Denizli
23 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

 Avdan’a Dokunma!

02 Mayıs 2020, Cumartesi 13:24
 Avdan’a Dokunma!

Uğruna ölünen, hep, bir parçasına sahip olma hayalleri kurulan, dünyanın en bereketli canlısı; toprak.

Her şey toprakta başlar; toprağa tohum atılmazsa, ağaç olmaz, bitki olmaz, gıda olmaz, hayvanlar olmaz, seyahat olmaz, dostluk olmaz, aşk olmaz, huzur olmaz, sulh olmaz, neşe olmaz, sağlık olmaz.

Önemsenmeyen, basit görünen, ötelemesi kolay gelen tarımsal işler olmasa gıdasız kalır insanoğlu yani enerjisiz.Çünkü insanın yakıtı, enerji kaynağı gıdadır, gıdanın kaynağı ise topraktır.

Tarımla uğraşan insan da en mühim insandır; uzaya roket göndermişsin, en güzel arabaları yapmışsın, en büyük bankada çalışmışsın neye yarar? Bugün yaptın bütün bunları, ertesi günü gıda bulamadın, bu yaptıklarının, etiketlerinin bir değeri kaldı mı?

          ‘’Büyük‘’ başarıların tüm anlamını yitirdi; yiyecek bulamıyorsun, yaşaman için gerekli enerjiyi alamıyorsun, nerde kaldı yaptığın büyük büyük işler, hepsi anlamsız hale geldi değil mi?

           Tarımla uğraşanlar artık tarım yapmıyor, ne olacak? Ya da tarım arazilerini türlü nedenlerle yok etmişsin, ne olacak? Hayat nasıl sürecek?

Hal böyle iken verimli ovalarda termik santral kurmak, toprağı zehirlemek, insanlara, bitkilere, hayvanlara, çevreye, ekosisteme zarar vermek hangi mantalitenin, hangi ‘’aklın’’ ürünü?

Tavas’ın Avdan mahallesinde kurulması planlanan termik santral, bu verimli ovanın yavaş yavaş ölümü demek.

Söz konusu santralin inşası için 50 bin ağaç kesilmesi gündemde, benim aklım bunu almıyor. Allah aşkına aklı alan bana bunu anlatsın. Termik santral kuracak bir çorak arazi kalmadı mı da ağaçlar kesilerek, yerleşim alanında bu santral kuruluyor?

Ayrıca, iklim değişikliği ile mücadele ve küresel ısınmanın durdurulması için termik santrallerin sebep olduğu zehirli gaz salınımının azaltılması gerekirken bu nasıl bir işlemdir?

İklim değişikliği ile mücadelede edip, enerji sağlama konusunda da buna paralel çalışmalar yapmak; güneş ve rüzgar enerjisi konusunda ar-ge yapmak, Yaradan’ın, doğanın sunduğu yollarla enerji sağlamak, bunun üzerine çalışmak, güneş panellerine, rüzgar enerji santrallerine uygun bölgeler araştırmak, mümkün olan her yere güneş panelleri, rüzgar gülleri kurmak akıllıca değil mi?

Unutmayalım, ağaçlar güneşi selamlamadıkça, buğdaylar rüzgarla dans etmedikçe, arılar kilometrelerce yol kat etmedikçe insan yaşamı zor hatta imkansız olur.

Yerleşim yerlerine termik santral istemiyoruz. Dünya’yı kirleten, iklim değişikliğine neden olan enerji elde etme yöntemlerini istemiyoruz. Günün ve zamanın gerektirdiği enerji sağlama yöntemleri konusunda çalışmalar istiyoruz.

Toprağı, havayı, suyu özgür bırakın, Avdan ve nicelerini rahat bırakın.

 

 

 

Yorumlar

  • yorum avatar
    Osman
    02-05-2020 21:28

    Hayrola siz ne zaman çevreci oldunuz yazar hanfendi bizde istiyoruz termik santırali

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.