Denizli
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Akran Zorbalığına Dur De!

25 Kasım 2021, Perşembe 12:05
Akran Zorbalığına Dur De!

Çocuğunuz eve gelip anne baba arkadaşım şişko dedi, bana dört gözlü dedi ,bana sırık dedi gibi cümleler duysanız ne yapardınız ister istemez karşımızdaki bir çocuk olduğunu unutup belki de öfke duyardık.Biz yavrularımızı koruyup kollayamaya çalıştık ama etrafındaki akranları acımasız.Çocuk ve gençler arasında sıklıkla yaşanan bir problem '' akran zorbalığı''

Bu Belirtiler Önemli!

Çocuğunuzun okula gitmek istememesi, okul değiştirme isteği, sabahları iştahsızlık çekme, arkadaşlarından ve okuldan hiç bahsetmemesi çocuğunuzun akran zorbalığına maruz kalıyor olabilir. Akran zorbalığı, aynı yaş ve eş düzeyde olan kişiler arasında geçer.

Zorbalık alt boyutlarından çocuk ve ergenlerle yapılan görüşmelerde sözel zorbalığa(isim takmak, alay etmek vb) sosyal zorbalığa( dışlama, görmezden gelme) daha fazla olduğunu dile getirmektedir.

Zorbalık uygulayan ergenlerin aile yapılarına bakıldığında sevginin olmadığı ve katı cezalar uygulandığı ailelerden geldikleri gözlemlenmektedir. Böyle ailelerde yetişen çocuklar evlerindeki saldırgan davranış kalıplarını okula yansıtmaktadırlar.

Çocuğunuzun zorbalığa maruz kaldığını nereden anlarsınız?

Arkadaşlarında ve okuldan hiç bahsetmemesi

Okula gitmek istememesi

Korkulu rüyalar görmesi, uykuda ağlaması

Sürekli uyumak istemesi

Ne sorunu olduğunu sorulduğunda cevap vermemesi

Akran zorbalığının önlenmesindeki ilk aşama zorba veya kurban öğrencilerin belirlenmesidir. Aileler bu konuda iyi birer gözlemci olmalıdır. Çocuğunuzla açık iletişim kurun. Duygularını paylaşmasına izin verin.

-Duygusal Dayanıklılık

-Öfke Kontrolü

-Sosyal Beceri Alanlarını geliştirmek zorbalara karşı etkili bir yöntem olabilir.

Anne baba olarak olayla ilgili olarak kendi duygularınızı mümkün olduğunca kontrol edin. İlgi alanları doğrultusunda sosyal etkinliklere, aktivitelere yönlendirin.Okul rehberliğinizden mutlaka yardım alın.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.