Denizli
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Antik Dönemde Müzik

01 Ekim 2020, Perşembe 12:05
Antik Dönemde Müzik

Çoğu insanın günümüzde sorgulamadığı bir durum olan müziğin tarihini sizler için bazı kaynaklardan araştırdım ve çok keyifli bilgiler toparladım.

Öncelikle tanımlara bakalım: İlkel müzik (tarih öncesi müzik) Jeolojik tarihin çok geç bir zamanında başlamış olan tüm müziklere verilen isimdir. Antik müzik ise M.Ö 1500 ile devam etmiştir.

Neredeyse taa 3400 yıl öncesine dayanan en eski şarkı olarak bilinen Sümerlilerin Ugarit kentinde çivi yazısı ile tablet üzerine kazınmış bir şarkıdır ve aslı duadır.

Tabi ki bu konuyla alakalı çok net bilgiler olmasa da müziğin antik dönemlerde dini törenlerde, ayinlerde, ağıtlarda, eğlencelerde, danslarda ya da iletişimde kullanıldığı biliniyor.

Hatta günümüzde halen kiliselerde korolar eşliğinde ilahiler seslendirilmekte.

Asıl konu şu insanlık ritmi nasıl fark etti? Belki ellerini birbirlerine vurarak çıkardıkları sesle dans etmeye başladılar belki de bir takım hareketler sonucu bunu ritimle birleştirdiler.

Taşları sopaları bir yerlere vurarak bazı ayin törenleriyle alakalı kanıtlar mevcut bunu biliyoruz.

Antik Dönemde Müzik

Araştırmalarım sonuncunda şu bilgiye ulaştım, geçmişten bugüne en yaşlı müzik aletinin 43 bin yaşındaki bir flüt olduğu 2008 yılında yapılan araştırmalarda Hohle Fels adıyla bilinen Prehistorik mağara bölgesinde bulunan akbaba ve mamut kemiklerinden yontulduğu gün yüzüne çıkarılmış.

Bu bahsi geçen aletin sesini dinlemek isterseniz, YouTube üzerinden ‘Neanderthal Bone Flute Music’  yazarak ulaşabilirsiniz.

Şöyle ki İlk Çağlarda her toplumun kendine özgü birtakım müziği vardı.Ancak günümüze bununla ilgili net kanıtlarahenüzulaşmadı.

Bilinen kanıtlar arasındaysa şunlar var, Antik Yunan döneminde kullanılan müzik aletleri şunlardır, çift borular, antik gayda, yedi delikli flüt ve bir takım telli çalgılar. Yapılan kazı araştırmaları sonucunda yüzyıllar öncesine dair müzik aletleriyle ilgili bu kanıtlar elde edilmiş. Bu aletlerin bazılarından dem veya uzun ses görevi görürken bazılarıysa ezgisel hatlar için kullanılırmış.

Antik Dönemde Müzik

Dünya’nın herhangi bir yerinde müzik notaları dahil olmak üzere eksiksiz bir müzik parçasının hayatta kalan en eski örneği M.S 1. Veya 2. Yüzyıla tarihlenen ‘Seikilos Kitabesi’ olduğu biliniyor.

Peki, ya notalar nasıl çıkmış biliyor musunuz?

Yaklaşık 2500 yıllık müzik yazısı tarihinde bilinen ilk somut çalışmayı Romalı Filozof Boethius yapmış ve ‘’la’’ ile başlayan seslerin her birini harflerle sembolize etmiş.

Ve araştırmalar sonunda da tarihte ki ilk ses kaydının ne zaman ve nasıl alındığını öğrendimve sizlerle paylaşmak istedim.

İlk ses kaydı; 1860 yılında ses dalgalarının gaz lambasının isiyle karartılmış kağıda işlenmesiyle oluşturulan bir Fransız şarkısıymış.

Umarım benim keyifle edindiğim bu bilgileri sizlerde keyifle okursunuz. Öğrenmekten ve yeni bilgilere açık olmaktan hiçbir zaman vazgeçmeyin.Vee sanatla kalın!

Sude İLKMENSOY

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.