dolarlık döviz pozisyonu fazlası vardır. Netice itibarıyla ülkemiz güçlü bankacılık sistemi sayesinde yerli ve uluslararası tüm yatırımcılara destek sağlayabilecek güce sahiptir.

Türk ekonomisine faiz, enflasyon, kur sacayakları üzerinde kurulan baskıların maliyetlerin üzerinden gelmek için yoğun bir mücadele içerisindeyiz. Faizlerin piyasa şartlarında makul seviyelere inmesi için çalışıyoruz. 

ESNAFA KİRA DESTEĞİ

Yüzde 18'den yüzde 8'e indirdiğimiz iş yeri kiralama hizmetlerindeki KDV oranını 1 Haziran'a kadar yüzde 8 olarak uygulamaya devam edeceğiz.

Yıl sonuna kadar yüzde 20'den 10'a indirdiğimiz gayrimenkul kiralarındaki stopaj oranının uygulama süresini 1 Haziran'a kadar uzatıyoruz.

Esnafımıza kira desteği ile gelir kaybı desteği için çalışmalara başladık. Üç ay süreyle ayda 1000 TL destek ödemesi yapacağız. Hibe şeklinde vereceğimiz doğrudan esnaf destek ödemesinden taksi, dolmuş ve servis işletmecisi, pazarcı, terzi, oto tamircisi, lokantacı, pastaneci, kadın ve erkek kuaförü, pansiyon, yurt, kreş, düğün salonu işletmecisi gibi kesimler faydalanacaktır.

İş yeri kira olan esnafımıza üç ay süreyle büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde ise 500 lira kira desteği yapacağız.

Konaklamadan yeme içmeye, yolcu taşımacılığından bakım onarıma birçok sektörü kapsayan KDV indirimlerinin süresini 1 Haziran'a kadar uzattık.

YILBAŞINDA 4 GÜNLÜK KISITLAMA

Sokağa çıkma kısıtlaması 31 Aralık Perşembe saat 21'den 4 Ocak saat 5'e kadar kesintisiz uygulanacak.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: İHA


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 1
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!