3ü
Denizli
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.15
  • EURO
    34.88
  • ALTIN
    2246.4
  • BIST
    9140.7
  • BTC
    66452.8$

Atatürk’ün Yoldaşları 2- Kara Fatma

12 Eylül 2020, Cumartesi 17:10
Atatürk’ün Yoldaşları 2- Kara Fatma

Kurtuluş Savaşı’nın kahraman kadınlarından biridir Kara Fatma. Asıl adı Fatma Seher. Binbaşı eşi Sarıkamış’ta şehit olur. O’da Kurtuluş Savaşına katılmak için, o sırada Sivas’ta olan Mustafa Kemal’in yanına Sivas’a gider.

Eşi sağken de Onunla birlikte cephe cephe gezen, savaşan askerlere yemek, yaralı askerlere gönüllü hemşirelik yapan bir vatanseverdir.

Mustafa Kemal Paşa’nın Sivas’ta olduğunu öğrenince Sivas’a gider. Sivas’ta Atatürk’ün kaldığı binanın karşısında bir köşede üç gün Atatürk’ü görmek, konuşmak için bekler.

Üçüncü günün sonunda Atatürk binadan çıktığında hemen koşar ‘’Paşam sizinle görüşmek istiyorum.’’ der. O sırada İstanbul Hükümeti’nin Mustafa Kemal ile ilgili düşünceleri malum, suikast vs. her şeyin olma olasılığının yüksek olduğu bir dönem, o yüzden Atatürk ‘’Sen kimsin kadın?’’ der.

Kara Fatma kendini tanıtır, ‘’Benim sizden tek isteğim, başlattığınız İstiklal Savaşı’nda fiilen görev almak, bir yetki belgesi istiyorum.’’ der. Mustafa Kemal’in ‘’Toptan tüfekten korkmaz mısın?’’ soruna yanıtı ‘’Korkmam.’’ olur.

Erzurum’da, Ermeni katliamından sonra, kadınlar olarak çete kurup savaştıklarını anlatır. Bu sohbet Atatürk’ün çok hoşuna gider ve Kara Fatma’nın sırtına vurur, ‘’Kara Fatma, keşke bütün Türk kadınları sizin gibi olsa’’ der.

 Atatürk’ün kendisine Kara Fatma lakabını takmasının nedeni kara giysileri, kara gözleri değildir; gözünün karalığından, cesaretinin rengindendir.

İzmit cephesinde, 43’ü kadın 700’ü erkek bir birliği komuta ederek, Rum ve Ermeni çetecilerle savaşır.

Milis/Çavuş rütbesi ile başladığı askerlik hayatındaİzmir, Bursa, Adapazarı, Sakarya, Sapanca, Hendek, Düzce, Afyon cephelerinde bilfiil savaşır.

Batı Cephesinde savaşırken kadın ve erkeklerden oluşan 300’ü aşkın sayıda bir birliği komuta eder, yaralanır, Yunan’a esir düşer, 19 gün konuşturmaya çalışırlar Onu ama başaramazlar ve düşmanın elinden kaçmayı başarır.

1922’de Ankara’da Rusya Sefaretinin düzenlediği Bahar Bayramı kutlamalarında atıcılık yarışmasında birinci olur. Hem gözü kara hem usta nişancıdır. Bu başarısı için Mustafa Kemal Paşa kendisine gümüş bir sigara tablası hediye eder.

Üsteğmen olarak emekli olur, savaşta gösterdiği başarılardan ötürü İstiklal Madalyası ile ödüllendirilir.

Vatan uğruna eşini ve iki oğlunu şehit veren ve kendisi de bu uğurda savaşan bir eş, bir anne, bir kadın,  bir vatanseverdir.

Kurtuluş Savaşı’nın bitiminde İstanbul’a yerleşir, kendisine bağlanan maaşa dokunmaz bile ve tamamını Kızılay’a bağışlar. Son yılları geçim sıkıntısı içinde geçer.

1955 yılında da İstanbul Darülaceze’de hayata ve uğruna savaştığı vatanına veda eder. Arkasında sadece küçük bir mendilden bohça bırakır. İçini açarlar, İstiklal Madalyası ve gümüş sigara tablası çıkar.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.