3ü
Denizli
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

Zayıflamanın en kolay yöntemlerinden biride mide balonu

Zayıflamanın en kolay yöntemlerinden biride mide balonu
Özel Denizli Cerrahi Hastanesi’nin genel cerrahi, obezite ve metabolik cerrahi uzmanı Op. Dr. Özgür Kaya, mide balonlarının cerrahi kriterlere uygun olmayan bireylere uygulandığını belirtti.

Özel Denizli Cerrahi Hastanesi hekimlerinden genel cerrahi, obezite ve metabolik cerrahi uzmanı Op. Dr. Özgür Kaya mide balonu hakkında merak edilenleri açıkladı, önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Mide balonu nedir?

Op. Dr. Özgür Kaya “Mide balonu, cerrahi dışı endoskopik zayıflama yöntemlerinden bir tanesidir. Mide balonu obezite tedavisinde, cerrahi kriterlere uygun olmayan bireylere uygulanır. Mide içine yerleştirilen balon sayesinde bireyin aldığı öğünlerdeki gıda miktarında azalma görülür. Böylece az gıda tüketerek, uzun süre tok kalma durumu olur.

Mide balonu kimlere uygulanabilir?

Mide balonu endoskopik yöntemle uygulanacaksa, öncelikle endoskopi ile mideye bakıyoruz ülser, gastrit, kitle lezyonu var mı kontrol ediyoruz. Eğer mide de ülser, gastrit veya kitle varsa değerlendirmeye alıyoruz. Bu tür hastalara uygulanamaz, önce tanı ve tedavi süreci olur.
Daha sonra kontrol için endoskopi yapılarak, balon uygulaması yapılabilir.

Mide balonu çeşitleri nelerdir ve nasıl uygulanır?

Mide balonları; havalı, sıvı, 6 aylık, yıllık, yutulabilir ve endoskopik modeller olmak üzere, farklı tiplerde bulunmaktadır. Ayrıca sıvı modeller ve yıllık modeller içinde ayarlanabilir modelleri de vardır. Zaman içinde, balonun içindeki sıvı miktarı azaltılır veya artırılır. Hastanın toleransına göre ayarlamalar yapılabilir.

Mide balonları endoskopi yöntemi ile veya endoskopisiz yöntem ile takılabilir. Endoskopi yönteminde hastaya kısa süreli sedasyon dediğimiz anestezi verilir. Mideye bakıldıktan sonra, havalı veya sulu model olarak balon yerleştirilir.

Yutulabilir mide balonlarında ise hap şeklindedirler, suyla yutulur, röntgen eşliğinde balon görülür ve özel sıvı verilir. Mide balonları mide de yer işgal eder ve böylece yemek yeme ihtiyacını azaltır. Avantajı ise kolay uygulanıyor olmasıdır.

Hastalara beslenme şekli öğretilir. 3-4 gün sıvı diyet yapıldıktan sonra katı gıdaya geçilir. Katı gıdalarda önemli olan protein ve sebze ağırlıklı beslenme düzeninin olması gereklidir. Katı ve sıvı gıda tüketiminde ayrımın yapılması da oldukça önemli bir rol oynar. Yani katı gıda tüketirken, sıvı bir içecek içilmemesi gerekiyor.” dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Kaynak: denizli24haber


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!