3ü
Denizli
19 Mart, 2024, Salı
  • DOLAR
    30.36
  • EURO
    32.97
  • ALTIN
    1985.0
  • BIST
    8487.2
  • BTC
    43506.093$

ARAYIŞTAN HEP

02 Mayıs 2022, Pazartesi 00:47

İnsanlar var oluşlarından itibaren farklı farklı sebeplerden dolayı sürekli bir seyahat halindedirler.

Örneğin; iş seyahati, turistik gezi, eğitim, sağlık, dini amaçlı, siyasi amaçlı, spor amaçlı, ticari amaçlı vs. gibi bir çok başlık altında insanoğlu seyahat halindedir. Bu yapılan seyahatlerin hepsi turizm adı altında sayılır.

Seyahat bazen kaçışken,bazen de bir varıştır.  Temelinde ise hep bir arayış vardır. İnsanlar yeni şeyler öğrenmek, yeni yerler keşfetmek ve macera yaşamak için, dünyanın sunduğu şeyleri deneyimlemek için, şehirden, aşktan, zorluklardan bazen kaçmak için, kendimize ve hayata belki de meydan okumak için yeni yerler keşfetmek için seyahat ederler.

Bu seyahatlar; ülke içinde yapılıyorsa ‘’iç turizm’’, ülkeler arası yapılıyorise de ‘’dış turizm’’olarak adlandırılır.Dış turizm; bir ülkeye diğer ülkelerden gelen ya da bir ülkeden diğer ülkelere giden turistlerin oluşturduğu ekonomik faaliyet iken, ülke insanının kendi ülkesi içinde yapmış olduğu turizm amaçlı gezilerde iç turizm olarak adlandırılır.

 

Ülke ekonomisi için hızlı gelişen önemli bir sektördür turizm. Turizm ekonomisi ise insanların turistik ihtiyaçları karşılamaya yönelik yaptıklarıçabalardır. Turizm ekonomisi; ulusal yada uluslararası turizm hareketlerinin nedenini, kapsamını, sonuçlarını veya bu olaylar arasındaki neden sonuç ilişkilerini bilimsel yöntemlerle ekonomik açıdan araştıran, bağlı olduğu ilkeleri kuralları ortaya koyan bir disiplintürüdür.

Turizm her ne kadar sürekli gelişen bir sektör olsa da gerek ülkede gerekse dünyada yaşanan terör, şiddet, savaş, siyasi ve ekonomik dalgalanmalardan, ekonomik krizden, doğal afetlerden, grevler gibi olaylardan çok fazla olumsuz etkilenen bir sektördür.

Örneğin; Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle, avrupa ülkelerinden gelen turist rezervasyonlarında ciddi bir düşüş yaşandı.

Türkiye’ye gelen turistlerin yüzde 8’ini Ukraynalılar oluştururken, gelen turistlerin yüzde 19’unu ise Ruslar oluştururdu. Ancak, yaşanan sıcak savaş nedeniyle, Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkarılmasıda rezervasyon ödemelerinin alınmamasına yol açtı.

Sanki bu yıllarda bu iki pazarı unutcakmışız gibi görülüyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.