Denizli
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

AÇILIN BEN JEOLOĞUM

07 Mart 2023, Salı 11:30
AÇILIN BEN JEOLOĞUM

19 yıllık mesleki tecrübem, son depremden sonraki saha ve insanların davranışlarını gözlemleyerek yazdığım bu yazı tamamen gerçek kişi ve olaylardan oluşmaktadır.

6 Şubat depreminden sonra mesleğime duyulan özel ilgi, ne iş yapıyorsun deyince jeoloji mühendisiyim dediğimde gözlerinin ışıldaması ve akabinde benim evin oradan fay geçiyor mu, benim evin zemini nasıl gibi sorular. Haritadan baktım benim evin oradan geçen fay görünmüyor demek ki yok, sanırım aramızda fayı yol çizgisi gibi düşünenler var ya da benim evin oradan fay geçmiyor alt caddeden geçiyor bizi etkilemez, benim evin oradan geçen fay ablamın evinin oradan da geçiyor mu soruları ile aramızda sanırım fayı belediye otobüsü gibi düşünenler var. Herkes haklı panik ve korku ile bir şeyler öğrenmeye, bilmeye çalışıyor fakat son depremden sonra çok fazla bilgi kirliliği var gerek sosyal medya gerekse fısıltı gazetesi ve şehir efsaneleri ile. Jeoloji ve inşaatı öğrendik diyorsunuz da bu ahşap boyama, takı tasarımı gibi bir hobi değil, 15 günde öğrenilebilecek bir şey hiç değil. Tedbir alın , korkmayın, paniklemeyin ve işi profesyonellere bırakın.

 

Korkarım Doktora şiddetten sonra sıra da mühendise şiddet var. Zemini merak eden bina sahipleri için zemini görmek istediklerinde jeolojik çalışımlalar yaptığımda herkesin senin evin zemini çok iyi cevabını beklemesi ve cevabı beğenmeyince hırçınlaştıklarını gördüm. Evinizin zemini çok da sağlam değil dediğim bina sahibinin sende bürondan taşın o zaman diyerek bana tavsiyede bulunduğu ve insanların işlerine gelmeyince ya da istediği cevabı duymayınca nasıl da sinirleniyorlar onu gördüm. Bu durumu söylememin yani deprem korkusunun psikolojisini yönetmenin ne kadar zor olduğunu da gördüm. Doğruyu söylesen bir türlü, insanlar üzülmesin, korkup paniklemesin diye cevabı yumuşatsan bir türlü. Ne kadar acıtsa da gerçeklerden yanayım hele ki böyle binlerce insanın canını, milyonlarca insanın maddi, manevi tüm birikimini yitirdiği 2023 yılında en temel ihtiyacı olan suya bile erişemediği bir durumda. Sizlerden duyuyorum hepinizin evinin temelinde günlerce kırıcı çalışmış, tüm kaya zemin iyi mi demek peki, arka binadaki komşu sizin beton en kalitelisinden dökülmüş görmüş. Her şey iyi ve güzel onu duymak istiyorsunuz biz mühendisler ise aklın ve bilimin ışığında inatla doğruyu ve yalnızca doğruyu söylemeye çalışıyoruz. Demem o ki cevabını duymaya hazır olmadığız soruları sormayın.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.