Denizli
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    35.05
  • ALTIN
    2347.7
  • BIST
    9003.22
  • BTC
    69462.36$

Bağlama Türleri ve Romantik İlişkiler

25 Şubat 2022, Cuma 13:27
Bağlama Türleri ve Romantik İlişkiler

Bağlanma, anne karnından başlayarak önemli basamağı 0-2 yaş olmak üzere 6 yaşımıza kadar olan bir süreci içerir. Bakım verenimizin duygu ve davranışlarını ‘dünya güvenilir bir yer mi?’ ‘ben sevilebilir biri miyim?’ şeklinde anlamlandırarak dünyaya karşı bir bakış açısı geliştiririz ve bu algımızla hayata dair bir kimlik edinmeye çalışırız. Romantik ilişkilerimizi de bu pencereden bakarak yaşarız. Peki, nedir bu stiller ve romantik ilişkilerimize yansıması nasıl olur?

Güvenli bağlanan bireyler; ilişki içinde kendilerini güvende hissederler, sevgi ve şefkat göstermekte zorlanmazlar. Sorunlarını ve ihtiyaçlarını karşısındakiyle rahatça konuşur ve partnerinin duygusunu anlamakta zorluk çekmezler. Tartışmak ilişkilerinin tamamını sorgulamalarına sebep olmaz, belli belirsiz kıskançlık hissederler ama bu uzun sürmez kendilerini kolayca yatıştırırlar.

Kaygılı bağlanan bireyler; ilişkide yakın olmayı severler ancak partnerin davranışlarına ve duygularına aşırı hassas yaklaşarak ilişkide fazlasıyla endişeli olurlar. Bu endişeler partnerinin kendisi kadar yakınlıktan hoşlanmayacağını ya da ilişkiden sıkılacağına yönelik olabilir. Partnerinin ruh hali bu grubu çok etkiler. Partnerinden gelecek olan güvenceye karşı yatışır ve ilişkide yakınlığı sürdürmeye devam ederler.

Kaçıngan bağlanan bireyler; yakın olmayı istemelerine rağmen fazla yakınlıktan rahatsız olurlar. Özerkliğe ve sınırlara fazlasıyla önem verirler. Partnerini ayrıyken özler, bir aradayken ondan kaçma isteği duyar, çok yakınlaştığında ise gerilirler.  Partnerine duygusal destek vermekte zorlanırken zaman zaman nedenini bilmeden de öfke duyarlar.

Hangi bağlanma stili sizin ilişki tipinize ve ilişki içinde hissettiklerinize daha çok uyuyor? Psikoterapi sayesinde kaçıngan bağlanan bireyler kaygılı bağlanmaya, kaygılı bağlanan bireyler ise güvenli bağlanma stiline dönüşebilir. Ayrıca burada yazılanlar sadece kendinizi ve partnerinizi tanımaya yönelik size fikir verir, tanı amaçlı değildir.

Görüşleriniz ve merak ettikleriniz için bana mail adresimden ulaşabilirsiniz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.