Denizli
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

ADI VAR KENDİ YOK! MALİ TATİL Mİ GELDİ? TATİL Mİ?

02 Temmuz 2021, Cuma 13:19
ADI VAR KENDİ YOK! MALİ TATİL Mİ GELDİ? TATİL Mİ?

28.03.2007  TARİH VE 26476 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak  aynı gün yürürlüğe girmiş bulunan 5604 sayılı Mali Tatil İhdas edilmesi hk. kanuna göre; 

   “ Her yıl Temmuz ayının birinden  yirmisine kadar (yirmisi dahil) mali tatil uygulanır.” Diye başlamaktadır.Daha sonra, 14/01/2016 tarihinde 6661 sayılı kanunla 5604 sayılı kanunun 1.madde 7. Fıkrasında yer alan bölümler değiştirilerek birçok vergi uygulamaları kapsam dışında bırakılarak “Mali Tatil” kapsamından çıkarılmış ve o günden itibaren adı olan ama uygulaması olmayan bir kanun mali tatil  olmuştur.

      Mali tatilin gerçek anlamda bir tatil olabilmesi için Temmuz ayına ilişkin tüm beyannamelerin bir sonraki ayla birleştirilerek verilmesi, ayrıca denetim ve incelemelerinde bu dönemde durdurulması gerekmektedir.

     Meslek mensuplarının en çok iş yükünü oluşturan hele bu dönemde Vergi Aflarının müracaat ve taleplerinin bildirilmesi, Kdv, Muhtasar , Prim Hizmet , Damga, Gekap, Ötv ve kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteklerinin bildirilmesi gibi birçok  beyanların hazırlanması ve verilmesine ilişkin süreler mali tatil kapsamının dışında AGUSTOS Ayına bırakılmasını, özellikle bu dönemde Pandemiden dolayı tüm Mali Müşavirlerin çok yogun bir şekilde çalıştıklarını tüm  kurumlar PANDEMİ döneminde kısa çalışma, aralıklı mesafeli çalışma yöntemleri uygulanırken, Mali Müşavirlerin tam kapasiteyle gece gündüz hafta içi hafta sonu, CORONA Salgın hastalık dinlemeden saglıklarını hiçe sayarak çalıştıklarını  işleri yetiştirdiklerini ve haklı talepleri olarak Mali tatilin uygulanabilir bir tatil   yapmayı istediklerini, bununda maliye bakanlıgı yetkililerinden haklı taleplerinin meslektaşları adına dikkate alınmasını istedi. 

    Mali tatille ilgili meslektaşlarımızın beklentisi gerçekleşen adı değil de uygulanabilir bir mali tatilin olmasıdır.Burada meslektaşlarımızın yoğun geçen bir yılın yükünü yorgunluğunun ailesiyle  birlikte geçirebileceği, dinlenebileceği mali disiplin açısından daha verimli olabilmek , daha iyi işler yapabilmeleri için moral motivasyon olarak , tüm çalışanlarımızla beraber gerçekten yapılabilir bir mali tatilin olmasını kamu menfaati ,mükellef ve çalışanlarımız içinde uygun olacaktır.

    Ayrıca buna ilişkin uygulama örnekleri diğer alanlarda“Adli Tatil”  gibi mevcuttur  bu uygulamaya benzer bir uygulama düzenlemesi yapılabilir.Böylece: Meslektaşlarımızda hak ettikleri Mali Tatil’e kavuşmuş  olabilir

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.